Hjemmefra har jeg lært at maten lages på kjøkkenet og serveres på spisebordet, og med all ære og no offence til alle bestemødre og mødre som har dette i ryggmargen, men noen ganger, eller ganske ofte, liker jeg å være uortodoks, og la gjestene mine lage sin egen mat.

4-5 personer

Fest, pleier vi å kalle det, når vi setter frem masse ingredienser på bordet som gjestene våre kan velge og vrake i. Sushifest, vårrullfest, koreafest (ikke helt politisk korrekt, akkurat den) – og i dag har jeg også innført salatfest. En fest er en herlig møte å møtes over et måltid, der poenget ikke er å kaste i seg maten, men å se på den, bli litt nysgjerrig, smake seg frem til nye kombinasjoner, snakke om maten, og det er også en enkel måte å ta hensyn til alle gjestenes allergier og kosthold på.

Dagens salatfest skjedde på impuls, og som vi alle vet – det er spontanfestene som blir de beste.

Til en salatfest er det bare fantasien og tiden (og kanskje økonomien) som setter begrensninger. Jeg gikk for en enkel løsning: Gode råvarer i kopper på bordet, et par varme tilskudd og et par gode dressinger. Hvor mye du skal ha av alle grønnsaker er litt på øyemål, og avhengig av hvor storspiste vennene dine er. Heller for mye enn for lite – restene kan du sette i kjøleskapet og ha til lunsj i morgen.

I kopper (eller skåler, om du vil) hadde jeg et isbergsalathode og litt rød radicchio, revet eller kuttet i store biter, agurk i staver, cherrytomater i båter, sukkererter i biter, reddiker i tynne skiver, fersk økologisk feta i terninger, grønne oliven fylt med piripiri, fersk grønn chilli i tynne ringer, og en neve gresskarkjerner ristet i tørr panne. Jeg kjøpte også en baguette og godt smør. Ved siden av lagde jeg rista kikerter med paprika, quinoa kokt på den gode måten, og to gode dressinger.

Rista kikerter
1 boks ferdigkokte kikerter

2 ts rapsolje eller annen smaksfri olje
1 ts søt paprika-pulver
0,5 ts (eller etter smak) chillipulver

Quinoa kokt på den gode måten
1 dl hvit/rød quinoa

2 dl kaldt vann
0,5 ts god grønnsaksbuljong/kraft

Gulrot & ingefær-dressing (blir ca 2 dl)
1,5 dl rapsolje eller annen smaksfri olje

1 ss riseddik
0,5 ss tamari eller soyasaus
1 ts sukker
1 båt gul løk (tenk appelsinbåt)
1 stor gulrot, kuttet i biter
1-2 ss ingefær (etter smak)
salt og pepper etter smak og behag

Enkel tahinidressing (ca 3 dl)
1,5 dl tahini

1,5 dl vann
2 ss tamari eller soyasaus
2 ss riseddik
1 ts agave eller lønnesirup, evt honning
1 fedd hvitløk, raspet
1 ts ingefær, raspet
salt og pepper etter smak

Start med å skylle kikertene, og bland inn resten av ingrediensene før de plasseres på et bakepapir og puttes i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter. Hvor fort de blir bakt kommer an på kikertene – følg med på dem og prøvesmak underveis, snu gjerne litt på dem også. De skal bli sprø på utsiden, og myke inni.

Quinoa må alltid skylles godt i kaldt vann, for å unngå den bitre smaken quinoa kan få. Jeg pleier å riste quinoaen tørr i varm kjele før jeg fyller på vann, det gjør noe med konsistensen som ikke finnes annet enn positivt. Følg med og rør hele tiden, når det begynner å komme lyd fra kjelen rører du i et par minutter før du har i vann og grønnsaksbuljong. La det koke opp før du skrur ned varmen og lar det putre under lokk. Quinoaen trenger ikke røres i underveis, men kan gjerne fluffes når den er ferdig, det vil si når alt vannet er borte og den har fått “hull” i overflaten, sånn som ris også får.

For å lage gulrot- og ingefærdressingen blander du alt i en blender, og kjører det til en fin, tynn mos. Smak deg frem med ingrediensene, om den er for søt kan du ha i salt, er den for syrlig kan du ha i mer sukker, eller kanskje den trenger litt mer ingefær? Prøv deg frem!

Tahinidressingen blander du lett for hånd i en bolle: Rasp hvitløk og ingefær på et lite rivjern, og rør inn resten med en spiseskje. Dressingene holder seg fint i kjøleskap i et par dager, om ikke alt fortæres på festen.