Perfekt pizzadeig og pizza bianca

Pizza Bianca er en fin måte å si “pizza med ikke noe oppå”. Det er simpelthen pizza med god olivenolje, godt salt og frisk rosmarin, men du vil bli overrasket over hvor godt det smaker. Og du vet den der nailed it!-følelsen? Den får jeg av denne pizzadeigen. 

4 porsjonspizza

Verdens beste pizzadeig trenger ikke engang å ha fyll. Nå lagde jeg den fordi jeg trengte noe godt brød til en forrett som skulle bestå av en klassisk plukk og miks fra forskjellige fat, og satt pizzadeig i ovnen med ikke noe annet enn god olivenolje, godt salt og frisk rosmarin på. Perfekt sammen med noen gode oliven, pecorino skåret i biter, søte miniplommetomater, marconamandler og en skål med olivenolje og balsamico som brødet kan dyppes i.

Uansett hva du skal bruke den til, denne pizzadeigen blir silkemyk og helt nydelig å elte. Delvis fordi du har en maskin som gjør det for deg, men mest fordi den lages med tipomel, sukker og olivenolje, fremfor hvetemel og hovedsaklig vann.

Perfekt pizzadeig

0,5 kilo tipo 00-mel
0,5 dl god olivenolje
0,5 ss hvitt sukker
0,5 ss godt salt
3 dl lunkent vann
1/8 pakke fersk gjær (blå), evt 1/8 pakke tørrgjær

Pizza Bianca


Ønsket antall emner av pizzadeig

Kvalitetsolivenolje – extra virgin
Godt salt – for eksempel maldon
Frisk rosmarin

Det er selvfølgelig mulig å lage denne med bakebolle og sleiv, men om du har en eltemaskin stående ville jeg brukt den. Bland vann, olje, sukker og gjær til det er oppløst, og tilsett så salt og mel (ikke alt på en gang). La maskina elte på lav hastighet i ca ti minutter, til deigen er fast og fin. Juster med mel og vann for å oppnå ønsket konsistens. Den skal slippe bollen lett.

La deigen heve en times tid under plast, før den deles opp i emner som eltes lett og formes til boller. Lett fordi denne deigen virkelig ikke trenger mye elting etter heving, kun et par-tre runder i hånda. Del i fire hvis du vil ha porsjonspizzaer, to hvis du skal lage en stor Pizza Bianco. Behold antallet du skal bruke, og legg resten i en bolle med plastfolie over, og sett i kjøleskapet. Den holder seg perfekt til dagen etter.

De emnene du skal bruke er nå så myke og fleksible at du ikke trenger kjevle for å forme dem til pizzaer: Smør et par dråper olje på en bakeplate istedet for å bruke bakepapir, og bruk hendene til å trykke ut deigen til en rund og fin pizzabunn.

For å lage pizza bianca får deigen et tynt lag med god olivenolje over seg, samt et dryss av frisk rosmarin og et generøst dryss med godt salt, før den går i ovnen. Om du føler deg vill og gal, kan du også raspe litt parmesan over også. Det gjorde jeg denne gangen, og det smakte ikke akkurat feil.

Stek pizzaene en og en på høyeste varme i ovnen til kantene er gyldne.

redigert 30.7.14: I dag skjedde det for første gang at ei venninne ringte meg for å spørre om noe om en av oppskriftene mine. Herlig! Spørsmålet var enkelt: Kan jeg bruke tørr gjær? Det kan man sa jeg, og et par timer etterpå kom rapporten om at det funket bra. Så det er altså ingen grunn til å springe på butikken etter fersk gjær. Takk, Kirsti!

← Previous post

Next post →

5 Comments

 1. #OMG. Brødet/pizzaen/bunnen (styrk det som ikke passer) var en helt fantastisk bekjentskap, rett og slett perfekt. Da middagen var unnagjort og alle var mette, fantes det litt rester igjen av alle rettene, men av Bianca, ja vi er på fornavn nå, fantes kun smuler. Til tross for et fargefattig navn, så er Bianca en rett med mange nyanser av smak. Elt i vei og stek den.

 2. Kine

  Har du prøvd å kaldheve denne deigen? Jeg er en utålmodig sjel og digger kaldheving, for da slipper jeg å vente på at deigen hever når jeg kommer hjem fra jobb på fredag og er døden nær av sult :P

  • Hei Kine! Denne kan absolutt kaldheves, gjør det stadig vekk. Ruller den i porsjonsemner og legger kaldt under plast. :)

 3. Gjermund

  Hei :) Jeg lurte på hva som kjennetegner Tipo 00 mel sammenlignet med vanlig hvetemel? Har ikke noen erfaring med tipo00 mel, har bare hørt navnet. Og, hvorfor bruker man tipo00 istedet for vanlig hvetemel? :)

  • Hei! Det er finere malt enn vanlig hvetemel, så det blir mer sprøhet og bobler i deigen :) heter ofte Pizzamel.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.