Denne smaker akkurat som yndlingskaka til bestemor i Volda, sa kjæresten min når han fikk servert denne med en kopp te etter å ha kommet hjem febersjuk fra jobb.

1 stor eller 2 små sitronkaker

For meg er sitronkake en sånn sak som er veldig godt, men som jeg sjeldent lager, for det finnes jo alltid en mer spennende kake å lage, når det først skal bakes. For eksempel Toppen Av Dekadens, som jeg kaller den, sjokoladekaka hvor sukker og kakao smeltes inn i guinness. Eller den veganske sjokoladekaka med myntetopping jeg pleier å lage til bursdager når veganske venner kommer på besøk, eller kanskje en ostekake med masse frukt, eller kanskje peanøttmarengs.

Men i dag ble det sitronkake. Det lå sitroner på benken, det er sommer, jeg hadde lyst på noe friskt (all den tid kake kan kalles friskt), og ikke minst er den uhyre enkel å lage. Den kan med fordel suppleres med en sitronsmørkrem, men i dag ble den uten (sofaen tok meg).

Oppskriften kan entes brukes til en rund kakeform (20-22 cm), eller som jeg gjorde i dag, to små brødformer. Kakeform er kjekt til de gangene den skal få en glasur på og serveres i selskap, mens brødform er veldig greit når den skal serveres til kaffen eller teen på en fredag kveld sent i juni. Jeg hadde en plan om å ha en spiseskje valmuefrø oppi, men de glemte jeg. Du bestemmer selv.

Sitronkake
200 gram ordentlig smør (røros, kviteseid eller meieri), romtemperert
220 gram (2,5 dl) hvitt sukker
4 egg, romtemperert
Frø fra 1 vaniljestang, eller 2 ts rent vaniljeekstrakt
260 gram hvetemel
2 ts bakepulver
En stor sitron, økologisk

Start med å sette ovnen på 180 grader, og plasser en rist midt i ovnen. Ta en liten klatt smør og smør formen(e) med, slik at de står klare til røra er ferdig.

Jeg bruker kenwood til denne rørejobben, ettersom smør og sukker skal røres hvitt. Del det romtempererte smøret opp i mindre biter, og la maskina kjøre det mykt og fluffy. Bruk en slikkepott til å dytte smøret ned i bollen med jevne mellomrom.

I mellomtiden vasker du sitronen godt, og bruker en liten rasp til å rive det gule skallet av sitronen, mens den fortsatt er hel. Du vil kun ha det ytterste gule laget og ikke det hvite under, det blir bittert. Bland sitronskallet sammen med sukkeret, og nyt lukten av sitron – oh my! Sukkeret blir fuktig av å bli blandet sammen med sitronskallet og smaken setter seg inn i sukkerkornene, og vil på den måten gjøre kaka enda mer smakfull.

Når smøret er fluffy, kan sitronsukkeret blandes inn i smøret, og kjøres sammen i et par minutter, til det får en jevn konsistens og fin farge. Knekk ett og ett egg oppi smørblandingen. Det ser litt ut som det skiller seg, men det gjør ikke det, og det har ingenting å si for resultatet. Igjen, bruk slikkepotten langs kantene slik at alt blir med.

Når det siste egget er knekt i og rørt inn, er det på tide å ha vanilje i. Om du bruker en vaniljestang, del den forsiktig på langs med en liten, skarp kniv, og skrap ut frøene. Bland frøene inn i blandingen, før hvetemel og bakepulver røres inn.

Press saften ut av sitronen – det skal utgjøre ca en halv desiliter ren sitronsaft. Ikke bruk erstatning fra flaske når du lager sitronkake, her er det bare the real deal som gjelder. Hell sitronsaften opp i bakebollen, og bland det inn i deigen.

Dette blir en fast røre, mer en deig enn en røre, egentlig. Den er ikke flytende, og siger sakte tilbake når du rører i den. Rør det siste minuttet eller to for hånd med slikkepott eller sleiv, sånn at du er helt sikret at alle rester av ingrediensene er med.

Hell deigen i formen(e), og la den stå midt i ovnen i ca 25-30 minutter. Bruk en tynn trepinne til å sjekke om kaka er gjennomstekt. Den kan godt bli gylden på toppen, men pass så den ikke svir seg.

God fredagskveld!