Alle matkulturer har en eller flere gode tradisjoner for hvordan man kan bruke opp dagsgammelt brød. Fattoush er en salat med ristede brødterninger smaksatt med sumac, og når den får selskap av bakte tomater, feta og avocado blir det en ordentlig god middagssalat.

2 porsjoner

Mens italienerne lager bruscetta eller panzanella (også en brødsalat) av sitt daggamle brød, franskmennene lager krutonger, og brødpudding (!) er et fenomen fra en hel rekke land, brukes den i midtøstens matkultur som ristede brødterninger med god smak i salater. Hva har vi brukt det til her hjemme, egentlig? Brødskive med gulost?

Uansett. Fattoush kommer fra samme tradisjon som tabbouleh, og den har en hel del likheter i innhold med bulgursalaten. Den største forskjellen er dog at mens tabbouleh tar en liten evighet å lage fordi alt skal finhakkes, kan fattoush smekkes sammen på et kvarter – her er det big chunks som gjelder.

Kjernen av salaten er terninger av pitabrød ristet i ovnen med olivenolje og sumac, et ganske så spesielt krydder. Med den dyprøde fargen går tankene raskt til smaker som chilli og paprika, men sumac har en syrlig og pikant smak. Du får kjøpt sumac for en femmer på nærmeste grønnsakssjappe, men det går selvfølgelig an å lage fattoush uten sumac også. Mer om det nederst.

De essensielle ingrediensene i fattoush er dette rista eller friterte brødet, tomat og agurk, grønn salat og sitron, mynte og persille. I tillegg baker jeg tomatene, for ekstra god smak. For å få litt mer næring i salaten, sånn at den kan fungere som middag på egenhånd, har jeg tilsatt avocado og fersk feta. De ristede brødbitene suger til seg smaken fra de bakte tomatene, sitronsaft og urter. So so good!

Fattoush med avocado og feta
1-2 pitabrød per person

10-12 cherrytomater
1 agurk
1 avocado
To store håndfull grønn salat (en som ikke smaker altfor mye i seg selv)
En neve bladpersille
10-12 mynteblader
1 sitron
1-2 ts sumac
4 ss fersk feta (kan selvfølgelig droppes, om du er vegan)
3 ss olivenolje
Salt og pepper

Start med å varme opp ovnen på 200 grader. Skyll cherrytomatene og legg dem i en liten ildfast form, risle 1 ss olivenolje over og en klype salt. Grunnen til den lille formen er at safta som tomatene slipper mens de blir bakt, skal helles over salaten etterpå. Sett tomatene inn i ovnen, de må stå i ca 15 minutter.

Del pitabrødene opp i terninger, og bland dem sammen med 2 ss olivenolje og 1-2 ts sumac, samt en klype salt. Fordel dem utover et bakebrett, og la dem ristes i ovnen i 5-10 minutter. De skal bli sprø i kantene, men ikke harde.

Mens tomater og brød er i ovnen, er det bare salaten som gjenstår. Skyll og del opp grønn salat, agurk, urter og avocado, og legg det i en salatbolle eller to porsjonsskåler. Smuldre over fersk feta. Fordel tomatene og brødet i bollene når de kommer ut av ovnen, og skvis saft fra en halv sitron over hver av skålene, og fordel tomatsaften over salatene. Bland raskt, og smak til med salt og pepper.

Fattoush kan også lages med harissa i pulverform eller zaatar, om du har det i skapet. Har du ikke noe av det heller, kan du skvise litt sitron over brødbitene får de går i ovnen. Gir selvfølgelig en litt annen smak, men jeg kan ikke akkurat se at det skulle gjøre salaten noe vondt. Snarere tvert imot?