Jeg har alltid vært glad i avocado, og å tilberede den som jeg gjør her, steke den i panna, har jeg gjort siden jeg var tenåring. En varm avocadotoast er perfekt både til frokost, lunsj, lett middag eller kvelds.

2 porsjoner

Å steke avocado i panna er kanskje en litt uortodoks måte å bruke avocado på, men jeg lover på tro og ære at det funker skikkelig bra. Variasjonene er uendelige; en skive eller to skiver, ost eller ikke ost, ett, to eller ingen egg, salat, tomat – hva har du i kjøleskapet, og hva har du lyst på? Thats the question of the toast!

Denne kombinasjonen består av pannestekt toast med hvitløk, dijonsennep, stekt avocado, feldsalat og et stekt egg, samt litt salt og pepper. Jeg steker veldig sjeldent ting i olivenolje ettersom den verken tåler høy varme eller lang steketid, men dette måltidet stekes raskt på medium varme. Ikke bruk flaska med extra virgin, men den litt billigere virgin-flaska du har stående bak i skapet. Extra virgin skal ikke brukes til steking – da bruker du heller en smaksnøytral olje som raps eller solsikke.

Toast med avocado og egg
2 brødskiver
2 egg (eller fler, hvis enkelte er mer sultne enn andre)
1 avocado
En håndfull feldsalat eller annen grønn salat
2 ts dijonsennep
1 ts hvitløksolje, evt olivenolje + et hvitløksfedd
2 ts olivenolje
Salt og pepper

Start med å riste brødskivene gyldne i hvitløksoljen. Flytt litt på dem i panna sånn at de får oljen godt fordelt utover. Om du ikke har hvitløksolje bruker du annen olje, smasher et hvitløksfedd og gnir det over toasten når de er ute av panna.

Del avocadoen i to, vipp ut stenen, og skjær den i skiver på ca en halv centimeter. Skallet fjerner du etter at den er skåret i skiver, det blir lettere på den måten. Det lønner seg å bruke en ganske fast avocado i denne sammenhengen, så det kan være en fin måte å få brukt den som egentlig var litt for hard.

Smør dijonsennep på toasten, og legg salat oppå.

Hell 1 ts olje i panna, og legg i avocadoskivene. De skal bare ha et minutt eller to på hver side. Legg de rett på toastene.

Knekk eggene i panna sammen med den siste teskjeen olje. Når man steker egg i olje istedet for smør får de en veldig crispy kant, noe jeg synes er godt. Stek eggene sånn som du foretrekker dem – sunny side up, knust og snudd, whatever floats your boat. Legg eggene oppå avocadoen, kvern litt pepper og dryss litt salt over.