Ovnsbakt blomkål med sitrus & tahini-dressing

Blomkål er ikke veldig sexy. Jeg skal innrømme det. Men selv om den ikke ser like smashing ut som grønne urter og sjokkrøde tomater, fortjener blomkålen en ny sjanse. You will be surprised.

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: 4 (servert med tilbehør)
Arbeidstid: 15 minutter
Steketid: 15 minutter
Total tid: 30 minutter

Blomkålen er like allsidig som brokkolien, og begge grønnsakene bør slippe å komme i nærheten av kokende vann, med mindre de bare skal dampes i et par minutter. Sunne er de også, med mindre du koker dem og fordamper alle næringsstoffene, og her i huset prøver vi å ha minst en middag i uka med både blomkål og brokkoli. Min favorittmåte å tilberede dem på er å riste dem i ovnen. Da blir de sprø og gyldne på utsiden, og myke inni.

Kikerter er en av våre klassiske go to’s når det gjelder proteinkilder, og heldigvis er kikertene minst like allsidige som blomkålen og brokkolien. I denne retten rister jeg alle tre sammen i ovnen, og spiser det sammen med kokt quinoa eller couscous, og topper det hele med en tahinidressing og noen ristede gresskarkjerner.

Ovnsbakt blomkål, brokkoli og kikerter
1 blomkålshode

1 brokkolihode
1 boks ferdigkokte kikerter
4-5 hele hvitløksfedd
1-2 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper

Sitrus/tahini-dressing
Saften fra en halv appelsin

Saften fra en halv sitron
2 ss tahini
1 ss eplecidereddik
2 ss dijonsennep
1 ss ingefær, revet
2 fedd hvitløk, revet
0,5 ts salt
litt nykvernet pepper

Sett ovnen din på 200 grader, og start med å vaske grønnsakene. Del brokkolien og blomkålen i buketter – bruk hendene, ikke ødelegg de naturlige bukettene i grønnsakene med kniv! Stilken kan også brukes – skrell av det ytterste laget og skjær den i terninger. La hvitløksfeddene beholde skallet, da bakes de i sin egen form og blir himla gode. Skyll kikertene, og legg alt på en bakebrett med bakepapir. Risle over olivenolje, salt og pepper, og bland godt før det settes inn midt i ovnen.

Hvor lenge grønnsakene skal stå i ovnen er det ikke en enkel fasit på. Det kommer an på hvor fullt bakebrettet ditt er, hvor store biter du har kuttet grønnsakene i, og hvor mye vann det er i dem fra før. Et sted mellom ti og femten minutter er et godt sted å starte, og det er lov å smugsmake underveis for å sjekke konsistensen. Gylden blomkål med litt sprø kanter er min favoritt.

Dressingen lages simpelthen ved å mikse alt sammen i en liten bolle. Jeg bruker et lite rivjern til å raspe ingefær og hvitløk, og på den måten slipper man å dra frem matmølla for denne dressingen. Det er viktig å smake til – hvor søt denne dressingen blir er avhengig av hvor søt appelsinen er og hvor sur sitronen er, så det er lov å smake, tilsette, røre og smake på nytt. Det går også an å tilsette litt agave eller honning, om det mangler den runde, gode smaken.

(Tahinidressingen er basert på en lignende fra plantpoweredkitchen)

 

← Previous post

Next post →

9 Comments

 1. Hei! Kan du lage en egen post om tahini? Hvordan man lager det (ulike måter å lage det på), hvordan det brukes osv.? :)Hvor får man evt. kjøpt det?

  • Hei! Ja, det kan jeg! Skriver det opp på to do-lista mi :)

 2. Connie

  Prøvde denne oppskrifta i dag. Grønnsakene ble veldig gode, men dressingen ble uspiselig. Alt for salt, umulig å redde.

  • Hei! Det var jo veldig synd å høre. Rart den ble salt, det er jo knapt salt i dressingen? Har du en tahini det er salt i, kanskje?

  • Connie

   Tahinien hadde jeg kun bittelitt salt i. Doblet oppskrifte. Og hadde 1 Ts salt i som det står i oppskriften.

  • Ok, jeg bruker tahini uten salt. Neste gang er det lurt å smake til med salt hvis du skal doble (eller egentlig uansett). :)

  • Connie

   Da burde du skrevet smakes til med salt. Når det står oppgitt mengde bør man kunne forvente at det stemmer. Man har faktisk betalt for en kokebok.

 3. Sissel

  Grønnsakene ble gode. Men dressingen smakte alt for mye sennep. Er forholdet i oppskriften oppgitt riktig? Kanskje det skulle stått 2 ts istedet for 2 ss?

  • Nei, jeg bruker like mye sennep som tahini, men sennep er jo en smak som folk har veldig ulikt forhold til, så det er lurt å smake seg frem første gangen man lager det. I tillegg er det jo forskjell på de ulike sennepstypene også, så det er uansett lurt .:)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.