Ovnsbakt blomkål med sitrus & tahini-dressing

Blomkål er ikke veldig sexy. Jeg skal innrømme det. Men selv om den ikke ser like smashing ut som grønne urter og sjokkrøde tomater, fortjener blomkålen en ny sjanse. You will be surprised.

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: 4 (servert med tilbehør)
Arbeidstid: 15 minutter
Steketid: 15 minutter
Total tid: 30 minutter

Blomkålen er like allsidig som brokkolien, og begge grønnsakene bør slippe å komme i nærheten av kokende vann, med mindre de bare skal dampes i et par minutter. Sunne er de også, med mindre du koker dem og fordamper alle næringsstoffene, og her i huset prøver vi å ha minst en middag i uka med både blomkål og brokkoli. Min favorittmåte å tilberede dem på er å riste dem i ovnen. Da blir de sprø og gyldne på utsiden, og myke inni.

Kikerter er en av våre klassiske go to’s når det gjelder proteinkilder, og heldigvis er kikertene minst like allsidige som blomkålen og brokkolien. I denne retten rister jeg alle tre sammen i ovnen, og spiser det sammen med kokt quinoa eller couscous, og topper det hele med en tahinidressing og noen ristede gresskarkjerner.

Ovnsbakt blomkål, brokkoli og kikerter
1 blomkålshode

1 brokkolihode
1 boks ferdigkokte kikerter
4-5 hele hvitløksfedd
1-2 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper

Sitrus/tahini-dressing
Saften fra en halv appelsin

Saften fra en halv sitron
2 ss tahini
1 ss eplecidereddik
2 ss dijonsennep
1 ss ingefær, revet
2 fedd hvitløk, revet
0,5 ts salt
litt nykvernet pepper

Sett ovnen din på 200 grader, og start med å vaske grønnsakene. Del brokkolien og blomkålen i buketter – bruk hendene, ikke ødelegg de naturlige bukettene i grønnsakene med kniv! Stilken kan også brukes – skrell av det ytterste laget og skjær den i terninger. La hvitløksfeddene beholde skallet, da bakes de i sin egen form og blir himla gode. Skyll kikertene, og legg alt på en bakebrett med bakepapir. Risle over olivenolje, salt og pepper, og bland godt før det settes inn midt i ovnen.

Hvor lenge grønnsakene skal stå i ovnen er det ikke en enkel fasit på. Det kommer an på hvor fullt bakebrettet ditt er, hvor store biter du har kuttet grønnsakene i, og hvor mye vann det er i dem fra før. Et sted mellom ti og femten minutter er et godt sted å starte, og det er lov å smugsmake underveis for å sjekke konsistensen. Gylden blomkål med litt sprø kanter er min favoritt.

Dressingen lages simpelthen ved å mikse alt sammen i en liten bolle. Jeg bruker et lite rivjern til å raspe ingefær og hvitløk, og på den måten slipper man å dra frem matmølla for denne dressingen. Det er viktig å smake til – hvor søt denne dressingen blir er avhengig av hvor søt appelsinen er og hvor sur sitronen er, så det er lov å smake, tilsette, røre og smake på nytt. Det går også an å tilsette litt agave eller honning, om det mangler den runde, gode smaken.

(Tahinidressingen er basert på en lignende fra plantpoweredkitchen)

 

← Previous post

Next post →

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?