Sprø salat med crunchy tofu og syrlig, syrlig dressing...
Råvarer, Tofu

10 spørsmål og svar om tofu

29 comments

Som veggis på tiende året kan jeg med hånden på hjertet si at det er ingenting som har vært vanskeligere å lære seg, enn tofu. Jeg skjønte ingenting i mange år, prøvet og feilet på evig repeat til det ble hakk i plata. Det løsnet til slutt, og de siste årene har det vært fast inventar i vår matlaging.

– Se alle oppskrifter med tofu på Green Bonanza!


Følg meg på sosiale medier for både mat og prat!

Facebook: Green Bonanza
Facebook-gruppe: Grønt = Godt
Instagram: @greenbonanza
Snapchat: greenbonanza


– Hva er tofu?

Tofu er resultatet av det som skjer når soyabønner skylles, kokes, siles og presses, for å si det veldig enkelt. Såvidt man vet oppsto tofu i Kina for rundt 2000 år siden, og kan derfor neppe kalles nymotens, til tross for at det er ganske så nytt her i vår vestlige verden.

Tofu og rosenkål er kanskje en usannsynlig kombo, men god - jaggu, det er den!

– Hvorfor skal jeg spise tofu?

Tofu har et høyt næringsinnhold, spesielt når det kommer til proteiner og til kalsium. Samtidig har det et veldig lavt fett- og kaloriinnhold, noe som gjør det til et ultimat næringsprodukt både for vegetarianere og for kjøttetere. Tofu smaker veldig lite i seg selv, men er i den heldige posisjonen at den tar til seg smakstilsetninger bemerkelsesverdig godt, og kan derfor brukes til så å si alt.

– Hvilken skal jeg velge?

Tofu finnes i like mange varianter som det finnes produsenter, men et godt sted å starte er å merke seg forskjellen mellom silketofu og fast tofu. Silketofu har en veldig glatt konsistens, og fungerer best når det ikke er et krav om form og fasthet i retten. Jeg bruker blant annet silketofu når jeg lager vårruller, som en del av fyllet. Fast tofu beholder formen under tilbereding, og har en helt annen (og bedre) konsistens og tyggemotstand. For å gjøre det enda enklere finnes det også mange forskjellige varianter av silketofu og fast tofu. Mine favoritter er de japanske typene, både på grunn av smak, konsistens og struktur. De er å finne på A-marked i rød (naturell) og brun (deep fried) pakke. Gå for den rød.

Salat med tofu, grapefrukt, avocado og masse deilig sesam-smak

– Jeg har sett tofu som er fritert! OG med smak!

I diverse helsekostbutikker får du også kjøpt ferdig smakssatt tofu, for eksempel tofu rosso, røkt tofu, eller tofu med basilikum. Disse kan man for eksempel bruke rett på brødskiva som pålegg, men jeg må innrømme at jeg foretrekker å kjøpe naturell, og behandle den selv. Ferdigfritert tofu er bare rart. Gjør det selv.

– Hvordan skal jeg oppbevare den?

Tofu er merket med holdbarhetsdato, akkurat som alle andre matvarer. Det er ferskvare, så den har ikke uendelig holdbarhet i kjøleskap, men: Den kan fryses! Spesielt firm og extra firm tofu er fantastisk å fryse. Den får en enda tydeligere struktur når den tiner igjen, slipper enda mer vann når den legges i press og tar til seg masse, deilig smak.

– Hvordan skal jeg tilberede den?

Hvor skal jeg begynne? Man kan gjøre nesten hva som helst med tofu. Marinere den for deretter å steke eller grille er en personlig favoritt. Å steke den i varm panne for å så å risle litt soyasaus over er en sikker hit når den skal spises sammen med nudler. Lager du en curry kan bitene legges rett i gryta som de er, eller de kan friteres i olje etter å ha blitt panert for ekstra crunch. De kan bakes i stekeovn, enten etter å ha blitt marinert eller rå, i tykke biter eller i tynne skiver, alt ettersom formål og smak.

Marinerte og grillede grønnsaker og tofu er en hit på grillen i sommer!

– Hva er denne praten om å “presse tofu”?

Om tofuen skal marineres, kan det være en fordel å presse den først, for å få ut mest mulig vann, slik at det blir plass til mest mulig ny smak. Det gjør du enkelt ved å dele tofuen i centimetertykke skiver, legge den mellom tørkerull på en fjøl, og legge et par tunge kokebøker på toppen i ca ti minutter. Da presses vannet ut, og tofuen er klar for marinaden. Dette gjør man med faste tofuer – prøver du å presse en silketofu vil du få tofu utover hele benken.

– Hva kan jeg spise den sammen med?

Spørsmålet er heller hva kan du ikke spise den sammen med? Tofu kan spises sammen med pasta, i gryter, for seg selv, i sandwich, i salat, i suppe, i ferske vårruller eller i bakte vårruller, som en del av en dressing eller som base i en kake (true story). Tofu har uendelige bruksområder og variasjonsmuligheter takket være forskjellige typer med forskjellige konsistens, og en egen smak som alltid vil vike for de smakstilsetningene den brukes sammen med.

Salat med tofu, grapefrukt, avocado og masse deilig sesam-smak

– Hvordan knekker jeg tofu-koden?

Tofu er en utrolig takknemlig råvare å jobbe med, selvom det kan ta litt tid å knekke koden når det kommer til tilbereding og måltidssammensetning. Mitt beste tips er å lese oppskrifter, invitere deg selv på middag til trofaste tofu-tilhengere, og prøve og feile, prøve og feile, til du finner den metoden og den smaken som passer nettopp deg aller best.

– Men gi meg en bulletproof oppskrift, come on.

Ok. Min standardmåte å tilberede tofu på er uhyre enkel. Jeg bruker somregel fast tofu i blokk – det er den jeg synes smaker best, og er lettest å jobbe med. Den er å finne på asiatiske butikker, blant annet A-marked i Oslo. En annen favoritt er Alpro sin, som finnes i mange vanlige matbutikker. Etter at den er presset deler jeg den opp i terninger, som jeg steker på medium+ varme i stekepanne med litt rapsolje og litt salt. Istedet for å snu på dem rister jeg bare på panna. Når den begynner å bli gylden på alle kantene, risler jeg litt soyasaus over, rister litt mer på panna, og lar det surre et par minutter til, til tofuen er sprø utenpå og myk inni. Funker til absolutt alt hvor du har en forestilling om at noe salt er godt.

Ble du klokere? Se alle oppskrifter med tofu på bloggen!

Klart du kan spise vegansk pølse. Av tofu også.

29 Comments

 1. Pingback: BBQ Tofu Burger | GREEN BONANZA

 2. Pingback: Kitsune soba | GREEN BONANZA

 3. Pingback: Nudler med tofu og mild peanøttsaus | GREEN BONANZA

 4. Pingback: Glasert tofu og rosenkål | GREEN BONANZA

 5. Pingback: Sennepsbakt tofu med grønnkål, ingefær & lime | Green Bonanza

 6. Pingback: Ferske vårruller med bakt tofu | Green Bonanza

 7. Pingback: Marraquetas, pebre, ensalata chilena & tofu milanesa | Green Bonanza

 8. Pingback: Veganske matalternativer til det meste | Norsk vegansamfunn

 9. Pingback: Sobanudler og tofu med ingefær- og misosaus • Green Bonanza

 10. Pingback: Proteiner fra planteriket • Green Bonanza

 11. Anette Kristiansen

  Dette innlegget var så utrolig hjelpsomt! Tofu-koden er neimen ikke lett å knekke, men dette var til stor hjelp!

 12. Nathalie

  Hei! Synes bloggen din er utrolig inspirerende, får ordentlig lyst til å bli skikkelig veggis! Men jeg lurer på en ting: hvor får man tak i tofu?

  • Hei Nathalie! Så kjempehyggelig å høre. Bli skikkelig veggis! Tofu får du faktisk tak i ganske mange steder etterhvert, men det avhenger jo litt av hvor du bor. Matbutikker som Meny har det ofte i basisutvalget, i allergikjøla. På grønnsakssjapper, om du bor i en storby, får du også tak i halvkilosblokker med tofu. :)

 13. Pingback: Asiatisk mat i en uke! • Green Bonanza

 14. Pingback: Nudler med tofu, rå gulrot og mild peanøttsaus • Green Bonanza

 15. Pingback: Vegansk vår: Asiatisk mat • Green Bonanza

 16. Hei Mia!

  Jeg har lenge tenkt at jeg vil redusere kjøttinntaket kraftig, da jeg er i fitnessmiljøet hvor det konsumeres mye kjøtt, spesielt kylling :( De siste månedene har jeg følt det er svært uetisk å spise kjøtt og har tenkt jeg vil finne en ny proteinkilde. MEN det er jammen ikke mye vegetarisk som er like proteinrikt som kjøtt, spesielt da jeg vil ha noe som “kun” inneholder proteiner. Men etter å ha lest dette innlegget på bloggen din og sjekket ut næringsinnholdet på tofu er det ingen tvil om at jeg skal prøve ut dette!

  Tusen takk for et flott innlegg, gleder meg masse til å prøve ut tofu når butikkene åpner igjen på tirsdag :D

 17. Pingback: 10 favoritter: Oppskrifter med tofu • Green Bonanza

 18. Jette

  Tak for rigtig god information.
  Den er nået helt til Danmark :-)

 19. Hei!

  Jeg blir ikke helt klok på disse soyabønnene..
  Det er flere produkter som basserer seg på soyabønner, også de som har vært gjennom varmebehandling. Disse prøver jeg å holde meg unna.
  Vet du om Tofu har vært gjennom varmebehandling, eller om det er rene soyabønner som er presset? Evt om du har noen soyabønne-produkter som ikke har vært gjennom varmebehandling og kan ha laaaaang holdbarhetsdato. :)

  Tusen takk på forhånd:)
  Du er utrolig inspirerende! :)

  • Soyabønnene males og varmes opp til rett under kokepunktet, etter hvordan jeg har forstått prosessen. :)

 20. Hei! Jeg er blitt inspirert av deg til å gi meg i kast med tofu igjen, ca. 20 år etter forrige kjipe opplevelse… Jeg hadde derfor “extra firm tofu” på Meny-handlelista i dag. Men så stod det “extra firm silken tofu” på pakka – og “silken” er etter det jeg forstår *ikke* det jeg vil ha…? Kan du forklare enda en gang, for dummies…? ;-) På forhånd takk!

  • Hei! Silke er stort sett det du ikke vil ha. Den har konsistens som karamellpudding. Selvom den heter ekstra firm silken, så er alt som heter silke, pudding-konsistens. Meny har fast tofu også, fra merket Sofine, den står i kjøledisk, mens silke står i tørrvarehylle (av en eller annen grunn). Veldig kult at du prøver på nytt! Heia heia! Om du allerede har kjøpt silketofu, søk oppskrift “tofu-majo”, der bruker jeg silke :)

  • Å, topp med så raskt svar! Jeg droppet å kjøpe for å slippe bomkjøp, og glad jeg tok silke-ordet så bokstavelig som jeg gjorde, da… Takk for merketips også da vet jeg hva jeg skal se etter – men prøver mer spesialbutikk ved neste forsøk, tror jeg. Nam-nam!

  • Jeg er veldig glad i sofine-tofuen, så om menyen din har den, ville jeg gått for den! Den kan bestilles inn i alle norgesgruppen-butikker. :)

 21. Anne S.

  Hei, du har en kjemefin blog!
  Kan man fryse ferdiglagede retter med tofu, eller endrer da tofuen seg? Lurer også på om det funker å steke tofu til middag, og så oppbevare den i kjøleskap til lunsj dagen etter?

  • Hei – og takk!

   det spørs helt hvordan tofuen er i bruk, men generelt kan den helt fint fryses uten at den endrer seg markant av det. Den kan absolutt spises til lunsj dagen etter :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.