Gårsdagens middag kan bli et helt nytt måltid om den får nytt tilbehør. Litt som en kjole  du egentlig er litt lei av – smekk på et belte og en ny strømpis, and off you go.

4 store porsjoner

Jeg har vokst opp med en mamma som er født i tvillingens tegn, og like sikkert som det er at hun kjøper en ekstra genser når hun finner en hun liker, er det at hun lager middag til minst dobbelt så mange personer enn hva som sitter ved bordet. Sånn kan jeg også finne på å være, og etter gårsdagens gratinerte ratatouille (mer om det senere, kanskje) som ble servert med tagliatelle, nyrevet parmesan og rista pinjekjerner, var det igjen nok til tre personer i dag enda vi var fire tilbords i går.

I dag varmet jeg opp igjen ratatouilleformen med litt ekstra mozarella, og serverte den med couscous og en stor, herlig sommersalat av det som fantes i kjøleskap og skap. Alt er lov i en salat, men noen triks på veien har aldri skadet noen.

Grønn sommersalat

Fem-seks blader av romanosalat
1 pakke sukkererter
4 avocado
1 agurk
1 vårløk
3 store reddiker
1 dl rå og usaltet pistasjnøtter
Saft av en halv sitron

Start med å grovkutte pistasjnøttene, og rist dem på medium varme i en tørr panne. Rist på dem underveis – de skal ikke stekes eller svis, bare såvidt ristes så de får litt ekstra crunch.

Vask alle grønnsakene. Romanosalat har store, mørkegrønne blader og smaker friskt, nesten bittert, og har kjempegod konsistens. Jeg deler de lange bladene først på langs før jeg kutter eller river dem i store biter og legger i bunnen av bollen. Agurk, avocado og agurk deles i terninger, mens vårløken og reddiker skjæres tynt.

Til denne salaten lager jeg ingen dressing, kun et godt sitronskvis over som røres inn i salaten før pistasjnøttene legges på toppen. Litt salt og pepper på bordet er heller ikke dumt.

I en tett boks holder denne salaten seg helt fint til morgensdagens frokost eller lunsj også, så om det blir igjen rester fra restemiddagen er det ingen grunn til panikk.