Penne med squash, ricotta & sitron

Pasta kan ofte bli en tung rett, med kraftige tomat- eller fløtesauser. Med riotta og sitron ble denne pastaretten både frisk og sommerlig, og på toppen av det hele tar det ikke mer enn ti minutter fra start til slutt.

4 porsjoner

Er det ikke stas når man ikke bruker enn ti-femten minutter på å lage middag, og så ender det opp med å smake ordentlig godt? For meg er denne retten en klassisk hverdagsluksusmiddag, som jeg gjerne serverer gjester når de kommer på middag en onsdag kveld.

Ricotta er egentlig ikke en ost i det hele tatt, ettersom den er laget av mysen, som er det som blir igjen etter at man har skilt ut ostestoffet i melka. Mozarella og ricotta følger hverandre naturlig i produksjonen, ettersom ricotta tradisjonelt har blitt fremstilt av mysen som er igjen etter produksjonen av mozarella. Vår klassiske norske brunost lages på samme måte. Dagens fun fact.

Ricotta kan være litt vrien å få tak i. Man kan lage ricotta selv, men om du vil kjøpe den er mitt tips er å gå til de største Meny- eller ICA-butikkene, de pleier å ha ricotta i ostehyllene.

Jeg liker å bruke min store Le Creuset-gryte til denne retten – den er perfekt for squashen å steke i, og det er plass til hele retten oppi samme gryte, sånn at den kan serveres rett på bordet for å ikke miste varmen.

Penne med squash, ricotta og sitron
500 gram penne
2 store, grønne squash – gjerne økologiske
4-5 hvitløksfedd
1 ss olivenolje
1 ss smør
1 sitron – gjerne økologisk
Ricotta
To håndfull frisk basilikum
Salt og pepper
Pinjekjerner (kan sløyfes)
Parmesan (kan sløyfes)

Kok pastaen etter instruksen på pakka.

Grovhakk hvitløksfeddene, og ha disse i en stor gryte eller panne sammen med smør og olje. Smøret skal ikke varmes opp før hvitløken has oppi – på den måten har du bedre kontroll på hvor varmt det blir i gryta, for at hvitløken ikke skal svis.

Vask squashene, og del dem i to på langs før de deles i skiver på tvers, ca en halv cm tykke. Ha de oppi gryta når hvitløken begynner å bli myk og gjennomsiktig. Ha over en klype salt og noen gode kvern med pepper, og la de putre i gryta til de begynner å bli myke og litt gyldne i kantene.

Vask sitronen godt, og rasp skallet. Pass på at det er kun det gule som blir med, det hvite laget under smaker veldig bittert. Rør inn sitronskallet i squashblandingen. Du kan gjerne smake deg frem.

På dette tidspunktet er antagelig pastaen din ferdigkokt. Hell av mesteparten av kokevannet (la det være igjen et par spiseskjeer), og ha pastaen over i gryta sammen med squashen (eventuelt motsatt, om du har brukt den største gryta til å koke pasta). Rør inn ricotta, og bland alt godt sammen. Dryss frisk, finhakket basilikum over, og server.

Parmesan og ristede pinjekjerner er godt på, men det går like fint uten.

Serveringstips: For å lyxe opp middagen, kan du servere en forrett bestående av Pizza Bianca, en skål med gode oliven, ristede mandler eller marconamandler, friske cherrytomater og en god ost skåret opp i terninger.

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Hvor mange minutter trenger du for å lage en fantastisk middagrett ?
    Sånn ca. 15 min, inkludert hakking av sqaush, fordi jeg er en mofo på å hakke squash.
    Også bare badabing-badabang. Du tror det ikke er sant, men det er helt sant.
    Hadde jeg vært Arthea Franklin, skulle jeg ha sunget R-I-C-O-T-T-A.
    Ikke glem stironen, jeg adda litt ekstra, funka som f…

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?