Åpent Bakeris kanelboller

Jeg er egentlig ikke så veldig opptatt av gjærbakst, men kanelboller… Herregud, en skikkelig god kanelbolle er det lite som kan hamle opp med. Spesielt hvis jeg får en kopp med god kaffe eller te servert i samme slengen.

ca 20 store kanelboller

Frem til for et par måneder siden bodde vi i samme bygning som Åpent Bakeri på Torshov, og en blir veldig fort bortskjemt av å ha byens beste bakeri, for ikke å snakke om byens beste pizza, rett utenfor døra. Jeg savner bakeriet, lofthus og for ikke å snakke om alle de herlige folka som jobber der. Vi må ta turen opp i ny og ne, uten tvil, men samtidig er det veldig greit at gutta bak har gitt en bok med oppskriftene til flere av klassikerne, blant annet kanelbollene. Det blir ikke heeelt det samme som å spise dem der, men det er bedre enn ingenting. Og i dag fikk jeg utfordring av kollegaene mine om å bake kanelboller; challenge accepted.

Dette er en litt tidkrevende oppskrift, så det kan være greit å sette av kvelden. I tillegg er det smart å forberede seg ved å sette ut melk, egg og smør slik at det er romtemperert før du begynner. Denne deigen blir så smidig og lett å jobbe med, så å lage små snurreknuter går som en drøm, istedet for den klassiske rullekaketeknikken.

I bakst synes jeg det er ekstra viktig med gode råvarer, og bruker derfor økologisk h-melk og smør fra rørosmeieret, samt økologisk egg, og økologisk mel fra Møllerens. Til fyllet har jeg brukt brunt demerasukker, samt skikkelig god indisk kanel, kjøpt i den fabelaktige krydderbutikken i Torvhallerne i København.

Åpent Bakeris kanelsnurredeig
1 kilo hvetemel
210 gram sukker
4 ts malt kardemomme
50 gram fersk gjær, søt type (1 pakke)
1 egg, romtemperert
6 dl melk, romtemperert

150 gram smør, romtempert og i terninger

Til fyll (mine konkretiseringer)
80-90 gram rørosmeieretsmør

5-6 spiseskjeer brunt demerasukker
1-2 spiseskjeer kanel

Så der står du på kjøkkenet ditt, og du trenger en eltemaskin. Du kan elte for hånd, men deigen har så godt av å få litt skikkelig eltebank fra en maskin. Denne skal eltes i tjue minutter i maskin, så du kan jo regne ut hvor lenge du må stå der og elte for hånd.

Så. Du har alle ingrediensene, og en kjøkkenmaskin med eltekrok, eventuelt en god hjelper med litt armmuskler. Begynn med å blande mel, sukker og kardemomme i bakebollen, smuldre inn gjæren og knekk egget i bollen før du starter maskina på lavt tempo.

Hvis du stusser på at gjæren ikke skal røres ut i temperert melk på forhånd, så skyldes det at disse geniale bakerne bak Åpent Bakeri har funnet ut at det ikke er nødvendig når du elter i maskin, fordi det vil oppstå nok friksjon og varme i selve elteprosessen og dermed i deigen, slik at det ikke er nødvendig å blande ut gjæren først. Du kan om du vil, men du må ikke. Jeg gjorde det ikke, og deigen min ble enorm.

Hell melken sakte i bakebollen, og skru opp tempoet når alt er blandet inn. La maskina gå i 5-10 minutter til deigen er glatt og fin, før du har oppi det myke smøret. La maskina gå nye 5-10 minutter til deigen nok en gang er glatt og fin. Om den føles for sticky kan du ha oppi et par spiseskjeer til med mel, til den akkurat slipper bollen. Strø mel over deigen, og la den heve i 1 time og 30 minutter under plastfolie.

24-kanelsnurr1

Da blir den omtrent sånn. Ups. Derfor strør man mel over deigen, for å ha et lite håp om å få av plastfolien uten altfor mye om og men igjen. Denne deigen krever litt plass, så det er bare å rydde unna på kjøkkenbenken og strø mel utover det hele. Elte deigen lett når du har veltet den ut av bollen, før den kjevles firkantet og flat, omtrent samme format som et vanlig bilde; litt lenger på langsidene enn på kortsidene.

24-kanelsnurr2

Bruk en slikkepott eller smørkniv, og smør smøret utover hele deigen. Strø over et jevnt lag med sukker og kanel, før den ene nederste tredjedelen brettes to tredjedeler opp over deigen, sånn:

24-kanelsnurr3

Da er det bare å ta den siste tredjedelen, og brette den tilbake over den første bretten. Bruk hendene og trykk deigen litt sammen og “dra” den litt med håndflatene, slik at alle lagene fester seg godt sammen. Bruk en liten, skarp kniv og skjær remser av deigen med en bredde på ca 3 cm.

24-kanelsnurr4

Disse remsene blir altså snurrepiperier. Hold en ende i hver hånd, og snurr dem i hver sin retning, tre-fire forsiktige runder. Deigen er somsagt utrolig smidig og enkel å jobbe med, og den tåler å bli dratt i. Når deigen er ferdig snurret, “knyter” du den. Vri og legg den ene enden over den andre, og dytt den ytterste delen av enden opp igjen gjennom hullet.

24-kanelsnurr6

Legg bollene på et bakebrett med bakepapir, og pass på at de ikke kommer for nærme hverandre. På mitt bakebrett får jeg bare plass til ni, så jeg lagde 18 store kanelboller for å få dem stekt i to omganger. La kanelbollene etterheve i en halvtime på benken, før de stekes på 220 grader i 10 minutter. Det høres lite ut, men det er mer enn nok.

24-kanelsnurr8

Altså.. den lukta når disse står i ovnen? Oh my, det er alt jeg har å si.

24-kanelsnurr11

 

 

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Hei! Tror du egget i denne oppskriften kan sløyfes? Hva vil det ha å si for resultatet? Bollene ser helt herlige ut!

    • Hei! Det tror jeg. Det gjør deigen mer elastisk og bidrar litt til heving, men går helt fint uten.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.