Grønn ukemeny nr 14

Da var det den tiden av uka igjen da, at det er tid for en ny, grønn ukemeny! Og denne uka er den vitterlig ordentlig grønn også, for her er det rosenkål som står på agendaen.

Denne uka tenkte jeg at vi skulle ha et ekstra blikk på en av de råvarene som fortsatt finnes i butikk, men som nærmer seg sesongslutt. Det er nok uvant for oss  tenke grønnsaker og sesong, for vi får jo stort sett tak i det meste uansett årstid, men grønnsaker har jo sesong, det er bare det at vi importerer fra de verdensdelene som har sesong, og så slutter vi å følge med på det. Litt trist, men også sant. Frukt merker vi det nok mer på, for den tåler enda mindre lagring. Tenk om den følelsen du får når det endelig er sesong for norske jordbær, hadde vært gyldig for alle grønnsaker?

Ok, det var ukas hjertesukk fra meg, men det det betyr, er at vi skal bruke min favorittgrønnsak opptil flere ganger, nemlig rosenkål. Jeg elsker rosenkål, jeg. Og da vi spilte inn podcast på slippfesten for boka, og det kom opp, begynte alle å le, sånn hyggelig latter, så det begynner jo å bli en etablert sannhet at jeg elsker rosenkål. Bra det.

SAMSUNG CSC

Ukas superenkle: Ovnsbakt rosenkål

Ovnsbakt rosenkål er et ypperlig tilbehør til så og si alt, jeg klarer faktisk ikke engang velge en mattradisjon jeg synes den passer bedre til enn andre. Denne oppskrifta er bulletproof, og jeg tuller ikke når jeg sier at jeg har mista tellinga over foreldre som har sagt til meg at unga deres ikke bare liker rosenkål etter å ha smakt de på denne måten, men rett og slett skraper bollen – eller slåss med søsknene sine om den siste som ligger igjen. Så, om du er en skeptiker, start med denne som tilbehør til en middag!

Rosenkål, rosenkål, rosenkål! Hvorfor synes alle du er så kjip, når du egentlig er det beste i verden?

Ukas pasta: Spaghetti med pesto og rosenkål

Fordi når det kommer til pasta er faktisk det enkleste det beste også, inkludert når spaghetti bolognese er med i kåringa. Her er det den samme ovnsbakte rosenkålen med salt som er med, mens spaghetti, pesto og pinjekjerner er de eneste andre ingrediensene du trenger. Du kan lage din egen pesto, men du kan også fint bruke en fra butikken. Min favoritt i dagligvaren er Coop sin Smak mer-variant, den er vegansk, og den lages med ordentlig olivenolje, og det er masse basilikum i den.

De dagene det er vanskelig å vite hva man skal spise: Spis spaghetti med pesto.

Ukas tofu: Soyaglasert tofu og rosenkål

Tenke seg til, rosenkål er like godt med tofu som med spaghetti! Her bakes både tofu og rosenkål i ovnen før de glaseres i stekepanna. Dette er lett å lage mye av, og det er kjempegodt å servere det med ris eller quinoa. Litt vårløk og sesamfrø på toppen er smashing.

Tofu og rosenkål er kanskje en usannsynlig kombo, men god - jaggu, det er den!

Ukas KAKE: Mørk og saftig sjokoladekake

Nei, denne er det altså ikke rosenkål i. Det hadde tatt seg ut, det. Det er vel på tide med en kake i ukemenyen, er det ikke det da, det nærmer seg tross alt påske? Denne er superlett å bake, og smaker som sjokoladekaker skal. Mye.

Saftig, mørk, og deilig vegansk sjokoladekake!

Og apropos påske, jeg tenkte at de to neste ukemenyene skal være ganske påskete, og da er jo spørsmålet: Hva betyr påskematen for dere? For meg betyr det ting som tar lang tid å lage, fordi jeg koser meg sånn i feriene med matlaging, og det betyr at det skal være lett å lage til mange. Hva tror dere om et par ukemenyer om det?

← Previous post

Next post →

3 Comments

  1. Marte

    Hahah, så det er ikke bare meg som venter på norske jordbær :)
    Dette blir min første vegetariske påske, noen tips til vegetar- påskemiddag?

    • Ikke bare deg! Pønsker ut påskemenyen nå :)

  2. Jeg sier “ja takk” til vegetariske innspill til den mer tradisjonelle påskematen :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.