Grønn ukemeny nr 16

Knapt i pengekassa? Denne ukas grønne ukemeny er laget spesielt med tanke på studenter og andre som godt kunne tenke seg at middagen er snill både mot lommeboka, planeten, og kroppen.

Men først: Jeg beklager for at det ikke ble noen påskemeny nummer to. Det ble rett og slett ikke tid mellom familieslaga. Det har gått i hundreogtjue hele påsken, jeg har bare fått lest en bok, gått en halv tur, ikke sovet lenge og ikke laget en eneste oppskrift. Sånn blir det når første halvdel av påsken er med den ene familien og den andre halvdelen av påsken er med den andre.

Så da tenkte jeg at jeg skulle ta en av dere på ordet, for i kommentarfeltet til sesamdressingen kom det et spørsmål om studentvennlig ukemeny. Jeg har gjort det én gang før, for lenge siden, men det var før jeg kutta ut de siste animalske produktene fra kostholdet mitt, og dessuten har det jo skjedd mye på bloggen siden da!

Jeg håper jo at de fleste oppskriftene mine er ganske økonomiske i utgangspunktet, selv om de totalt sett, hvis du skulle laget alt, krever sine ingredienser. Jeg har derfor tenkt ekstra nøye gjennom ukemenyen denne gangen, og tatt ei lita trip down memory lane, og prøvd å huske hva det var jeg egentlig spiste i studietia selv. Spaghettien er jo en klassiker, men kjære studenter, det er viktig med masse næring, så lov meg at dere ikke lever på spaghetti og ketchup!

Om du bor i by anbefaler jeg deg å ta turen til nærmeste grønnsakssjappe – der får du kjøpt belgfrukter i store poser, de beste krydderne til en lav pris, og store urtebunter til en tier.

Linsegryte med curry, poteter og kikerter

Denne gryta stammer faktisk fra min egen studietid, og har overlevd tidens tann! Ingrediensene er billige og kan kjøres i store kvanta, så denne kan du med fordel memorere og lage på repeat. Her får du masse god næring både i form av linser, kikerter, poteter, gulrot og løk.

Min faste studentmiddag:

Enkel masala med blomkål

Enda en gryte, tenker du kanskje. JA! For hør bare her: De er lette å lage. De er ofte billige å lage. Du trenger bare ei gryte, lite å vaske opp. Og ikke minst, det er lett å lage mye. Alle gryter kan fint fryses ned og varmes opp igjen, eller tas med til lunsj.

Dette er en superenkel indisk masala med blomkål, grønne erter og kikerter. Ris er billig og fint å ha ved siden av, og om du skal lyxe deg litt kjøper du en pakke papadums og mangochutney. Fest!

Vegansk masala med grønnsaker og garam masala

Pasta bolognese med linser

Til å være så god på smak er det faktisk ganske få ingredienser i denne! Om du ikke vil handle tre ulike urter, kan du kjøpe en tørket provenceblanding istedet, og om du ikke har tørre, brune linser, kan du røre inn ferdigkokte røde eller grønne mot slutten. Denne er også veldig lett å lage mye av, så dette er frysermat – eller invitere-på-middag-mat. Om du vil flotte deg, lager du en valnøtt-topping til å ha ved siden av.

Det er ingenting som slår en tallerken med vegansk pasta bolognese. På ordentlig.

Peanøttsaus

Peanøttsaus er jo ikke en middag, tenker du nå. Men hør her: Det eneste du trenger oppskrift på for å lage en digg middag, er peanøttsaus. Til den kan du ha stekt tofu, stekte grønnsaker, dampa grønnsaker, nudler, ris, salat – hva som helst. Nudler, tofu, to grønnsaker (ofte brokkoli og gulrot) og peanøttsaus har vært min go to dinner i åresvis, og peanøttsmøret holder seg i skapet, så kjøp det når du føler du har god råd, og ha luksusmiddag selv om det eneste du har råd til på butta er brokkoli!

Lag din egen peanøttsaus på en-to-tre!

← Previous post

Next post →

3 Comments

 1. Inger

  Hei Grønn Bonanza.
  Takk for superfresh og flott blogg ! Jeg har mye glede av å kikke innom. Dette er en utfordring til matblogg-sfæren: Hva skal en kalle matbutikker med stort internasjonalt utvalg slik til hverdags ? Grønnsakssjappe og innvandrersjappe klinger ikke helt lenger. Du som er en språkets kvinne i matbloggverdenen kan ta utfordringen. Beste hilsen Inger.

  • Bianca

   Jeg kaller de for tropiske butikker eller internasjonale butikker :)

  • Hei! Jeg kaller det egentlig bare matbutikk, jeg. Eller om de spesialiserer seg for eksempel på asiatiske varer, kaller jeg det asiatisk matbutikk. :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.