Mørk nøttesjokolade med chilli & havsalt

Jeg har en forkjærlighet for nøtter av alle typer, og når jeg skal spise sjokolade med nøtter, vil jeg helst at det skal være mer nøtter enn sjokolade – og minst fem forskjellige.

totalt 225 gram

Mørk sjokolade med nøtter får man naturligvis kjøpt på butikken, men om man heter Mia og liker å bestemme selv, så lages den heller hjemme på eget kjøkken, sånn at det blir akkurat sånn som jeg vil. Og akkurat sånn som jeg vil er altså mer nøtter enn sjokolade, så mange typer nøtter som lar seg gjøre, og et dryss godt havsalt på toppen. Den hellige treenighet, spør du meg.

Det er allikevel ingen grunn til å løpe på butikken for å hamstre nøtter. Bruk det du har eller det du har lyst på, så lenge mengdeforholdet i vekt er det samme.

Mias mørke sjokolade med nøtter, chilli og havsalt
100 gram 70% sjokolade
25 gram mandler
25 gram pistasjnøtter
25 gram valnøtter
25 gram paranøtter
25 gram pekannøtter
1 ts cocosa (kan sløyfes)
ca 1/2 ts maldonsalt
ca 1/4 ts chillipulver

Start med å veie opp alle nøttene, og grovhakke dem. Jeg bruker rå nøtter her, men om du har ferdigrista er det ingen grunn til å ikke bruke dem – da er det bare å finhakke. Jeg ville latt være å bruke nøtter som er ferdig salta til dette. Rist nøttene i en tørr panne over medium varme, til den herlige nøttelukta begynner å spre seg. Rist på dem innimellom, og pass på at ingenting blir for gyldent. Jeg rister mine i ca 10 minutter.

Mens nøttene avkjøler seg litt, smelter du sjokoladen og cocosa i vannbad. Jeg bruker cocosa både fordi jeg liker den milde kokossmaken som blir med, men også fordi at sjokoladen da ikke blir så hard når den stivner igjen. Sjokolade i vannbad fikser du lett ved å ha en kjele med litt vann i stående på kokepunktet, og en mindre kjele eller glassbolle oppi kjelen med vann. Unngå å få vann i sjokoladebollen – da er det bare å begynne på nytt. Grunnen til at man smelter i vannbad er at det er lettere å justere temperaturen enn om man har sjokoladen rett i kjelen – selv om det også selvfølgelig går an.

Når sjokoladen og cocosaen er smeltet, løfter du bollen ut av vannbadet og rører inn chillipulveret. Hell nøttene opp i sjokoladen, og rør rundt til alle nøttene er dekket. Kle en liten brødform eller annen form (min tommelfingerregel er at den ikke skal være så mye større enn hva sjokoladeplaten var i utgangspunktet) med plastfolie, og hell blandingen oppi.

La den bli så godt som kald på benken, før halvsaltet drysses over. Om du tar på halvsalt for tidlig vil det smelte, og tar du det på for sent vil det ikke feste seg. Gylden middelvei der, altså. Sett formen inn i kjøleskapet, og la den stå et par timer eller over natta før du forsiktig løfter plastfolien ut av formen, vipper ut sjokoladeplata, og deler den opp i biter.

Godt til, vel, alt.

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. solfrid

    Ja. Bestemme sjæl. Denne var helt i min smak. Masse nøtter. Digg! :D

    • Takk! Si fra om du tester den ut! Skulle hatt hasselnøtter også, men det var visst tomt i skapet. Rart med det.. :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.