Jeg lurer på hvem som begynte å kalle marengs for pikekyss? Fint er det, hvertfall. Disse smelter i munnen, og jeg tror jeg tør garantere at du kommer til å spise enda en. Og enda en. Og enda en.

Laktosefri + glutenfri
Mengde: 2 brett ferdig pikekyss
Forberedelsestid: 30 min
Steketid: 1 time + hviletid
Total tid: 1 time. 30 min

Samboeren min har reist hjem til vestlandet for jul, så jeg er hjemme alene de siste dagene før jula setter inn, og jeg reiser hjem til min egen familie. Jeg har innsett at dette genet som heter stress ikke eksisterer hos meg, så jeg tar førjulstiden med stor ro, selvom jeg har igjen både pakker å handle og mat å lage. I kveld kommer lillesøster på besøk for å lage nøttestek og linsekaker sammen med meg, og i morgen formiddag kjører vi hjem til mamma og pappa for å feire julaften der, og 1. juledag reiser vi til hytta på fjellet, med masse snø og opp mot femten minusgrader (ouch).

Uansett. Jeg har brukt alene hjemme-dagene på å lage julegodis, drikke portvin og se på Downton Abbey. Mulig jeg må sjekke hvor gammel jeg egentlig er, men det får bli en annen diskusjon.

Disse marengstoppene er et resultat av at jeg prøver å tømme kjøleskapet for ferskvarer før jeg reiser (det vil si, det er det jeg sier til folk. De som egentlig er sant, er at jeg trengte en unnskyldning for å sitte oppe og se litt mer på Downton Abbey, istedet for å legge meg). I marengs bruker man kun eggehviten fra egget, og eggeplommene kan du slenge i en omelett eller eggerøre. Jeg lagde to typer, en naturell og en med smeltet sjokolade rørt forsiktig inn før toppene ble plassert på brett. Den hemmelige ingrediensen, som gjør underverker både for smak og konsistens? Kremet balsamico! Jeg brukte en fikenbalsamico jeg kjøpte i København tidligere i år, men en klassisk kremet balsamico er helt topp. Om du vil ha en med smak av frukt, vet jeg det selges et par steder i Oslo også. Jordbærbalsamico, kanskje?

Marengs er en sånn greie som har noen forbehold for at det skal funke. Om du følger beskrivelsen på disse, og tipsa underveis, bør det gå helt fint. Jeg har uthevet viktige ting for at det skal gå så fint som det kan gå!

Pikekyss med (og uten) sjokolade
200 gram hvitt sukker

4 romtempererte egg
1 ss kremet balsamico
4 rader mørk kokesjokolade

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft. Om du ikke har varmluft må du steke brettene etter hverandre, hvilket jeg ikke tror jeg ville gjort – marengsbasen bør gå rett i ovnen. Så, om du ikke har varmluft: Halver oppskriften, og lag ett brett.

Finn frem en kjøkkenmaskin med ballongvisp. Om du ikke har det, fungerer det fint med miksmaster, men da må du ikke la den stå stille og spinne – bruk hendene og lag store bevegelser med miksmasteren isåfall. Bollen må være av stål eller glass, marengs puffer seg ikke opp i boller av plast eller tre. Weird, I know.

Skill eggehviten fra plommen. Marengs stemmer konsekvent nei til eggeplomme, så knekk eggene separat i en skål først, for å sikre at verken skall eller plomme blir med. Ha eggehvitene i bakebollen sammen med balsamico, og sett den på medium/høy hastighet. Den skal nå stå og vispe til eggehviten er fluffy, hvit og topper seg uten å falle sammen igjen når vispen stopper.

Strø sukkeret utover et bakebrett med bakepapir, og sett det i ovnen. Det skal ikke smelte, men det skal bli varmt – så varmt at det gjør litt vondt å ta på det, og det neeesten begynner å smelte i kantene. 5-6 minutter, med andre ord. Skru ned varmen til 100 grader etterpå.

Når sukkeret er varmt er forhåpentligvis eggehviten blitt fluffy og fast også, så da er det bare å helle alt sukkeret oppi bollen med en gang, mens vispen fortsatt går. Dette med at man skal ha i litt og litt sukker utgår når sukkeret er varmt – det er allerede på vei til å bli oppløst, hvilket er hele poenget.

La kjøkkenmaskina surre og gå på høy hastighet til marengsen begynner å bli blank og fast. Du kjenner at den er ferdig ved å ta litt mellom to fingre og gni – du skal ikke kjenne noen sukkerkorn, den skal være glatt og seig.

Om du vil lage halvparten uten og halvparten med sjokolade: Ta halvparten av marengsen i en pose, klipp hull på enden, og sprøyt små topper på et bakebrett. Fest gjerne papiret til brettet men litt marengs først, for at det ikke skal skli. Det er her mange tror at marengs er vanskelig, fordi det må se så fancy ut. Det MÅ ikke det! Se på mine, veldig lite fancy, litt bobler her og der, men veldig gode allikevel.

For å lage marengs med sjokolade: Smelt sjokolade i et vannbad ved å sette en glassbolle i en kjele med litt vann. Pass på at det ikke kommer vann i sjokoladen. La sjokoladen avkjøle seg litt før den forsiktig vendes inn i marengsen – ingen røring her. Ha resten av marengsen i en sprøytepose, og lag klatter med denne også.

Om du ikke vil styre med pose og sprøyting: Bruk to spiseskjeer, og legg topper på bakebrettet i den formen og fasongen du vil.

Sett brettene i ovnen (100 grader varmluft) og la de stå i ca 1 time. Tiden kan variere avhengig av varme og futighet på kjøkkenet, så dette må man smake seg litt frem på. De vil dog ikke oppnå den fantastiske konsistensen før dagen etterpå, for trikset er nemlig å la brettene stå i ovnen til dagen etterpå, med ovnsdøra lukket. Lykke til med å ikke snoke resten av kvelden.

Om du ikke spiser opp all marengsen på en gang, oppbevar den tørt i en tett boks.