Bananbrød med valnøtter

Det begynner å bli en stund siden jeg har bakt med egg og melk, etter å ha oppdaget at det fungerer minst like godt uten – og ikke minst smaker det nydelig. Dette bananbrødet er lett å lage, saftig og mykt, og fullt av valnøtter.

Vegansk
Porsjoner: 10-12 skiver

Forberedelsestid: 10 minutter
Steketid: 30-40 min
Total tid: 50-60 min

Det begynner å bli en tradisjon for meg å bake til Norsk Vegansamfunns popuprestaurant i anledning Restaurant Day, og det er en tradisjon jeg stortrives med! Vi baker ikke så mye sånn ellers, simpelthen fordi vi ikke spiser så mye bakst, så om jeg kan bruke noen timer på å pønske ut nye oppskrifter og samtidig slippe at det bare blir liggende uspist, og bidra til noe kult – da er det jo en winwin!

Om jeg først skal spist bakst, er bananbrød høyt oppe på lista. Saftig, kompakt samtidig som det er luftig, en sprø skorpe.. Ah! Finnes det noe bedre? Noe av det jeg savner mest med å bo i Berlin er sykkelturen til a.horn hvor vi spiste ristet bananbrød med smør og kanel på. Herregud, så godt! Det kan man med fordel gjøre med dette bananbrødet også.

Jeg har brukt valnøtter i mitt, men pekannøtter fungerer også helt topp. Det går også an å droppe det helt, om du skal servere allergikere. Det er også verdt å vite at du trenger overmodne bananer til dette, de som begynner å bli brune i skallet. Til alt hell selger de fleste matbutikker deg disse til halv pris også. Som bindemiddel bruker jeg chiafrø, som i tillegg til å ha fantastiske bakeegenskaper er kjempesunt. Sett sånn flaks. Jeg lar mine være hele fordi jeg ikke synes det gjør noe med spor av chiafrø i ferdig bakst (de går nesten helt i oppløsning, men noen ganger merker man dem), men det går også an å finmale dem før de blandes med vann.

Bananbrød med valnøtter
3 ss chiafrø + 6 ss vann

2 overmodne bananer
1 dl svart kaffe
1 dl rapsolje
1,2 dl hvitt sukker
4,5 dl hvetemel
2 ts bakepulver
0,5 ts salt
1 ts kanel
1 dl grovhakkede valnøtter

Sett ovnen på 180 grader, finn frem en brødform og kle den med bakepapir. Du trenger ikke smøre den eller noe sånt, oljen i deigen gjør at den ikke fester seg.

Start med å bløtlegge chiafrøene, de trenger fem-ti minutter for å svelle tilstrekkelig. Bland frø og vann i en liten skål, og rør godt rundt.

Mos bananene i en bakebolle, enten med en gaffel eller en sånn potetmos-ting. Rør inn svart kaffe, rapsolje og chiafrø. Bruk en visp og sørg for at chiafrøene ikke blir liggende i klumper oppi der. Rør deretter inn sukker, salt og kanel, før bakepulver og hvetemel vendes inn i deigen med en slikkepott eller sleiv. Rør så inn valnøttene, og hold igjen noen til å strø på toppen av bananbrødet, om du vil det.

Hell deigen over i brødformen, og sett den midt i ovnen. Sjekk den med en trepinne etter 30 min. Om det sitter igjen deig på den, la den stå i fem-ti minutter til. La bananbrødet avkjøle seg i formen i 10-15 minutter, før den løftes ut ved hjelp av bakepapiret, og avkjøles på rist.

← Forrige post

Nest post →

2 Kommentarer

  1. Celine Mandt Larsen

    Hei! Jeg lurte på om du hadde noen tips til annet mel (grovere el. mandelmel?) og et alternativ til sukker? Bruker ikke annet enn lønnesirup, dadler og agave her i huset – funker det?

    • Hei! Jeg har (når sant skal sies!) ikke bakt bananbrød på en stund, det burde jeg jo. Ikke noe problem å bruke annen søtning tror jeg, men mer usikker på melet – hvertfall i kombinasjon med søtningsmiddel!

Leave a Reply