Muhamarra

Har du hørt om muhamarra? Paprika- og valnøttdip høres kanskje ikke kjempespennende ut, men tro meg – det er det!

Vegan
Arbeidstid: ca 30 min totalt

Jeg hadde bursdag i påsken, og da hadde jeg invitert en bunke flotte folk på middag. For en gangs skyld hadde jeg planer om å lage maten klar før gjestene kom, og Øystein og jeg hadde en hel dag (!) med mat-prepping. Vi bakte pitabrød, lagde masse hummus, en stor bolle tabbouleh, bakt aubergine med tahini- og koriandersaus, satt frem masse oliven, lagde hjemmetrukket grønn iste, og altså et par rause skåler med muhamarra.

Muhamarra (paprika- og valnøttdip) er en perfekt dip til hummus og pita!

Muhamarra har (visstnok) sin opprinnelse i Syria, og er vanlig å se i Midtøsten og Tyrkia. Den består av paprika som blir grillet til de blir sorte i skinnet, før de skrelles, og grovhakkes sammen med valnøtter, litt krydder, og kanskje det viktigste: Granateplesirup og chilli. Tradisjonelt skal det brukes aleppochili, som både er fruktig, hot og litt røkt på samme tid, men som, logisk nok (dessverre) er ganske vanskelig å få tak i. Istedet går det an å bruke en blanding av chilliflak og ungarsk paprika, som både er søt og litt røkt på samme tid.

Granateplesirup er en must-have her. Det er ikke så mye som skal til, men den setter den helt riktige smaken. Du får tak i det Norge, jeg har sett på det opptil flere grønnsaksbutikker og også enkelte spesialforretninger, som Helios eller Røtter.

Muhamarra (paprika- og valnøttdip) er en perfekt dip til hummus og pita!

Visste du forresten at jeg ikke er så glad i paprika? Det er en grunn til at det er få oppskrifter med rå paprika her på Bonanza, for å si det sånn. Rå paprika liker jeg ikke i det hele tatt, men bakt? En HELT annen greie! Fra å være vannete og litt sur (?) i smaken blir den silkemyk, konsentrert i smaken og ikke minst full av sødme.

Jeg bruker muhamarra som dip, gjerne sammen med hummus og aubergine i en eller annen form, og et pitabrød å scoope det hele opp med. Du kan også bruke den som pålegg eller saus.

Min er ganske chunky – om du vil ha den finere, maler du den mer. Det er også vanlig å tilsette tørre brødsmuler for at den skal tykne enda mer, men jeg pleier å droppe det.

Muhamarra (paprika- og valnøttdip) er en perfekt dip til hummus og pita!

Muhamarra (Paprika- og valnøttdip)

4 store paprika
200 gram valnøtter
2 ts granateplesirup
1-2 ss sitronsaft
0,5 ss cumin
0,5 ss chilliflak
0,5 ss ungarsk paprika
Salt
Olivenolje

Del paprikaene i to, skrap ut frøene og kjernen, og legg dem ned snittsiden ned i en ildfast form (ikke bruk bakepapir). Pensle litt olivenolje på skinnet, og sett dem inn i forvarmet ovn på 225 grader. La paprikaene stå til skinnet er svart.

Muhamarra (paprika- og valnøttdip) er en perfekt dip til hummus og pita!

Du kan bruke rå valnøtter, men jeg liker å tørriste dem litt for å få en enda bedre nøttesmak. Knuser dem lett med hendene, og rister i tørr panne i 5-10 minutter til de begynner å bli litt gyldne i kantene. Sett til avkjøling.

Når paprikaene er svarte i skinnet, tar du dem ut av ovnen, og har dem oppi en bolle med lokk, eventuelt en bolle og noe tett du kan bruke til lokk – poenget er å skape kondens inni bollen, for da slipper skinnet taket. La bollen stå tett i ca 10 minutter før du tar av lokket igjen. Da kan du lett dra av skinnet på paprikaene. De er fortsatt ganske varme, så pass på fingertuppene. Ha paprikaene over i en matmølle fortløpende som du skreller dem.

Muhamarra (paprika- og valnøttdip) er en perfekt dip til hummus og pita!

Ha valnøttene og de resterende ingrediensene over i matmølla, og pulser den til du har den konsistensen du vil ha. Som du ser er min ganske grov, du kan også lage den helt fin – da kan det hende du vil ha oppi litt tørt brød i tillegg, så den blir fastere i konsistensen også.

Risle litt olivenolje og noen ekstra valnøtter over før servering. Oppbevares på tett boks i kjøleskap når den er kald – holder seg i minst to uker.

Muhamarra (paprika- og valnøttdip) er en perfekt dip til hummus og pita!

← Forrige post

Nest post →

2 Kommentarer

  1. marken

    Kjøpte det jeg trodde var granateplesirup i dag, men det viser seg å være konsentrert granateple, uten sukker. Er det riktig, eller bør jeg kompensere med sødme? Litt daddelsirup, f.eks?

1 Snakkes om i denne posten

  1. Tabbouleh med aprikos • Green Bonanza

Leave a Reply