Hemmeligheten bak silkemyk hummus? Let me explain..
Saus, dipp og topping

Hummus med chilli

7 comments

Oh my! Det er på tide å avsløre hemmeligheten bak silkemyk hummus.

Vegansk
Mengde: 2,5 dl ferdig hummus
Arbeidstid: 5-6 min

Hummus, denne kikertpurèen som i mange land er like selvfølgelig som den norske poteta, er en gjenganger i vårt hushold, uansett om det er som tilbehør, som dip, cravingsmat eller nødløsning fordi det ikke er noe annet enn en boks med kikerter i skapet. Den kan varieres big time, og jeg er ganske sikker på at det finnes like mange hummusvariasjoner som det finnes mennesker som lager den. Denne varianten er tilsatt ørlite chilli, og nytes gjerne alene sammen med et par varme pitabrød, ferske gulrøtter og et par saftige cherrytomater.

Så, da er det denne hemmeligheten, da. Og selv om en kanskje skulle tro at hemmeligheten til silkemyk hummus er i ingrediensene, så er det feil. Hemmeligheten ligger i noe som skal tas vekk. Det er nemlig sånn at kokte kikerter (garbanzo beans) har et tynt og ganske usynlig skall. Om du tar en kikert mellom fingrene og “popper” den avgårde, så sitter du igjen med dette skallet i hånda. Dette skallet har en grovere struktur enn kikerten, og vil gjøre hummusen grovere. Vekk med skallet = silkemyk hummus.

Jo, det tar litt tid. Kanskje fem-ti minutter, når du har fått dreisen på det. Dette må ikke gjøres, men om du ikke er stressa eller supersulten, anbefaler jeg deg å prøve. Et alternativ er å legge de skylte kikertene mellom to kjøkkenhåndkle og dra hendene frem og tilbake over, da vil mange løsne om gangen.

Som med det meste annet må hummus smakes til. Hvitløk og sitron smaker forskjellig hver gang alt ettersom type og lagring. Krydder smaker forskjellig ettersom merke, kvalitet og hvor lenge det har stått i skapet. Den gode olivenoljen kan gjøre hele forskjellen. Bruk oppskriften som et utgangspunkt, smak – og lek!

Hummus med chilli

1 boks kokte kikerter (skylt i kaldt vann) / 250 gram egenkokte
4 ss kaldt vann
2 ss olivenolje av høy kvalitet, helst extra virgin
1 ss sitronsaft
1 stort / 2 små fedd hvitløk
0,5 ts malt koriander
1 ts malt cumin
1/8 ts chilli
0,5 ts salt
1 ss agavenektar eller akasiehonning

Popp alle kikertene (eller la være), og kjør alle ingrediensene silkemykt i en matmølle. Server på et fat, drisle litt olivenolje over, og eventuelt litt paprikapulver på toppen.

7 Comments

  1. Pingback: How about those grains? | GREEN BONANZA

  2. Pingback: Hummus-bonanza! • Green Bonanza

  3. Pingback: En introduksjon til linser, bønner og andre næringsrike korn og frø • Green Bonanza

  4. Pingback: Green Bonanza Shop Stop (uke 1) • Green Bonanza

  5. Tiril

    Favoritt!

  6. Har du prøvet Amarantfrø? Oppskrift?
    Skal være sunnere enn quinoa

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.