Et enkelt, men veldig godt, tilskudd til ethvert koldbord er en stor pastasalat, og denne varianten har blitt min klassiker. Du lager den på et kvarter, og jeg garanterer at både femåringer og bestemødre forsyner seg av denne.

Kan lages vegansk
Mengde: 8-10 porsjoner

Arbeidstid: 15 minutter

Som dere kanskje har fått med dere har vi vært på Sunnmøre i påsken, og en av grunnene til det var barnedåpen til vår ferskeste niese Natalie, datteren til min samboers søster. Som vaskeekte sunnmøringer benyttes anledninger til dette både til å lage et stort kakebord, men også et stort koldtbord. I våre øyne et tradisjonelt koldtbord med spekemat, eggerøre, brød og ost, kjøttkaker og potetsalat. Koldbord som dette er det lett å forholde seg til som vegetarianer, det er alltid noe man kan forsyne seg godt av, men det kan allikevel være fint å sette en stor pastasalat på bordet. Vi lagde også linsekaker, som er kjempegodt på brød med stekt løk og en majones.

Med fetaost (fra geitemelk) er denne salaten passende for vegetarianere, og om du dropper den kan den også spises av veganere. Om du lager salaten til veganere, må du også sjekke at pestoen du bruker er uten ost, da de fleste ferdigkjøpte pestoer inneholder dette. Blant annet er Coop Smak Forskjellen-pestoen uten ost. Det finnes også en italiensk variant på Meny. Eller, du kan selvfølgelig lage pesto uten parmesan helt fint selv.

Som de fleste salater kan denne varieres i det uendelige, men jeg pleier å holde det ganske enkelt for at flest mulig skal like denne. Derfor bruker jeg ferske tomater istedet for soltørkede, og jeg pleier å sette ferske oliven i en skål ved siden av, istedet for å ha det oppi salaten.

Pastasalat med grønn pesto

1/2 kilo pasta, gjerne skjell, skruer eller sløyfer
2-3 ss grønn pesto, enten fra glass eller hjemmelaget
1-2 beger røde cherrytomater
1/2 rødløk
2 store håndfull frisk ruccola
50 gram pinjekjerner eller valnøtter
150 gram feta (kan sløyfes)

Denne er lagd på 10-15 minutter, så her er det bare å finne frem en bolle, skjærefjøl og alle ingrediensene du trenger. Sett vann til kok i vannkokeren, og ha det over i en gryte på ovnen og kok pastaen etter instruksjoner på pakka, med en god klype salt i vannet.

I mellomtiden kan cherrytomatene kuttes i fire båter per tomat, rødløken finhakkes, ruccolaen grovhakkes, og fetaen smuldres, enten med hendene eller med kniv. Om du har kjøpt naturell pinjekjerner, kan du riste disse i en tørr panne i tre-fire minutter til de er gyldne.

Når pastaen er ferdigkokt, hell av vannet og skyll pastaen i kaldt vann i et dørslag til den er avkjølt. Rist av overflødig vann, og ha pastaen over i serveringsbollen (eller tilbake i kjelen, om du vil blande alt sammen i den for så å helle det pent over i serveringsbollen). Bland inn pesto etter ønsket mengde, før grønnsaker og ost blandes inn. Ha ristede pinjekjerner eller nøtter over til slutt, og sett bollen midt på bordet.

Fiks ferdig!

02-pastasalat2