Noen søndager er av typen hvor man enten fortjener en skikkelig god frokost som belønning for job well done, eller trenger en skikkelig god frokost for å i det hele tatt komme seg opp og ut. Denne omeletten fikser begge deler.

3-4 porsjoner

I går arrangerte vi vår andre ETE Supper Club, og hallois for en kveld det ble! Nok en gang var det en fantastisk gjeng med mennesker som dukket opp, og lokalet vi var – Den Franske Sal på Nasjonalgalleriet – er noe helt spesielt. Helt spesiell er også Isabella, daglig leder og kokk i Franske, som sto for menyen og maten gjennom hele kvelden, i tillegg til å guide oss i ETE med stødig hånd. Mer om gårsdagen kommer i en egen post, men safe to say – vi fortjente en skikkelig frokost i dag.

Ingredienslista til denne omeletten både ser ut som, og er, omfangsrik. Dette er ikke bare et par egg og litt gressløk, kan vi vel trygt slå fast. Denne omeletten er et måltid. Den har alt. Karbohydrater, proteiner, grønnsaker, egg, urter, ost! På en helt vanlig ukedag kan denne frokostomeletten fungere som middag, men på en fortjent-frokost-søndag er alt lov.

Mine favorittkompononenter i denne omeletten er portobellosoppen, og fetaosten. Portobelloen har en helt fantastisk smak (umami, som man sier) og løfter hele omeletten. Fersk feta har den fantastiske egenskapen at den ikke flyter ut når den smelter, den beholder formen og blir myk og varm, og å komme over en fetabit i omeletten er litt som å finne mandelen i grøten. Derfor er det mange mandler i denne grøten.

Frokostomelett med alt i hele verden
1 stor potet (rå, eller kokt om du har i kjøleskapet)

2 portobellosopp
1 vårløk
3 hvitløksfedd
6-8 cherrytomater (gjerne bakte, om du har liggende)
100 gram fersk feta
1-2 ss revet parmesan
5 egg
2 ss godt smør
5 ss kaldt vann
1 ts salt + nykvernet pepper1 ts paprikapulver
1 ts dijonsennep
1 neve finhakket bladpersille (kan sløyfes)

Start med å smelte 1 spiseskje smør i en panne du har lokk til, på medium varme. Del poteten opp i små terninger. Om du bruker rå potet trenger den noen minutter i panna før det skjer noe mer, gjerne under lokk. Om du bruker kokt potet surrer du den bare så den blir gylden. Uansett potetens opprinnelige tilstand: Gylden og gjennomstekt skal den bli.

Del portobellosoppene også i terninger, litt større enn poteten. Finhakk hvitløksfeddene og vårløken, og bland alt i panna sammen med potetene, den andre spiseskjeen med smør, halvparten av bladpersillen, samt litt salt og pepper. Om du bruker bakte tomater kan de komme i panna nå. Om du bruker friske, del dem i to og legg dem med snittflaten opp etter at du har helt over eggestanden.

Mens grønnsakene putrer i panna lager du eggestand av fem egg, fem spiseskjer kaldt vann, 1 teskje dijonsennep og 1 teskje paprikapulver. Visp det så det skummer litt. Del opp fetaen i små biter, enten med hendene eller med kniv, og rør disse inn i eggestanden. Det gjør ingenting om de detter fra hverandre – fler fetasurprises å finne i omeletten.

Hell eggestanden over grønnsakene, og bruk en stekespade til å løfte litt på grønnsakene, slik at eggestanden og fetaosten fordeles jevnt. Skru ned varmen til 1 eller 2, dryss parmesanen over omeletten, og legg på lokk. Herfra og ut lager omeletten seg selv, så nå er det bare å sette på kaffen, dekke bordet, riste litt rugbrød, samt unne deg litt gode nøtter og sjokolade på bordet til dessert.

Omeletten er klar når den har satt seg, altså når det ikke er noe flytende eggestand igjen på toppen. Fordi den stekes på lav varme vil den ikke brenne seg, og når den får godgjøre seg under lokk blir den like mye bakt som stekt, og den vil derfor heve seg litt og bli luftigere enn en klassisk omelett. Om du ikke har stekepanne med lokk, kan du også sette hele stekepanna inn i en forvarmet ovn, det har samme effekt – men husk at stekepanne med plasthåndtak ikke skal inn i ovn!

Dryss den siste biten av persille over omeletten, og sett hele panna rett på bordet. Denne omeletten er såpass mektig at jeg ikke spiser den med noe særlig brød – kun litt ristet rugbrød på siden for å ha noe å tygge på, og en liten klase grønn salat. Salt og pepper på bordet er også fint.