Kremost finnes i uendelige smaksvarianter i butikkhyllene, men som vanlig er det jo sånn at det man lager selv, smaker litt bedre enn det som er fabrikkprodusert. Denne kremosten er både frisk, syrlig og pikant på samme tid, og er et velkomment tilskudd til frokost- eller lunsjbordet på helgefrokosten, uansett om den nytes hjemme eller på hytta.

For meg er dette nemlig hytteosten, fordi jeg lærte meg å lage den en sommer på hytta, av mammas bestevenninne – min “andre mamma” – hvis jeg ikke husker veldig feil. Jeg tør ikke påstå at min er lik som hennes, ettersom den ofte lages litt på innfall, men poenget er det samme: Den smaker knallgodt på ferske rundstykker eller hjemmelagde knekkebrød.

Det beste med denne osten, er at man bestemmer selv. Den blir ikke mindre god av at man dropper oliven, legger til litt ekstra kapers, eller ikke hadde naturell yoghurt. All is good. All is fine. Happy summer.

Dagens fun fact: Arla får ikke lenger lov å kalle osten sin for feta, fordi feta har vært et beskyttet navn siden 2002. For å få lov til å kalle osten feta, må den være produsert i Hellas, og bestå av saue- og geitemelk. Arla lager osten sin av kumelk i Danmark. Den smaker litt mildere enn gresk feta, og i denne hjemmelagde kremosten liker jeg å bruke den fordi den er mykere, og lettere å blande sammen med resten av ingrediensene. Foretrekker du ekte feta – go for it!

Kremost med kapers og sitron
1 pakke naturell philadelfia naturell (200 g)
1 pakke arla apetina (150 g)
2-3 ss naturell yoghurt
5-6 stilker ruccola
5-10 kalamataoliven uten sten
2-3 ss kapers
1 sitron
Nykvernet pepper

Den eneste rette måten å lage denne osten på, er å smake seg frem. Begynn med å blande sammen ostene og yoghurten til en smøremyk masse, skvis inn litt sitronsaft, og start med smakstilsetningene. Ruccola, oliven og kapers skal finhakkes, gjerne hver for seg, og så er det bare å begynne. Det varierer veldig fra person til person hvor kraftig smak en ønsker at denne osten skal ha – min samboer synes for eksempel at det kan bli litt mye kapers, og andre synes at olivenene godt kan spille biroller i denne osten.

Det er også smart å ha i bakhodet at smakene vil sette seg når osten oppbevares, sånn at den vil smake litt kraftigere på dag to og tre, hvis den får stå i fred så lenge.

God frokost-lunsj-kveldsmat!