Omelett i ovnen? Jajamensann! Ikke bare blir den fluffy og fin når den bakes, det er også enda enklere enn å lage omelett i stekepanne. Fyll den med hva du vil, smekk i ovnen, og dekk på bordet!

Glutenfri
Porsjoner: ca 6 biter av 4 egg
Arbeidstid: 5-10 minutter
Steketid: 10 minutter

Typisk søndag her i huset. Jeg er våken lenge før Øystein, blir rastløs ganske fort, står opp, finner tøflene, ser ut av vinduet, skrur på musikk, tusler inn på kjøkkenet, åpner kjøleskapsdøra. Står der og kikker litt.

Som jeg har skrevet flere ganger før, så er våre helgefrokoster veldig sjeldent planlagt, og samtidig blir det ofte de beste frokostene vi spiser. Helgefrokost har blitt en gjentagende utfordring som går ut på å lage god mat av alle restene som finnes i kjøleskapet, og denne søndagen var intet unntak.

Ut av kjøleskapet kom egg, spinat, fetaost, litt sopp, en halv rødløk, og en liten rest revet mozarella. I skapet fant jeg en liten håndfull pinjekjerner etter lørdagens pizzamiddag, og i fryseren ligger det alltid noen frosne rundstykker. Av dette blir det en god søndagsfrokost, som metter lenge.

Det er flere gode grunner til å lage omelett i ovn istedet for i panne. For det første er det utrolig enkelt. For det andre blir den fluffy og digg når den blir stekt med ovnsvarme fremfor varme som kun kommer underfra i stekepanne. For det tredje synes jeg ofte at fylte omeletter i panne ofte blir for godt stekt under og ikke godt nok stekt på toppen, ettersom det blir litt tykkere røre enn ellers. For det fjerde (!) er det utrolig enkelt å lage omelett til hele bøttebaletten av en storfamilie eller lunsjselskap på denne måten – finn frem langpanna og kjør på!

Som du skjønner er fyllet i min omelett ganske random, men ikke uten grunn; Sopp, spinat og feta er en helt topp kombinasjon sammen med egg. Bruk det du har! Asparges, brokkoli, kokte potet-rester, vårløk, tomater, squash.. Alt går i en omelett! Når det kommer til osten er det bare å finne frem alle de smårestene som finnes i kjøleskapet, og putte det oppi. Jo mer, jo bedre.

Bakt omelett med spinat, sopp og ost
1/2 løk (jeg brukte rødløk)
4-5 sopp (jeg brukte aromasopp)
2 store håndfull fersk spinat
4 egg
4 ss vann
1/2 ts paprikapulver
1/2 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
Ost (jeg brukte 50 gram feta og en liten håndfull revet mozarella)
1-2 ss pinjekjerner
En liten smørklatt

Sett ovnen på 200 grader, og finn frem en ildfast form som kan fungere til formålet. Enten en liten firkantet en, en rund en, eller en brødform. Legg bakepapir oppi den, og sett til side.

Varm opp en stekepanne med en liten smørklatt, og snitt løken i tynne skiver som deretter går i panna med en liten klype salt. La den surre mens du kutter sopp (eller andre grønnsaker) i skiver, før de også går i panna sammen med løken. La den bli gylden, før frisk spinat skylles og has i panna. Den kommer til å minske masse i mengde, så ikke vær redd for at det ser mye ut. La blandingen surre i noen minutter til alt vannet har fordampet.

I mellomtiden kan du knekke egg i en bolle, ha oppi vann, og vispe disse lett til de bobler litt på toppen. Ha oppi paprikapulver, min hemmelige omelettingrediens, salt og pepper, og gjerne litt av den revne osten, før du visper det hele lett sammen.

Når grønnsaksblandingen er ferdig har du den over i den ildfaste forma med bakepapir, og fordeler den utover. Smuldre fetaost over. Hell eggeblandingen over der igjen, og dryss pinjekjerner på toppen. Sett forma midt i ovnen.

Det kan ta alt fra 5 til 15 minutter før den er ferdig, avhengig av hvor tykk den ligger i forma. Du ser at den er ferdig når den er gylden på toppen, og har puffa seg skikkelig opp. Veldig god varm til frokost eller lunsj, og like god kald på matpakka.