Jeg liker å lage alt i samme panne eller gryte, så langt det lar seg gjøre. Denne salaten er enkel å lage, men proppet med sunne og gode råvarer, og fungerer like bra som varm middag og piknik i parken.

2 store eller 4 små porsjoner

Denne salaten er helt ny i mitt matrepertoar, den ble til på veien hjem fra jobb i dag, når jeg gikk og fablet om kalamataoliven og marconamandler, to av mine favorittsnacks. Snacks til middag hadde jeg lyst på, det er varmt og jeg måtte pakke, for i morgen reiser jeg til Italia (mer om det straks). Mine go-to’s når det gjelder middag er blomkål og kikerter, gjerne i kombinasjon, og i dag pimpa jeg det opp med både det ene og det andre.

Det spanske paprikapulveret jeg bruker er både søtt og røkt samtidig, og tilfører en smak og en dybde som ikke så mye annet krydder klarer. Det er dessverre ikke så lett å få tak i her i Norge, men om du saumfarer krydderhyllene på grønnsakssjappa eller en velutstyrt ica, bør du finne en eller annen form for røkt paprika. Den kan også erstattes med vanlig paprikapulver, og eventuelt blandes med litt røykessens eller røkt salt.

Varm blomkål- og kikertsalat med kalamataoliven og mandler
1 lite blomkålhode
1 boks ferdigkokte kikerter
1 stor neve friske brekkbønner
1 neve bladpersille
2 vårløk
2 hvitløksfedd
1 dl mandelflak
1 dl kalamataoliven
2-3 ss olivenolje
saft av 1/4 sitron
0,5 ts spansk paprikapulver
0,5 ts chillipulver
salt og pepper

Det kan være greit å forberede alle grønnsakene på forhånd, for så fort kikertene er i panna er denne salaten ferdig på fem minutter. Varm noen dråper olivenolje i en god stekepanne, og la mandelflakene bli gyldne. Pass på at de ikke brenner seg. Legg til side på et fat.

Brekkbønnene skal blansjeres. Rens av endene, putt dem i kokende vann i såvidt ett minutt, og skyll dem i iskaldt vann. Sett disse til side. Hvitløken og vårløken finhakkes. Blomkålsholdet vaskes og renses. Bukettene og stilken kjøres til en slags ris i en matmølle, eventuelt hakkes med kniv om du ikke har en stor nok matmølle tilgjengelig.Kalamataolivene deles i tre-fire biter, og bladpersillen finhakkes.

Noen nye dråper olivenolje går i den samme pannen når mandlene er klare, sammen med kikertene, paprikapulveret, chilli, og noen gode kvern med pepper. Vær forsiktig med saltet, det kommer et lite lass med oliven etterhvert, og de er ganske salte i seg selv. La kikertene bli litt sprø og gyldne.

Bland inn hvitløken i kikertene, samt blomkålsrisen og halvparten av bladpersillen. Rør inn alt så det er dekket av olje (ha i noen dråper hvis det kjennes tørt å røre i). Blomkålen trenger ikke lang tid i panna – den skal bare bli varm. Bland inn brekkbønner, vårløk, sitronsaft, oliven og resten av bladpersillen når blomkålen begynner å bli varm, og smak til med salt og pepper, og eventuelt mer chilli og sitron.

16-sesamsaltpotet2

Denne salaten kan helt klart spises alene (jeg planlegger å ha med meg resten til flylunsj i morgen), men i dag spiste vi den med ovnsbakte poteter med svarte sesamfrø og salt, samt en paprikasaus.

I morgen tidlig reiser jeg til Umbria i Italia, til et (nedlagt) kloster fra 1158. Der skal vi gjøre yoga endel timer om dagen, og ellers bade, gå tur, spise god italiensk mat og drikke god italiensk vin, og ellers senke skuldrene. Jeg gleder meg til å rapportere hva slags godsaker vi fikk å spise – kostholdet i klosteret er helvegetarisk. Jeg gleder meg!