Salt karamellsaus

Er det noe bedre enn en varm karamellsaus over desserten? Det må isåfall være en salt, varm karamellsaus over desserten. Eller spist med teskje, for den saks skyld.

ca 4 dl saus

Karamellsaus! Gurimalla, så godt. Denne sausen kan brukes over en sjokoladekake, varm over is, eller som kollega Gina valgte å gjøre – med teskje!

Det er ikke så vanskelig å lage karamellsaus, og den eneste forskjellen på vanlig karamellsaus og salt karamellsaus er rett og slett litt salt. Denne oppskriften kan du derfor bruke uansett om du vil ha en salt eller vanlig saus. Det er ikke så vanskelig å lage, men jeg vil anbefale deg å lese alle trinnene godt før du begynner, og ha alle ingrediensene veid opp og klart liggende på benken.

Salt karamellsaus
200 gram hvitt sukker

90 gram meierismør (jeg bruker røros)
2,5 dl kremfløte
1/2 ts maldonsalt

Vei opp og sett alle ingrediensene klare på benken. Du trenger en stor tykkbunnet gryte for å lage karamellsaus, da det er snakk om høy varme og smeltet sukker som skal i gryta. I tillegg trenger du en tresleiv. Bruker du metall vil sukkeret bare sette seg fast, og bruker du plast vil den smelte. Så finn frem en tresleiv.

Karamellsausprosessen er som følger: Du smelter sukker til det er helt flytende. Deretter har du i smør, og det ingen oppskrifter husker å si fra om, er at innholdet i gryta da vil boble heftig og ekstremt, og du kan ikke slutte å røre. Deretter tas gryta av plata, og kremfløte røres inn, før salt tilsettes.

Klar? Ok.

Sett plata på medium/høy varme, og ha sukker i gryta. Sukkeret vil etterhvert bli så oppvarmet at det begynner å smelte, og det skal smelte tl alt er flytende og det ikke er igjen noen krystalliserte sukkerklumper i kjelen. Bruk tresleiva til å slå forsiktig på eventuelle klumper, til de også er smeltet. Om du har smøret oppi sukkeret før det er klumpefritt, vil det ikke bli noen glatt karamellsaus.

Ha smøret oppi via sleiva. Ikke (!) slipp smøret nedi, du vil ikke brenne deg på dette. Det kommer til å boble og bruse, og det er bare å røre til smøret oppnår samme temperatur som sukkeret, da vil det roe seg igjen. Rør til det er en jevn saus, og skru gjerne ned litt på temperaturen så det ikke brenner seg – da blir den veldig mørk, og du får en brent saus.

Ta kjelen av plata, og hell forsiktig kremfløten over i sausen. Rør til det er en jevn saus, og ha oppi salt. Ettersom meierismør er ganske salt i seg selv trengs det ikke ekstreme mengder salt for å gjøre sausen akkurat salt nok. Begynn med en halv teskje, og la sausen avkjøle seg før du smaker og eventuelt tilsetter litt ekstra.

La sausen avkjøle seg litt før den helles over i en varmetrygt glass og avkjøles på benk, før glasset lukkes og det oppbevares kaldt, om du ikke skal servere den samme dag.

Sausen vil sette seg ganske mye i kjøleskap, men det vil være helt uproblematisk å forsyne seg av den. Om du vil varme den opp igjen senere kan glasskrukka settes i vannbad, eller i en liten kjele.

 

← Previous post

Next post →

5 Comments

 1. Kine

  Jeg testet akkurat ut oppskriften, og jeg må si at sausen er nok i det mørkeste/kraftigste laget for min smak.

  • Hei Kine! Sausen blir mørk/kraftig om smøret og sukkeret koker for lenge. Det er vanskelig å spesifisere tid, ettersom det avhenger av ovn og gryte. Denne blir ganske mild når jeg lager den!

 2. Hanne

  Hei! Dette er andre gangen jeg har laget denne nå, og den blir kjempegod! Denne gangen ble den endel tynnere enn sist, og litt “fettete”. Jeg tror jeg ikke lot smøret og sukkeret blandes godt nok før jeg hadde i fløten. Men den ble uansett kjempegod. Jeg bruker maldonsalt og har i mer enn en teskje før jeg synes den er salt nok :)

  • Hei Hanne! Så hyggelig å høre. Og som du sier, den blir litt annerledes ettersom hvordan prosessen er. Jeg synes også det er godt med litt mer salt, og det kommer jo også an på hvor salt smøret er. Ha en herlig søndag, med karamellsaus :)

 3. Torunn

  Denne ble kjempegod! :-)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?