Rå mandler, en krydderblanding, tjue minutter i ovnen. Det er alt du trenger for å lage ditt eget mandelsnacks, helt uten tilsetningsstoffer, og med akkurat den smaken du selv vil ha. True story.

250 gram mandler

Jeg har ikke prøvd, men jeg er ganske sikker på at dette kan gjøres med de aller fleste nøtter, så lenge de er rå. Pistasjnøtter blir kanskje litt rart, men hasselnøtter, valnøtter, peanøtter, cashew og paranøtter bør gå kjempefint! Jeg er veldig i modus for å lage egne ting av nøtter for tiden, sånn som mandelsmør, for eksempel. Det neste prosjektet tror jeg blir å lage et vegansk alternativ til rømme av rå cashewnøtter, som kan brukes til alt fra dip til tacotopping. Nøtter, altså! For en verden, dere!

Krydderblandingen kan naturligvis endres etter smak og ønsker. Disse blir ganske mexicansk i smaken, jeg har blant annet servert dem i en texmex-salat, som crunchy topping. Ved å fjerne kanel og cumin, og legge til paprika og mer chilli, vil du få enda hottere nøtter. Med en blanding av hvitløk, urter og tomatpulver blir det en perfekt topping til alt italiensk. Her er alt lov!

Jeg lager disse med eggehvite, det er den som sørger for den crunchy hinnen som blir på nøttene, og som sørger for at alle krydderne fester seg og at nøttene bakes inni. Det betyr også at disse er fullstendig oljefrie. Om du vil lage disse vegansk, er det ingenting i veien for å bytte ut eggehviten med en teskje smaksnøytral olje. Da ville jeg også byttet ut hvitt sukker med flytende agave, for å få litt ekstra hjelp til å binde smakene sammen og til nøttene.

Mandelsnacks
250 gram rå mandler
1 eggehvite (1 egg)
1 ts cayennepepper
1 ts chillipulver
1 ts cumin
1 ts kanel
1 ts salt
1 ts hvitt sukker

Varm opp ovnen til 200 grader, og gjør klart et bakebrett med bakepapir.

Bland alle krydderne sammen i en liten skål, og sett til side. Skill eggeplommen fra eggehviten, og visp eggehviten luftig i en bolle, med en liten håndvisp eller gaffel (ingen grunn til å dra frem blendern). Når den er blitt hvit, rør inn krydderne, og mandlene, med skall og det hele. Sørg for at alle mandlene dekkes godt av blandingen.

Fordel nøttene utover bakepapiret, og sett dem midt i ovnen. Der skal de stå i 20-25 minutter, og du kan gjerne snu på dem halvveis. La nøttene avkjøle seg når de kommer ut av ovnen, de vil ikke være sprø før de blir litt avkjølt.