BBQ Tofu Burger

Oh Heeeello! Vegansk tofuburger med masse gode krydder og hjemmelaget BBQ-saus, quick pickled agurk og sitronmarinert rødløk? Ja takk!

2 burgere

Altså.. Det sies at ydmykhet er en dyd, men dette er ikke tiden og stedet for å være ydmyk, for denne burgern er helt sinnsykt god. Jeg tuller ikke. Den er sprø på utsiden, full av gode krydder og hjemmelaget saus, får selskap av friske smaker med sprø konsistens og et nygrilla burgerbrød. Jeg tror det er den perfekte burgeren. Rett og slett.

Ok da, litt ydmykhet: Jeg hadde en forestilling om at det er godt å både bake og steke tofu, og jeg ville ha burger. Jeg baker ofte tofu for å få den gode konsistensen og sprø utsiden, men det er jo når den stekes med marinade at smakene virkelig fester seg. En ja takk begge deler-logikk. Etter litt kokebokutforsking viser det seg selvfølgelig at noen andre har tenkt den samme tanken før, i Grills Gone Vegan. Min krydderblanding og saus har blitt modifisert litt, da jeg ville ha den litt sterkere. Her er det rom for å bestemme selv!

Det er tre ting som er viktig her: Det første er at tofuen presses en god stund. Hvis ikke vannet går ut av tofuen, vil den ikke få den konsistensen den skal ha når den bakes. Det kan også være greit å bruke en tofu som har vært fryst, da de slipper vann lettere, og får en tettere konsistens. Det andre er at man ikke kan hoppe over noen steg: Den skal først presses, deretter gnis inn med krydderblanding, så bakes i ovn, og så stekes i panne sammen med BBQ-sausen. No cheating. Det tredje er at det er essensielt å bruke en ketchup av god kvalitet. Den eneste ketchupen vi bruker, er den fra Superbra. Superbra er et lite selskap som lager produkter av høy kvalitet fra gode råvarer, uten kjipe tilsetningsstoffer. I tillegg tar de vare på folka og jorda de har med å gjøre. Ketsjup fra Stokes kan være et alternativ, men dropp de sukkerfulle sakene fra Idun, værsåsnill.

På toppen av burgern din er det lov å gjøre akkurat som man vil, men jeg vil slå et slag for quick pickled agurk, altså agurk som har fått selskap av sukker, salt og eddik en liten stund, og sitronmarinert rødløk, som gjør at rødløken ikke er like skarp i kantene som den er når den er rå. En srirachamajones er heller ikke til å kimse av på denne, om det ikke var sterkt nok fra før.

13-tofuburger1

BBQ Tofu Burger
200 gram rå tofu (anbefaler en Tau Kwa, som har vært fryst)
2 burgerbrød
2 ts rapsolje

Krydderblanding
1 ss tørr sennep (jeg bruker Colmans sennepspulver)
1 ss løkpulver
1/2 ss røkt paprikapulver
1/2 ss hvitløkspulver
1/2 ts cumin
1/2 ts malt pepper
1/2 ts chilli eller cayenne

BBQ Saus
6-8 ss Superbra Ketsjup

1 sjalottløk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
2 ss brunt sukker (evt hvitt)
1 ss riseddik
1/2 ts cayenne eller chilli
1/ts pepper

Start med å legge den tinte tofuen i press; legg et lite lag med kjøkkenpapir på en fjøl, tofuen oppå, et nytt lag med tørkepapir over, og så et par tunge kokebøker. Der kan den ligge i press i et kvarters tid mens ovnen blir varm (150 grader), og i mellomtiden blandes krydderblandingen i en skål og sausen i en annen.

Del tofuen i to like store deler, sånn at de får en slags firkantet burgerform. Altså sånn som man deler en kakebunn når det skal legges krem i mellom. Legg bakepapir på et bakebrett, pensle litt rapsolje utover, og bruk hendene for å gni krydderblandingen forsiktig inn i tofuen. Sett bakebrettet inn i ovnen, og la det stå i 25-30 minutter. Snu dem halvveis i tiden.

Når tofuen er ferdig bakt, er det på tide å varme opp stekepannen over medium varme. Ha i en teskje med rapsolje, og BBQ-sausen. La sausen bli varm mens du rører rundt slik at sukkeret løses opp og alt blander seg, før tofustykkene kommer i panna. Når de er oppi, sørg for å få godt med saus på begge sider, og la de være i varm panne i fem-seks minutter, sånn at alt blir varmt og sticky og godt.

På bildene er min burger laget med ristede burgerbrød, rå økologisk kål, ørlite srirachamajones, agurk som har liggi i eddikoppløsning i et døgn, samt rødløk som har vært i sitronsaft over natta.

← Previous post

Next post →

4 Comments

 1. Tove Lise

  Hei! Vil du være så snill å legge ut oppskrift på quick pickled agurk og sintronmarinert rødløk?

  PS. SUPER blogg! Bruker mammaperm på å lage ny vegetarmat, og boltrer meg i dine oppskrifter.

  • Hei! Det skal jeg absolutt gjøre. Takk for kommentar, herlig å høre at du koser deg med veggiskokkelering i mammapermen!

 2. Tove

  Hei, hvilke hamburgerbrød kjøper du? Eller lager du selv? Jeg liker rett og slett ikke sukkerbrødene fra Rema, men vil helst slippe å lage selv. Tips? De grove fra Rema er ikke er alternativ..

  • Jeg kjøper det som finnes eller baker selv. Eller bruker noe helt annet :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.