Middag

Spicy seitan!

15 comments

Seitan, dette forunderlige konseptet! Av glutenmel, krydder og væske kan man lage et produkt pakket av protein, klart til å brukes til hva det nå enn måtte være.

Jeg er ikke en stor fan av såkalt mock meat, simpelthen fordi jeg ikke har noe behov for å lage mat som etterligner kjøtt. Mye mock meat er basert på seitan, og behandlet og smakssatt for å ligne kylling, kjøttfarse og andre kjøttprodukter (enkelte ligner til og med i utseende!), men i sin reneste form smaker ikke seitan så veldig mye i det hele tatt. Det er derfor en gylden mulighet for å smaksette denne akkurat som man ønsker, og når den i tillegg får putre i en god kraft, smaker min spicy seitan nettopp det – spicy.

Denne varianten av seitan gjør seg godt både i meksikanske og asiatiske retter hvor hotness er et ønske. Etter at den er ferdig, pleier jeg å skjære tynne skiver av den, som sprøstekes i stekepanne. Deretter er det bare fantasien som setter grenser. Wraps, som topping på suppe eller gryte, i en sandwich, sammen med hjemmelaget potetmos, som den er – det er opp til deg.

Det aller meste er mulig å variere i denne oppskriften, spesielt når det gjelder krydder. Det eneste som må være konstant, er forholdet mellom vått og tørt. Det tørre blandes i en bolle og det våte i en annen, før det blandes raskt sammen. Glutenet vil binde seg veldig raskt, så det er så å si umulig å blande inn mer tørt eller vått, når det våte først er blandet inn i det tørre.

Spicy seitan

Det tørre
4 dl glutenmel

1.2 dl kikertmel
1 dl næringsgjær
2 ts paprikapulver
1 ts chillipulver
2 ts hvitløkspulver
3 ts løkpulver
0.5 ts røkt salt (kan erstattes med vanlig salt)
0,5 ts salt

Det våte
2.5 dl vann

1 teskje grønnsaksbuljongpulver (evt følg beskrivelse på pakka di)
1 ss melasse
1 ss soyasaus
1 ts liquid smoke
3 raspede hvitløksfedd
1 ts pepper

Kraft, som skal koke opp i en kjele
1,5 l vann

1 spiseskje grønnsaksbuljongpulver
1 grovhakket løk
4 hvitløksfedd, delt i to / smashet med kniv
1 ss melasse
1 ts chillipulver
1 ts pepper
1 ts salt

Start med å blande det tørre og våte i hver sin bolle, og gjør klar kraften i en stor kjele. Den skal kokes opp, før den står og småputrer. Bland det våte raskt inn i det tørre (bruk hendene, eller en kjøkkenmaskin) og elt det til en god deig. Den skal ikke være hard, men myk og litt fuktig når du tar i den. Del deigen i tre, og form delene så runde som det lar seg gjøre.

La seitanbitene forsiktig senkes ned i krafta, og sett på lokk. Seitanbitene kommer til å bli større mens de koker, så det er viktig at de har nok plass. La de putre på medium varme i ca 45 minutter, og snu litt på dem underveis.

Løft bitene forsiktig ut av kjelen, og la de renne av i et dørslag, før de får ligge og avkjøle. Seitan kan med fordel fryses – pakk den inn i aluminiumsfolie og en plastpose når den er kald, og legg i frysen.

15 Comments

 1. Pingback: Tortilla med spicy seitan, avocado & mangosalsa | GREEN BONANZA

 2. Torunn

  Wow, dette skal jeg lage! Tusen takk for tips! :)

  • Takk for kommentar! Hører gjerne fra deg når du har lagd den, om det gikk bra og om oppskrifta var lett nok å følge? :)

  • Frode Bergevik

   Hei! Jeg laget denne for første gang idag, hadde ikke løk pulver, eller melasse(den er nok med på å sette endel smak) , men konsistensen ble meget bra. Superlett å lage, og inneholder masse protein :-) Mvh. Frode. Takk for oppskrift.

 3. Hei! Tenkte jeg skulle prøve meg på denne, men lurer litt på noen av ingrediensene – hva er næringsgjær? Og melasse? Og hvor får jeg tak i liquid smoke? Hilsen noob :)

  • Hei Thale! Så kult at du skal prøve! Næringsgjær – nutrinional yeast – er en “død” gjær. Funksjonen er smak. Melasse er en sirup lagd av sukkerrør, en seig sak. Disse får du tak i på helsekost, gjerne kinsarvik, helios eller røtter om du har tilgang på det. De har også glutenmel. Liquid smoke får du tak i på store butikker som centra, eller gode grønnsaksbutikker (i Oslo vet jeg at mathallen og sagene torg har). Lykke til!

 4. Pingback: How about that salad? | Green Bonanza

 5. Sandra

  Heisann! Veldig fin fremgangsmåte, virker lett og følge. Jeg har slitt med seitan før, den har bare blitt veldig rar og ekkel. Jeg har smakt god seitan også, så jeg vet hvordan den bør være. Jeg skal prøve din oppskrift snart, men savner et bilde av hvordan seitanen ser ut når den er rørt sammen, og skal til å kokes. Det hadde vært veldig hjelpsomt! :)

  • Hei Sandra! Takk for input. Jeg kan lage en step by step med bilder neste gang jeg lager seitan :)

 6. astrid

  Wow, takk Green Bonanza. Da har jeg endelig laget min første Seitan selv. Har ikke fulgt hele oppskriften for jeg har ikke næringsgjær, melasse, løkpulver..
  Men jeg er kjempefornoyd med resultatet.
  Vegetar i over 30 år og ble litt frustrert at jeg bare får tak i Seitan gjennom kinsarvik.no Men nå har jeg lært hvor enkelt det er å lage det selv. Takk igjen :-)

  • Så utrolig kult å høre – takk for at du la igjen kommentar! Du har nettopp oppdaget magien ved å lage seitan selv: anything is possible! Ha en fin kveld :)

 7. Pingback: Tortilla med spicy seitan, avocado & mangosalsa • Green Bonanza

 8. Pingback: Bánh mì med tofu, chillimajo og syltede grønnsaker • Green Bonanza

 9. Caroline

  Får ikke tak i glutenmel og må prøve å lage det selv av mel og vann. Vil likevel ha smakene fra denne oppskriften. Vet du om man bør tilsette krydder og andre ingredienser etter at man har “vasket” bort stivelsen i deigen eller før?

  • Vet ikke, men gjetter etter. Har aldri gjort det, så vet ikke hvordan den oppfører seg. Ville Googla litt :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.