Børek med spinat & feta

Noe av det jeg savner mest med å bo i Berlin, er grønnsaksmarkedet langs Maybachufer. To ganger i uka gikk jeg dit og handlet alt jeg trengte og hadde lyst på av frukt og grønt, og jeg stoppet alltid hos tyrkeren med sigarbørek.

4 sigarbørek / 2 porsjoner

Sigarbørek har selvfølgelig fått navnet sitt fordi den kan minne om en sigar i formen, og det er den enkleste måten å rulle børek på. Folk vil ha det til at man skal kalle det “pennbørek” for å unngå assosiasjoner til tobakk, men en sigarbørek er en sigarbørek, spør du meg, uten at jeg er veldig opptatt av tobakk.

Å lage sigarbørek er ikke vanskelig. Man ruller sigarbørek akkurat som en vårrull, bare at man bruker doble filodeigark (yufka), og fyller den med igrunn hva man vil. Klassiske smaker er potet, feta, spinat eller kjøtt. Jeg har laget et fyll som smaker litt mer, just for the fun of it.

Yufka består av hvetemel, vann og salt, og den får du kjøpt i velassorterte grønnsaksbutikker, om du ikke vil lage den selv. Noen butikker har dem i frysedisk, og andre i kjøleskap. Om du finner fryst ville jeg gått for det – de som ligger i kjøleskap kan noen ganger være litt tørre.

Sett ovnen på 200 grader før du begynner å lage fyllet – disse er lagd på under ti minutter.

Børek med spinat og feta
To (store) ark yufka

100 gram fersk feta
100-150 gram fersk spinat
1 hvitløksfedd
0,5 – 1 ss dijonsennep
0,5 – 1 ss sitronsaft
0,5 ts salt
0,5 ts grovkvernet pepper
1 egg + 1 eggeplomme
2 ts nigellafrø / svarte sesamfrø (kan sløyfes)

Kok opp vann, og plasser spinaten i en gryte, eller bolle som tåler varmen. Hell det kokende vannet over spinaten og la den forvelles i et par minutter, før den skylles i kaldt vann. Klem ut så mye vann med hendene som det lar seg gjøre, og grovhakk den med en kniv etterpå.

Smuldre fetaosten i en bolle, og rasp hvitløksfeddet over. Bland inn sitronsaft, sennep, salt og pepper, og rør inn spinat og ett egg til slutt.

Brett filodeigen i to, sånn at du har en halvmåne på benken, med langsiden mot deg. Del den i to på midten, slik at du har to like store deler med dobbel filodeig, i kakestykke-form.

Jobb med ett brettet kakestykke om gangen. Legg den slik at spissen peker vekk fra deg, og du har den buede kanten mot magen. Legg en fjerdedel av røra langsmed kanten, 1 cm inn, og 1 cm inn fra begge sidene. Brett sidene inn, kanten over, og rull mot spissen. Legg børeken på et bakepapir med enden ned, og gjør samme prosess på de neste tre.

Når alle fire er ferdig rullet, pensler du de med eggeplomme både under og over – begynn med undersiden, rull den tilbake, og pensle oversiden. Strø nigellafrø over, og sett dem midt i ovnen. De er ferdig på 10-15 minutter, når de er gyldne og sprø tvers gjennom.

 

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Marit

    Hello. Eg er gravid og kvalm og har ikkje lyst på mat men DETTE fekk eg lyst på. Takk!

    • Takk selv! Jeg håper du lagde dem og at det smakte godt :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.