Hvorfor ikke lure litt frukt inn i middagen, og ta resten til dessert? Vannmelon- og fetasalat er en sommerklassiker, og det er liten tvil om hvorfor – det er en herlig kombinasjon. Min variant av denne er både søt, salt, syrlig og sterk, og passer perfekt både som forrett eller hovedrett.

Forett til 4 / hovedrett til 2

Det er mange måter å lage vannmelon- og fetasalat på. Du kan gjøre det enkelt med få ingredienser, eller gå litt bananas, som jeg har gjort i dag, og gjøre et durabelig måltid utav det hele. Det perfekte med det er, som vanlig, at det kan tilpasses. Om du ikke er så glad i oliven kan de droppes, og om du ikke får tak i mynte er ikke det så veldig farlig. Jeg anbefaler dog å ikke droppe tabascoen – den er prikken over i’en i denne salaten, uansett hvor merkelig det høres ut. Trust me, det er verdt det.

Når det gjelder å bruke rå løk i salat, kan det være verdt å merke seg at om den får ligge en stund i sitronsaft, så vil det ta det største stinget ut av løken, og den vil ikke dominere salaten fullstendig. Skjær løken så tynt det lar seg gjøre, press fersk sitronsaft over, og la den stå til resten av salaten er ferdig.

Denne salaten trenger du ikke engang ovn for å lage – how about that for a late summer dinner?

Salat med vannmelon & feta
To never grønn salat

10-12 friske mynteblader
1/2 rødløk
1 sitron, delt i to
4 kopper vannmelon i terninger
1/2 agurk
10-12 kalamata eller sorte oliven
100 gram fersk (gjerne økologisk) feta
1 dl ristede gresskarkjerner
1 ss god olivenolje
1-2 ts tabasco
Salt og pepper

Start med løken: Skjær den i så tynne skiver som det lar seg gjøre, og press saft fra en halv sitron over i en liten bolle. La det stå og godgjøre seg mens du forbereder resten. Skyll salaten og myntebladene, og sett det til side. Om du har rå gresskarkjerner, rist dem i en tørr panne i et par minutter til de sier pop-pop, og la de avkjøle seg på benken.

I en stor bolle, bland sammen sitronsaft fra den siste halvdelen av sitronen, olivenolje, en klype salt og noen runder med pepperkverna. Begynn med 1 ts tabasco, og smak deg frem. Det skal kjennes på tunga, men ikke brenne.

Rens vannmelonen, og kutt den i terninger. Hell det over i bollen med dressingen, og bruk hendene til å forsiktig vende melonen inn. Om du ikke vil grise med henda, bruk en skje – men vær forsiktig. Del opp agurk i like store terninger, kalamataoliven i to, og fetaen i smuler. Hell sitronsaften av rødløken, og flytt den over i bollen. Vend alt forsiktig inn i melon- og dressingblandingen. Det er lov å smake!

Finn frem serveringsfat eller porsjonsboller, og legg grønn salat nederst. Løft melon- og fetablandingen over, og strø gresskarkjerner på toppen. Voila!