Polenta er litt sånn som couscous: Kjedelig i utgangspunktet, veldig godt hvis man tar seg tid til å gjøre det skikkelig. Jeg liker å lage polentaform, som jeg steker opp i biter.

3 porsjoner

Polenta er rett og slett maisgrøt. Det finnes en type som skal koke i en evighet, og så finnes det en quick fix som skal kokes i fem minutter. Jeg bruker sistnevnte, ettersom jeg ikke liker å spise grøt i utgangspunktet, og lar polentaen stivne i kjøleskapet, før jeg deler den i biter og steker den i panne. Polenta kan smaksettes nesten med hva som helst – jeg bruker god grønnsaksbuljong og en stor neve parmesan. Sopp med mye umamismak, som portobellosopp, gjør seg veldig godt sammen med polenta. Det samme gjør saus av bakt paprika, mandler og hvitløk.

Polenta
2 dl polenta

8 dl vann
2 ts grønnsaksbuljong
35 gram parmesan (kan sløyfes hvis du er vegan)
1 ss olivenolje
Olje til steking

Bakt paprikasaus
3 røde paprika
2 ss rapsolje
1 dl skivede mandler
4 fedd hvitløk, kokt forsiktig i olje
1 ss god olivenolje
1-2 ts sitronsaft
1 ts chillipulver eller chilliolje
salt og pepper

Salat
Valgri salat
jeg brukte rød lollo
6 Portobellosopp
Smør eller rapsolje til steking
Salt og pepper

For å lage polenta i fast form må den først kokes i grøt, og deretter avkjøles. Jeg lager gjerne polentaen kvelden i forveien, for å unngå å måtte vente på den med sulten mage. Huskeregelen til polenta er at det skal være fire ganger så mye væske som polenta. Kok opp vann med grønnsaksbuljong (ha i ekstra salt, hvis buljongen din er saltfri), og rør inn polenta, olivenolje og parmesan når vannet har kokt opp. Rør rundt i 3-4 minutter til grøten begynner å bli litt seig i konsistensen, og ha grøten i en pai- eller brødform som har en størrelse sånn at polentaen blir ca 2 cm høy. La den avkjøle seg på benken, før den settes i kjøleskapet. Om du vil bruke den samme dag, bør den få stå 2-3 timer kaldt.

Bakt paprika er litt som bakt tomat – den endrer karakter og smak fullstendig. Del paprikaene i to, legg dem med snittflaten ned i en ildfast form, og sett dem i ovnen på høyeste varme. Målet er å grille paprikaene slik at skallet slipper tak fra paprikakjøttet, og det gjør det når skinnet er svart. På 250 grader tar det ca en halvtime. Når de er vel ute av ovnen må de få stå i fred til de er såpass kalde at de kan håndteres, de kan eventuelt legges i en boks med lokk for at skinnet skal slippe enda lettere. Når de er kalde nok til å holde i, drar du av det ytterste laget med skinn, samt renser paprikaene for innhold. Bland paprikaene med de øvrige ingrediensene, og kjør det med en stavmikser. Smak deg frem med chilli, mandler og sitron.

Mens paprikaene står i ovnen, ristes de skivede mandlene i en tørr panne over medium varme. De skal bli gyldne, ikke svarte. Rens hvitløksfeddene, og ha de i den minste kjelen du har, sammen med olivenolje. De trenger ikke være fullstendig dekket. La det småkoke veldig forsiktig, til feddene er myke og gyldne. Ikke kast olja – den kan du enten bruke i paprikasausen, eller spare den til en dressing.

For å tilberede polentaen velver du den ut av forma den har stått i. Skjær den forsiktig i passende biter, og stek den på medium varme i en blanding av smør og olje, eventuelt bare olje. Den skal bli gylden, og blir fort gjennomvarm, tre-fire minutter på hver side holder.

Portobellosoppen skjæres i 1 cm tykke skiver, før de stekes i smør i en stekepanne. De resterende hvitløksfeddene kan gjerne serveres sammen med polenta, sopp og bakt paprika over en grønn salat. Eventuelle rester av de ristede mandlene kan med fordel legges på tallerken.