Blogg

Hva spiser du til frokost?

2 comments

Frokost. Yay, eller sukk og stønn? For noen av oss, inkludert meg, er frokost det vanskeligste måltidet å få i seg, og ekkoet av mamma som sier at frokosten er det viktigste måltidet runger i bakhodet.

Det er ikke så greit alltid, dette med frokost. Spesielt ikke når voksenlivet har dukket opp og man faktisk skal være et sted til en bestemt tid, og ikke nyter studielivets frynsegoder med fleksibilitet og selvbestemmelsesrett over hele døgnet. Det er da det gjelder å gjøre det både enkelt og godt for seg selv, sånn at det ikke føles som å bli tvangsfora på tørre brødskiver og varm melk hver morgen.

Dropp ideen om brødskiva

Det er komisk, rett og slett, dette urnorske konseptet om brødskive til frokost. Finnes det noe verre, enn å måtte sitte og tygge på en halvtørr brødskive med en skive gulost på på morgenkvisten, omtrent før man har fått opp øya? Jeg klarer det hvertfall ikke, jeg synes det er både fælt, vondt og ubehagelig. Så: Dropp hele brødskiva, hvertfall til å begynne med, om du har det på samme måte.

Gjør forskjell på hverdag og helg

Vi er vanedyr, vi mennesker, både på godt og vondt. En god ting med det, er at hvis vi vet at det skjer noe bra på lørdag og søndag, så holder vi ut med en litt kjipere frokost i hverdagen. Gjør stas på helgefrokosten! Sett av tid, lag frokost sammen mens radioen eller musikken står på i bakgrunnen, dekk på bordet, ha valgalternativ, lag scrambled tofu eller granola eller hva som helst, sett små skåler med frukt, nøtter og mørk sjokolade på bordet, og pass på å kjøp inn litt god juice og rundstykker dagen i forveien, sånn at du ikke engang trenger å tenke på å gå ut. Her i huset er det avtale om å handle inn D2 og Aftenposten på fredag, slik at magasinene ligger klar på kjøkkenbordet mens vi dekker på tallerken, kopp og glass, koker kaffe og setter frem smått og stort.

Tips til hverdagsfrokost

Frokost handler stort sett om å gjøre forberedelser. Kvelds-deg må være litt forhåndstrivelig mot morgen-deg. Sørg for å ha produkter i skuffer og skap som er enkelt å spise og å oppbevare, samtidig som det er enkelt å pimpe opp opp til litt lyx. En skål med hummus og noen friske gulrøtter. En neve druer og et knekkebrød med yndlingsosten. Litt restemat og melk i kaffen. Varm toast med tofupålegg og ajvar. Pannekakerøre stående i kjøleskapet sammen med litt blåbærsyltetøy. Et par bananer og en energibar som kan puttes i veska de morgenene man forsover seg. Yoghurt og en skål med friske bær eller en oppskåret pære, med forhåndsristede nøtter og litt lønnesirup.

Tips til helgefrokost

Våre helgefrokost har en tendens til å bli en salig kombinasjon av alt som tilfeldigvis finnes på kjøkkenet. Det har jo en tendens til å hope seg opp i løpet av uka, og med litt finurlighet kan helgefrokosten bli luksus istedet for restefrokost. Vi tillater oss både det ene og det andre til helgefrokost, og aller helst skal den bestå av ca dette: Hjemmebakt brød, kaffe og juice, frukt og grønnsaker, ost og egg, nøtter og mørk sjokolade. Jeg liker også å gjøre litt stas på helgefrokosten, og tar all mat ut av all emballasje og legger det på skåler og fat.

Lytt til kroppen

Det er ikke alltid vi trenger det samme, selvom vi tror det. En mandag kan du ha et kjempebehov for en stor bolle med yoghurt og frukt, mens andre dager holder det med et glass smoothie eller en gulrot i hånda på vei ut døra. Ta deg tid til å kjenne etter, istedet for å presse mat ned i magen, eller ende opp skrubbsulten før du har nådd porten.

Planlegg godt, slipp å spis det samme hver dag

Det kan virke som vi tror at vi må spise det samme til frokost hver dag. Det er heldigvis ikke sånn. Med noen nye rutiner og gode vaner, samt litt planlegging og smarte innkjøp, er det lett å åpne øynene for nye frokostmuligheter i skuffer og skap. Om du trenger en huskeliste, her er fem ting (en til hver finger) du bør ha: Gulrot. Yoghurt. Frukt eller bær. Rista nøtter. Og kaffe. Alltid kaffe.

2 Comments

  1. Pingback: Bakt egg med krydret tomat | GREEN BONANZA

  2. Pingback: Råsa smoothie | Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.