Man skal ikke kimse av potet, men man kan godt gjøre noe annet med den enn å koke den i en halvtime. Heldigvis er det mye man kan gjøre – for eksempel å bake dem i ovnen med svarte sesamfrø og masse salt, og spise dem med en god salat og en paprikasaus.

3 store poteter

Jeg kan finne på å lage dette til meg selv hvis jeg er alene hjemme. Da putter jeg et par poteter i ovnen, og lager en hummus ved siden av, gjerne blandet med bakt paprika. Denne gangen har jeg laget de med en ren paprikasaus ettersom de skulle serveres sammen med en større salat av blomkål, kikerter og oliven og mandler. Uansett hva du har lyst på ved siden av: Disse funker.

I disse ovnsbakte potetene trenger man svarte sesamfrø, eller nigellafrø som det også kalles. Det finner du i hvilken som helst grønnsaksbutikk på hjørnet, men sannsynligvis ikke på ica eller kiwi. Potetene deles i to, og snittes i overflaten slik at de blir bakt gjennom, og samtidig vil nigellafrøene smelte opp i potetens snittflate. Fancy, eller hva?

Ovnsbakte poteter med salt og svarte sesamfrø
3 store poteter (eller et par håndfull små)

2-3 ss olivenolje
1-2 ts svarte sesamfrø/nigellafrø
1-2 ts maldonsalt

Paprikasaus
2 bakte paprika (enten ferdigkjøpte eller hjemmelagde)
2 hvitløksfedd
1 ts olivenolje
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
0,5 ts chillipulver
0,5 ts agave eller honning

Sett ovnen på 200 grader varmluft, og legg et bakepapir på et bakebrett. Pensle bakepapiret med ca 1 ss olivenolje, og strø over svarte sesamfrø. Del potetene i to slik at du får størst mulig snittflate. Legg dem med snittflaten ned, og lag kutt i skallet, omtrent med 1 cm avstand og halvveis ned i potetbåten. Flytt potetene over til bakebrettet, fortsatt med snittflaten ned, slik at de ligger oppå olivenoljen og sesamfrøene. Når de bakes, vil potetene mer eller mindre suge til seg frøene, slik at de fester seg. Pensle potetene med olje, og strø over godt med salt.

Baketid på disse avhenger helt av størrelsen på potetene. Snittene i dem vil dele seg litt, og de vil bli gyldne i kantene, både i snittflaten under og oppå. Det er lov å prøvesmake. Mine store bakepoteter trengte gode 40 minutter i ovnen. På grunn av snittene i potetene vil de ikke bare bli stekt på utsiden i varmluft, men bakes tvers gjennom.

Mens potetene står i ovnen, kjører du alle ingrediensene til paprikasausen i en blender eller liten matmølle. For å se hvordan du lager dine egne bakte paprikaer, kan du se min tidligere oppskrift her. Det er også lov å kjøpe ferdigbakte paprikaer på glass – veldig godt å ha i bakhånd i kjøleskapet, når ovnen trossalt er opptatt med å bake poteter.