Hør på dette da, dere. Asparges. Feta. Pistasjnøtter. Sammen!

Tilbehør til 2-4 personer

Aspargessesong er jubelsesong, og når det kan kombineres med fersk feta og pistasjnøtter… Vel. Det blir jubel hos meg, hvertfall. Dette er en oppskrift jeg nesten har dårlig samvittighet for å poste, for jeg har lest den et sted, men jeg klarer ikke å huske hvor, uansett hvor hardt jeg prøver, og ikke har jeg bokmerket den heller. Uansett: Evig kred til dama som kom opp med denne kombinasjonen.

Når asparges får en akkurat passe runde i stekeovnen rekker den ikke å bli soggy. Den beholder all sin deilige crunch, men smakene kommer enda bedre frem. Fersk feta som ovnbakes er en hemmelighet som ingen bør få holde for seg selv, og pistasjnøtter.. Hvor stiller man seg i kø for å erklære sin kjærlighet til pistasjnøtter, egentlig?

Ovnsbakt asparges med feta og pistasjnøtter
1,5 bunt grønn asparges eller mer, om du vil (evt en pakke eller to med babyasparges)

1 ss god olivenolje
100 gram fersk feta
En stor (stor!) neve pistasjnøtter uten skall
1 ts maldonsalt

Sett ovnen din på 200 grader, og finn frem en ildfast form. Jeg liker å bruke en liten firkantet som passer aaaaakkurat til aspargesen, sånn at jeg ikke går glipp av noen gode smaker i en for stor form.

Skyll aspargesen og kutt av et par cm av bunnen, og del dem i to på langs. Bruker du minibabyasparges kan de være som de er. Legg aspargesstrimlene i den ildfaste formen, og hell olivenolje over før du rister litt på forma for å fordele oljen – eventuelt gjør det skikkelig med en tang eller stekespade eller noe slikt, om du er av den tålmodige typen.

Fersk feta er himmelsk – jeg kjøper en økologisk gresk type fra grønnsakssjappa mi, og disse typene anbefales over den fra arla som du finner på ica any day of the year. Kutt eller riv den i små biter, og legg over fetaen.

Du kan bruke rå pistasjnøtter eller de som allerede er ristet og saltet, om det er det du finner. Om du bruker saltet type trenger du ikke tilsette noe ekstra salt, da er det nok med det fra osten og fra nøttene. Grovhakk nøttene, og dryss dem over asparges- og fetaformen. Rist litt på forma, så alt blir litt godt og blandet.

Putt forma i ovnen, og la den stå i ca ti minutter, til fetaen er gylden i kantene og nøttene har blitt litt gyldne.

Jeg synes dette er så godt at jeg ikke trenger å ha noe tilbehør, og kan gjerne lage en hel form en kveld jeg er alene hjemme (ups, der kom den innrømmelsen), men i dag spiste vi den som en del av en større salat, med flere typer grønne salater, langtidsbakte tomater, ferske sukkererter og mye annet godis.

(Jeg rakk ikke engang å ta bilde etter at forma kom ut av ovnen, den får ikke stå i fred.)