Sobanudler med tofu, brokkoli & sterk peanøttdressing
Middag, Tofu

Sobanudler med tofu, brokkoli og sterk peanøttsaus

10 comments

Dette er sannsynligvis den mest klassiske middagskombinasjonen hjemme hos oss: Nudler, tofu, grønnsaker og en dressing eller kraft. Det kan varieres herfra til evigheten, er godt, raskt og ikke minst veldig sunt.

Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 15 min

Denne varianten består av cha soba-nudler, pannestekt soyatofu, dampet brokkoli og en kruttsterk (ifølge han jeg bor med) peanøttdressing. Det fine med disse rettene er at alt kan varieres. Har du ikke cha soba eller vanlig soba? Bruk hvetenudler. Er du ikke så glad i brokkoli? Bruk gulrot. Ikke så glad i sterke sauser? Ro ned på hvitløk og ingefær. Tåler ikke peanøtter? Dropp dem, eller bytt dem ut med for eksempel paranøtter.

Sobanudler er nudler laget av bokhvete, eller en blanding av bokhvete og vanlig hvete. De har et sunnere næringsinnhold enn rene hvetenudler, og finnes med forskjellige smakstilsetninger. Min favoritt er cha soba, som er tilsatt grønn te. Så ja – nudlene er faktisk grønne.

Denne, eller disse typene, dressing kan kanskje se litt kompliserte ut om ingredienslista ikke er noe man vanligvis har i skapet. Jeg lover at det ikke er så vrient, at det er ingredienser en fort venner seg til å bruke, og at de ikke er det grann dyre. Om du holder til oslo, finner du alt dette på blant annet A-marked i Osterhaugsgt, en av mine favorittmatbutikker.

Sobanudler med tofu, brokkoli & sterk peanøttdressing

Sterk peanøttsaus

3 hvitløksfedd
2-3 cm ingefær
4 ss tamari eller soyasaus
0,5 ts agave
1 ts mirin
0,5 ts riseddik
0,5 ts chilliflakes, evt fersk chilli
1 lime, presset
1 dl tørristede peanøtter uten salt

Sobanudler, tofu og brokkoli

200 gram cha soba, eller andre nudler
300 gram rå tofu, naturell
1 brokkolihode
2 ss rapsolje
1 ss tamari eller soyasaus
Evt rå gulrot

 

Start med å lage dressingen. Finn frem en liten bolle, og rens hvitløksfeddene og ingefæren, før de raspes på en minirasp. Bland inn alle de andre ingrediensene bortsett fra peanøttene, og smak til. Det er veldig gøy å prøve seg frem med disse ingrediensene, som alle har hver sin funksjon. Vi har alle forskjellig smakssans, og noen liker det sterkere, andre søtere, andre syrligere eller saltere. Lek med soya (salt), agave og mirin (søtt), eddik (syrlig) og ingefær, chilli og hvitløk (sterkt). Både soya og mirin er umamismaker, som tilfører retter en helt spesiell dybde. Sett dressingen til side – peanøttene blander du inn rett før servering.

Tofuen trenger ikke å presses i dette tilfellet, ettersom den ikke skal marineres eller smaksettes nevneverdig i panna. Varm opp et par spiseskjeer rapsolje i en tykkbunnet stekepanne over medium/høy varme, og del tofuen i terninger på ca 1-2 cm alle retninger. Stek dem i fem-seks minutter, før soyasausen slås over og de steker i et par minutter til.

Jeg pleier å dampe brokkolien i et metalldørslag over kjelen som nudlene kokes i, men om du ikke har passende utstyr eller synes det blir kronglete, kan det like lett gjøres i to separate kjeler. Brokkolien kan også blansjeres, det vil si koke i ett minutt før den skylles i kaldt vann, men jeg synes den blir perfekt av å dampes.

Kok nudlene som beskrevet på pakken. Som regel skal de ikke koke i mer enn tre-fire minutter, så dette er det siste som gjøres. Skyll nudlene raskt i kaldt vann, før maten fordeles på tallerkene. Server dressingen ved siden av, sånn at alle kan tilpasse mengden etter egen gane.

Sobanudler med tofu, brokkoli & sterk peanøttdressing

Denne oppskriften ble oppdatert med nye bilder september 2018.

10 Comments

 1. Pingback: Cha-soba med ingefær og tofu | Nakne kvinners oppskriftsamling

 2. Pingback: How about those grains? | GREEN BONANZA

 3. Pingback: Nudler med tofu og mild peanøttsaus | GREEN BONANZA

 4. Pingback: Finalister i Smak for Alle utfordringen

 5. Pingback: Proteiner fra planteriket • Green Bonanza

 6. Pingback: Nudler med tofu, rå gulrot og mild peanøttsaus • Green Bonanza

 7. Synnøve

  Hei! Kan man droppe mirin og heller ha i litt mer agave og riseddik? Lurer også på hvordan sobanudlene holder seg, kan man lage en stor porsjon av denne retten til middag og spise rester til lunsj neste dag eller blir sobanudlene harde?

  • Hei! De tre smakene kompletterer hverandre, men det går greit å droppe mirin. Og du kan lage denne og la den stå, men enda bedre er å bruke en saus med peanøttsmør istedet, ds tørker nudlene hvertfall ikke.

 8. Synnøve

  Tusen takk for svar! Skal helt klart prøve å lage denne sausen med peanøttsmør, høres kjempegodt ut. Men jeg glemte å spørre om hvordan den stekte tofuen holder seg hvis man vil spise rester neste dag?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.