På familiehytta i Stavern har mamma og pappa lagd en skikkelig fin plass hvor det spirer og gror, både grønnsaker, bær og urter. Det hentes godsaker derfra hver dag i sommerferien, men hva med alt som står igjen når det er på tide å begynne hverdagen?

Urtehage eller kjøkkenbenk, vi har alle vært der: Friske urter til overs, som ikke passer inn i verken tidsskjemaet eller matplanen. Det er begrenset hvor lenge de holder seg fine på benken, men lykken er å bruke litt tid på å bevare dem, sånn at vi alltid har tilgang på de gode smakene urtene gir.

De aller fleste urter tåler nemlig veldig godt å fryses. Enten som de er, eller som jeg har gjort i helgen: Laget terninger av friske urter og olivenolje, som jeg senere i høst og vinter kan plukke frem fra fryseren og putte i alle supper, gryter og sauser som putrer på ovnen. Så enkelt, så utrolig godt.

03-friskeurter01

Fra hyttas urtehage plukket jeg med meg gressløk, kruspersille og peppermynte, som var på vei til å ta over hele hagen. Gressløk og kruspersille finhakket jeg, og la i isbitformer sammen med olivenolje. Jeg la mine hver for seg, men har du urter som du vet at du alltid bruker sammen, kan du også blande. Jeg har noen isbitterninger med lokk jeg bruker frem til de er fryst, og så tar jeg de ut og legger terningene i frysebokser istedet, sånn at ikke isbitboksene er opptatt hele vinteren.

Peppermyntebladene la jeg i terninger sammen med vann istedet for olje, sånn at de simpelthen fungerer som friske isbiter i et glass med kaldt vann.

Andre planter som timian, rosmarin, oregano, koriander og salvie passer perfekt som urter i olje. Urter som mynte og sitronmelisse fungerer godt som isbitterninger.

03-friskeurter03