Snik grønnsakene inn i denne tomatsausen, som er full av godsaker som linser, gulrot, løk og paprika - men helt uten chunks!
Saus, dipp og topping

Tomatsaus med gulrot og linser

12 comments

Rynker du på nesa av grønnsaker til middag? En enkel tomatsaus kan bli ordentlig næringsrik med små grep, og ved hjelp av en stavmikser er det ikke engang mulig å se hva som er i den. Har du noen vrangpeiser i hus – lur dem med denne.

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: 4
Forbederedelsestid: 5 min
Koketid: 10 min
Total tid: 15 min

Pasta med tomatsaus er for veldig mange – inkludert oss! – en rask go to når man står der og lurer på hva i allverden man skal lage til middag i dag, kanskje litt sliten og sulten og trøtt og ikke egentlig har så lyst til å stå ved kjøkkenbenken i det hele tatt. Dessverre ikke pasta og tomat så veldig næringsrikt i seg selv, men det enklere enn du skulle tro å gjøre noe med det. For folk som mener at tomat og linser ikke hører hjemme i middagen kan dette være en god mulighet til å motbevise det!

Vi holder på med et skippertak for å få siste rest av leiligheten ferdig, og det inkluderer å bygge bokhyller. To stk litteraturvitere har klart å samle opp en liten bunke bøker, og når vi i tillegg foretrekker musikk på vinyl, sier det seg selv at vi har endel kasser stående som må pakkes ut. Da trenger vi hyller, og utpå ettermiddagen kom vi på at vi hadde glemt å spise. Skjelven i kroppen og tomt kjøleskap etter en helg på hytta er ikke et kjempegodt utgangspunkt, men jeg hadde heldigvis litt grønnsaker.

Denne tomatsausen tar ikke lang tid å lage. Skal du ha pasta ved siden av kan du gjøre klart pastavannet når grønnsakene har gått i gryta, og alt du trenger av gadgets er en stavmikser. Det er det samme om du har røde eller grønne linser. Jeg hadde en boks med ferdigkokte grønne linser stående, og brukte den. Om du skal bruke tørre linser trenger sausen litt lenger koketid – ca tjue minutter før den kjøres med stavmikser.

Når det gjelder krydderne her er det fritt frem, om du ikke har en provenceblanding. Ha i litt timian, rosmarin og persille, for eksempel, eller en halv buljongterning om du er i beita for krydder.

Snik grønnsakene inn i denne tomatsausen, som er full av godsaker som linser, gulrot, løk og paprika - men helt uten chunks!

Tomatsaus med gulrot og linser

500 gram hakkede tomater på boks
230 gram ferdigkokte linser
1 dl vann
1 gul løk
1 gulrot
1 bakt paprika fra glass / 1 ss bakt paprika-pure / 1-2 ts paprikapulver

1 hvitløksfedd
2 cm fersk rød chilli, evt litt chillipulver
1-2 ts provencekrydder
1 ts tørket persille
1 ts salt
1 ts grovkvernet pepper
1 ss smør (evt rapsolje)
1 ss god olivenolje

I og med at alt skal moses fint med stavmikser, er det ikke så nøye hvordan ting blir hakket. Om du er klar for å ha middagen raskt på bordet er det allikevel en fordel å hakke det ganske smått, ettersom det da bruker kortere tid på å bli ferdig.

Grovhakken løken, og ha denne i gryta sammen med smør/olje over medium varme. Rasp gulrot, og ha den i sammen med bakt paprika, grovhakket hvitløksfedd og chilli. Ha over provencekrydder, salt og pepper og la blandingen surre i kjelen til løken er myk og gjennomsiktig.

Skyll vannet av linsene på boks, og ha dem i gryta sammen med tomatene. Bruk den desiliteren med vann til å skylle ut av boksen(e), og ha det i gryta. Om du bruker tørre linser har du disse oppi sammen med tomat og vann, og lar det putre i tjue minutter før du går videre.

La blandingen koke i fire-fem minutter, før du tar gryta av ovnen, og kjører alt sammen fint med en stavmikser rett i gryta. Rør inn tørket persille og olivenolje, og smak til med salt og pepper.

 

Oppdatert 02.08.2015

12 Comments

 1. Anne Marte Skaland

  Denne sausen er veldig god og veldig enkel å lage! Bruker å lage den med grilla squash.

 2. Pingback: Ukemeny #1 • Green Bonanza

 3. Pingback: Pizza i en fei! • Green Bonanza

 4. Pingback: Syv sunne middager som er fine å fryse ned • Green Bonanza

 5. Pingback: Lasagne med paprikasaus og fetaost • Green Bonanza

 6. Susanne

  Åh, denne er kjempegod! Som fattig student (med lite tid hjemme) har dette blitt min nye go-to-oppskrift. Lager masse og fryser ned porsjonsvis. Perfekt for raske middager og lunsj til lesedager, trenger bare å ta opp en boks og koke litt pasta til. Takk for oppskrift! :)

  • Åh, nå ble jeg ordentlig glad! Så herlig å høre – og nyt studietiden, den er så bra :)

 7. Pingback: FN har bestemt at 2016 er belgfruktens år • Green Bonanza

 8. Herlige Mia! Takket være deg kan jeg plutselig trylle frem en pastasaus fra ting jeg har i skapet Da mannen hadde glemt å kjøpe karbonadedeig (spiser nå rundt 70% vegetarmat, igjen takket være deg ) måtte jeg tenke nytt. Tok utgangspunkt i denne oppskriften. Hadde ikke linser, så jeg brukte kikerter. Brukte purre, rødløk og hvitløk. Hadde i tillegg oppi fersk paprika, frisk basilikum og frisk koriander. Det ble utrolig godt! På toppen hadde vi ristet cashewnøtter som jeg hadde grovhakket. Enda en detalj som ikke ville streifet meg for et år siden. Så hjertelig takk for oppskrifter og inspirasjon, du hjelper virkelig en travel tobarnsmamma!

  • Herlige Trine! Så utrolig herlig melding å få på en onsdag :) det er jo lite som er bedre enn å trylle frem en tomatsaus av ingenting, og så KULT at dere spiser så mye vegetarmat hjemme! High five for det!

 9. Pingback: Barnevennlige middager fra Kornelias mamma • Green Bonanza

 10. Pingback: Pizzasnurrer med tomatsaus (og masse næring!) • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.