Verdens beste tomatsaus tar minst fem timer å lage, og det er en god grunn til det.
Saus, dipp og topping

Verdens beste tomatsaus tar minst fem timer å lage

Nivå 30 comments

Ja, sånn er det. Jeg beklager virkelig, men det er helt sant. Verdens beste tomatsaus, hvertfall ifølge meg, tar minst fem timer å lage.

Fordelen er at du ikke trenger å stå ved gryta i like mange timer. Du trenger faktisk ikke stå ved gryta i det hele tatt, for gryta skal stå inne i ovnen og ordne seg selv. Ja, du leste rett, gryta med tomatsaus skal inn i ovnen, ikke oppå ovnen. Den skal bake. Som en kake. Bare at det er en tomatsaus.

Om du fulgte meg på snap den dagen jeg lagde denne tomatsausen, fikk du med deg at jeg ikke er veldig glad i tomatsaus. Det er ikke sånn at jeg ikke liker det, jeg bare synes det er litt kjedelig. En ting er jo at ferske tomater ikke er noe særlig å lage saus av med unntak av et par uker midt på sommeren når det er solmodne tomater å få tak i her, noe annet er at også de på boks smaker litt… boks. Kanskje det bare er meg, det hadde ikke overrasket meg sånn ekstremt, men jeg ville lage en god tomatsaus!

Så jeg gikk grundig til verks. Jeg leste mye om tomatsaus. Om tomater. Om urter. Mye var kjent materie, som at det er best å bruke gode tomater på boks, for de er faktisk oftere solmodnet. Hele tomater er bedre enn grovhakkede. “Tynne” urter som basilikum og persille er best å bruke friskt, mens “grovere” som rosmarin og oregano også funker tørt. Alle tørre krydder bør få steke med i olja for at smakene skal tas ut fullt og helt. Og så videre. Jeg fortsatte jakten. Hva er trikset? Er det timesvis med røring? Er det så enkelt som litt sukker?

Det viser seg at hemmeligheten er å bake den i ovnen. Og det henger på greip. Sausen får varme fra alle kanter, ikke bare underfra. Med et lokk litt på snei kommer fuktigheten ut, mens overflaten på sausen karamelliseres. Og vi er alltid på jakt etter karamellisering. Den andre hemmeligheten er chilliflak. I olja, selvfølgelig. Chilli bidrar nemlig til at de andre smakene også kommer bedre frem.

Verdens beste tomatsaus tar minst fem timer å lage, og det er en god grunn til det.

Noen mener også at løk er unødvendig, jeg mener at løk er ytterst nødvendig, og at den skal karamelliseres på egenhånd først. Noen mener også at gulrot er bra for sødmen, jeg mener at sukker eller honning er bedre. Så da begynte jeg, da. På heldagsprosjektet tomatsaus. Planen var å spise kun spaghetti, tomatsaus, pinjekjerner og basilikum. Syretesten. Det kan nemlig være det kjedeligste jeg vet om. Nå var det godt.

Jeg sleika bollen.

Det sier vel sitt.

Sausen blir ikke syrlig

Jeg lagde mye, fordi når du først skal bruke fem-seks timer, eller mer, for denne blir garantert bedre jo lenger den får stå, da lager du ikke én pastamiddag. Det er faktisk ikke lov. Jeg lagde derfor tomatsaus av fire bokser tomater, og da har jeg tre glass med ferdig tomatsaus i fryseren. Det er en god ting.

En god gryte er nok nøkkelinformasjon her. Jeg brukte en le creuset med lokk som har metallhåndtak (plast vil smelte), og det fungerte ypperlig. Det må ikke være støpejern, men den bør være solid, tåle ovnen, ha tykk bunn og lokk. Og du må regne med at det brenner seg noen prikker på utsiden av både gryte og lokk som ikke går bort. Innsiden får du lett vasket ren. Jeg brukte hele tomater på boks fra Helios.

Femtimers tomatsaus

Recipe by Green BonanzaCourse: SausCuisine: ItalienskDifficulty: Lett
Mengde

4

porsjoner
Prep

15

minutes
Koketid

5

hours 

Ingredienser

  • 4 bokser hele tomater

  • 1 gul løk

  • 4 hvitløksfedd

  • 2 ss olivenolje

  • 1 ss smør (kan sløyfes)

  • 1 ts chilliflak

  • 1 ts godt salt

  • 1 ts brunt sukker

  • 1 neve frisk basilikum

Fremgangsmåte

  • Start med å sette gryta på medium varme, ha oppi olivenolje og eventuelt smør (du merker det nok ikke på smaken, men det kan bidra til å gjøre det lettere å surre løken, ettersom olivenolje ikke tåler så høy varme på egenhånd). Det skal ikke ryke av olja, så her må du passe på varmen. Ha oppi finhakket gul løk og en klype salt, og la det surre sakte, men sikkert, i 10-12 minutter til løken er mør, gylden og salig god.
  • Finhakk hvitløk, og rør inn den og chilliflakene i løkblandingen. Om det blir tørt i gryta, ha oppi en spiseskje til med olivenolje. La det surre i et par minutter, før du har oppi tomatene.
  • Jeg brukte en skarp kniv til å dele opp tomatene litt på kryss og tvers oppi boksene, før jeg fant frem en tresleiv med rett kant og gikk til verks for å dele opp tomatene. Du kan også eventuelt ha dem i en separat bolle først og mose dem med henda. Ha oppi brunt sukker og basilikum, og la tomatene koke opp.
  • I mellomtiden varmer du opp ovnen til 200 grader, og setter en rist nesten nederst. Jeg satt et bakebrett med bakepapir under det igjen, i tilfelle det ble søl. Sett gryta inn i ovnen når den har kokt opp, og la lokket stå litt åpent slik at luft slipper ut.
  • Og så er det bare å vente. En gang i timen kan du godt ta ut gryta og røre rundt før du setter den inn igjen, slik at den karamelliserte toppen blander seg og øker. Sjekk den hver time og la den stå så lenge du har tid til, jeg tror denne bare blir bedre jo lenger den får stå. Min fikk fem timer, da orka jeg ikke vente lenger.

Tips

  • Det er flere som sier at de synes at det blir for tørt i gryta. Det er altså meningen at mye av væsken skal fordampe, som du ser av bildene blir det litt brent i kantene i gryta (det går bort i vask). Om du er redd for at det skal bli for mye, kan du skru ned varmen til 150 grader. Husk at lokket skal stå på gløtt.

30 Comments

    • Margrete Johansen

      I går laget jeg denne som basis i bolognese. Det ble så godt!!

  1. Maria

    Det MÅ jeg jo bare lage! :) Men kan du si hvilket merke og hvor mange gram tomatene på boks du bruker er? Det er så mange forskjellige typer :P

    • Jeg brukte økologiske, hele tomater fra Helios, hvor det er 400 gram i en boks. Det er ganske standardmengde, så du kan bruke hvilket merke du vil, men jeg anbefaler somsagt hele tomater :)

  2. Pingback: Pizza med tomatsaus, sauterte grønnsaker, oliven og oregano • Green Bonanza

  3. Pingback: Umami - hva er det, sånn egentlig? • Green Bonanza

  4. Åh, denne bloggen er så flott. Takk!

  5. Pingback: Pizza med fire oster • Green Bonanza

  6. Pingback: Pizza med spinat og feta • Green Bonanza

  7. Hva med å bruke en ildfast form? Og aner du hvor mange grader en vanlig kasserolle tåler (type Høyang Polaris med metallhåndtak? skulle tro at den iallfall tåler 150 grader?)

    • Hei! Ildfast form (med lokk på snei) funker nok fint det også. Når det gjelder varme og kasserolle vil jeg nok anbefale deg å sjekke med produsenten, det tør jeg ikke synse om, men så lenge det ikke er plast- eller glasselementer skal det jo tåle endel varme.

    • Øivind Lunde

      Hei! Ildfast form må vel være bedre, enn å muligens skade dyre gryter(?)…..Bruker oppskriften i dag. Veldig bra oppskrift. Med litt most gulrot…..Tar den på komfyren…..

    • Ildfast form (med lokk og nok høyde) kan sikkert funke det, men varmen som kommer fra jerngryter er uansett sterkere. Og grytene blir da ikke skadet – at de får noen prikker betyr bare at de er i bruk, spør du meg. :) På komfyren funker det, men det blir en helt annen varmeutvikling fra alle kanter i ovn, og du får en karamellisering i ovn du ikke vil få på komfyren. Håper det smakte :)

  8. Stine

    Hei :)

    Prøvde denne igår, etter oppskriften og med samme gryte. Vet ikke helt hva som gikk galt men etter 1 time i ovnen var den nesten helt uttørket..prøvde å spe med litt vann hver time..men etter 5 timer var d nesten som en paste..veldig sterk og brent rett å slett…
    Syns egentlig at 200 grader var litt mye siden den skal stå så lenge..mulig jeg prøver igjen men da med lavere temperatur ;)

    Ellers Super blogg!! :)

    • Hei! Uffda! Hadde du på lokket? Alle ovner og alle tomater er jo forskjellige, men synes det høres rart ut at det ble brent. Det skal konsentreres og blir mye tykkere enn i utgangspunktet, men det skal ikke bli tørt. Prøv med litt mindre varme!

    • Min vart også veldig brent. Eg vatna ikkje ut, for det såg ut til å berre bli ein tjukk og god saus dei første 3 gongene eg sjekka og rørte, men da eg tok ut gryta etter den 4. timen var det tørka inn så mykje at det var blitt skikkeleg svartbrent både i botnen og rundt kantane.

      Eg brukte støypejernsgryte og hadde lokket på gløtt heile tida. Brukte hakka tomater i staden for heile, kan det gjere så stor skilnad på væskemengden?

    • Hei! Var det emalje på gryta di, eller rett på jern? Det kan ha hatt noe med saken å gjøre, og også varmen. Alle ovner og gryter er litt ulike, virker det som. Rørte du underveis? Det går også an!

    • Men den skal altså bli ganske tykk – og det skal «brenne» seg litt, det skjer hos meg også. Men ikke sånn at det er kull, liksom.

    • Rett på jern, kanskje det var problemet… Eg rørte ein gong i timen, ca, og det gjekk greit fram til den 4. timen. Muleg at det gjekk litt over ein time mellom, men ikkje frykteleg mykje. Da var det blitt heilt kolbrent i kanten, også var det veldig lite saus igjen. Det som ikkje vart brent var veldig godt, da, men det var ikkje meir enn at det fekk plass i ein liten plastboks. Maks nok til to porsjonar med spaghetti.

    • Skjønner! Dette er jo en oppskrift med flere variabler, spesielt tomatene og tiden, som man må stole på magefølelsen sin på, mer enn klokka og temperaturen. Men det er helt riktig at det skal bli mindre altså – det er der smaken kommer fra, når det konsentreres :) om du synes dette er litt plundrete, prøv denne, den skal kokes og ikke bakes, og er litt lettere å holde styr på: http://greenbonanza.com/2017/07/04/langtidskokt-tomatsaus-som-passer-til-alt/

  9. Stine

    Hadde lokket på ja, med en liten glipe :) Får bare prøve igjen, det er jo så godt med mat som står leeenge i ovn :) Syns også tomatene var litt tykke i konsistensen fra starten av, så jeg får prøve en annen type der også. Dette var første gang, så det kan kun bli bedre ;)

  10. jan petter wilhelmsen

    Italienske Solmodene tomater på (sort) boks, husker ikke navnet i farten. Men det er kjempegode tomater av høyste kvalitet..

  11. SÅ god!
    Tenkte da jeg så ingrediensene “denne kan da ikke bli SÅ spennende” – men jeg ga det en sjans og angrer virkelig ikke! Min står bare på 3. timen nå, men jeg driver allerede å sjekker den litt for ofte for å smugsmake! Haha. NAM!

  12. Ann Kristin Bråthen

    Den enkleste måten å dele bokstomater på: stikk en stor saks nedi boksen, og klipp i vei! :-)

  13. Bjørg

    Prøvde 5-timers varianten i fjor. Super vellykket, Brukte blanding av egenproduserte cherry tomater og italienske på boks. Går for samme variant i år. Gul løk og Basilikum også egenprodusert. Som en basis ble det mange nydelige supper og sauser i løpet av vinteren. Bor 850 m over havet, så det føles ganske eksotisk å lage slike retter fra grunnen. Le creuset gryter er fantastiske!!

    • Så deilig! Virkelig en luksus å ha en smak av sommeren på lur i fryseren til kalde vinterdager :)

  14. Veronica

    Jeg leser ikke matblogger, og er ikke noe god på å følge oppskrifter. Men var lei av kjedelig tomatsaus, så havnet tilfeldig inn hit for ca et år siden, og prøvde denne tomatsausen. Det er den aller beste tomatsausen jeg har smakt! Jeg elsker den! Har laget den mange ganger siden. Nå var det en stund siden sist, så måtte inn å dobbeltsjekke oppskriften (og det var godt for jeg hadde glemt sukkeret), og vil si takk! Denne er helt nydelig!

  15. Maria

    Fantastisk oppskrift, tusen takk

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.