Du vet de gangene du har lyst til å servere noe litt uvant til frokost? Bakt egg med krydra tomat er topp både når du har tid til å planlegge, og når du står der med trøtt sveis og skal imponere noen.

2 porsjoner

Jeg tør nemlig påstå at om det er noe de aller fleste stort sett har på kjøkkenet, så er det egg, tomat og en form for brød eller rundstykker. Klassisk frokostinnhold, men det er lov å innrømme at man blir littegrann lei av speilegg og enda mer lei av kokt egg, og noen ganger er omelett eller eggerøre enten helt feil (trøtt-logikken), eller man har ikke nok, eller noe sånt. Dette er løsningen. Dessuten ser det jo så innmari fancy ut.

I dag lagde jeg disse i porsjonstørrelse i små ramekiner, men om du ikke har det, eller ikke har nok, er det ikke noe problem å lage disse i en liten ildfast form. Kanskje lokket til en av de ildfaste formene dine er perfekt? Det er et hyttetriks for min del. Med en porsjon av dette og et par skiver nybakt brød er dagen på starten i boks.

Jeg har brukt ferske tomater, men det er ikke noe i veien for å bruke bokstomat heller, om du er i beita for friske tomater, eller for trøtt til å kutte dem opp i terninger. Tenk ca en håndfull tomat per person; 3-4 cherrytomater, 2 mellomstore, eller 1 vanlig tomat. Ca 1 dl bokstomat per person.

Bakt egg med krydra tomat
4 mellomstore tomater

2 egg
1 ts rapsolje
1 sjalottløk
1/2 ts cumin
1/4 ts paprikapulver
1/4 ts salt
1/4 ts nykverna pepper
En liten klype sukker

Varm opp stekeovnen til 200 grader. Finn frem en passe stor stekepanne, og finhakk sjalottløken. La den surre i rapsolje et par minutter til den er blank og myk.

Finhakk tomatene (jeg deler dem førsti fire g så i terninger), og bland dem, samt krydderet, sammen med det andre i stekepanna. La det putre, tomatene skal slippe vannet, og du gjerne bruke en liten sleiv til å knuse tomatene ytterligere. Det holder med fire-fem minutter i panna.

Fordel tomatrøren over i en eller flere ramekiner/ildfaste former. Knekk ett egg oppi hver porsjonsramekin, eller flere ved siden av hverandre i ildfast form. Sett inn i ovnen. Baketid vil variere ettersom hvor godt stekt du vanligvis liker egget – et sted mellom 5 og 10 minutter. Følg med på dem i ovnen, og server med en gang (mine sto dessverre inne et minutt for lenge i dag).