Noen ganger er det lite som er bedre enn nybakt brød med brunost på, akkurat sånn som jeg fikk av mormor når jeg var liten. I motsetning til mormor har jeg ingen tålmodighet når det gjelder å elte, så jeg lager et enkelt, eltefritt brød, som får saftig innmat og sprø skrope.
Vegansk
Mengde: 2 store / 3 små brød
Arbeidstid: totalt 10 minutter
Vente/heve/steketid: 12 timer/1 time/1 time
Denne oppskriften har jeg arvet av ei venninne som hadde arvet den av noen andre, så det er ikke godt å si hvor denne oppskriften har sin opprinnelse. Jeg har gjort noen endringer i innholdet, men prinsippet er det samme: Dette er både enkelt og godt.
Ikke er det et lass med ingredienser. Ikke trenger du å elte i to timer. Det blir ikke engang klissete på kjøkkenbenken. Det du derimot trenger, er å komme på at du skal bake brød en dag eller to før du har tenkt til å spise det, for dette brødet skal heve i ti-tolv timer. Det er prisen du betaler for å slippe å elte. På grunn av lang hevetid trenger man heller ikke bruke så veldig mye gjær, og du ender opp med utrolig saftige brød.
Jeg planlegger brødbaking på en av to måter: Sette første del på kvelden før jeg legger meg, og lage de ferdig på morgenen, eller sette første del på morgenen, og bake det ut etter jobb. Brødet bakes i en tostegsprosess, der den første delen tar kortest tid.
Maltekstraktet bidrar til saftigheten, men det er også en kjempefin kilde til helt naturlige B-vitaminer, et kjempeviktig vitamin som mange vegetarianere har problemer med å få i seg nok av, ettersom det hovedsaklig finnes i animalske produkter. Og i malt. Du finner ofte maltekstrakt sammen med vitaminer og kosttilskudd på vanlige matbutikker. Om du vil ha et litt grovere brød, kan speltmelet byttes med for eksempel rug. Ikke fall for fristelsen å ta enda mindre hvetemel, da vil ikke brødene heve og få den luftige kjernen, men bli murstein istedet. Not cool.
Eltefritt brød
300 gram grovbakst
300 gram speltmel
350 gram hvetemel
0,5 pakke tørrgjær (blå)
1,5 ss maltekstrakt
3 dl kokende vann
7 dl kaldt vann
1-2 ss godt salt
Eventuelle frø og kjerner
Smør eller margarin til smøring av form
Del 1:
Mål opp og bland sammen grovbakst, speltmel og gjær i en stor bakebolle. Hvetemel, salt og frø/kjerner skal ikke brukes før del to. Kok opp vann, og ha maltekstrakst i et litersmål som tåler kokende vann. Ha 3 dl kokende vann over maltekstraktet, og rør til det er oppløst. Fyll på litersmålet med kaldt vann til det er en liter. Da skal vannet ha blitt fingervarmt. Rør inn vannet i melblandingen. Det blir en “suppe”, og denne skal få stå og godgjøre seg mellom åtte og tolv timer. Ha plastfolie og et kjøkkenhåndkle over bollen, og la den stå på et lunt sted. Den trenger ikke stå varmt, men heller ikke i trekk. Etter 12 timer bobling ser det omtrent slik ut:
Del 2:
Nå har det sannsynligvis bobla godt i melblandingen, og det har blitt masse tråder og en ganske seig masse. Toppen! Rør inn hvetemel (begynn med ca 300 gram, og kjenn på konsistensen), salt og frø og kjerner, om du vil ha det. Dette skal ikke bli en tradisjonell brøddeig som må være fast for å eltes ut, for du skal ikke elte, remember? Det skal bli en ganske tjukk “grøt”, som er litt tung å røre i, omtrent slik:
Smør tre brødformer med smør eller olje, og dryss litt hvetemel over. Hvis du lar være å gjøre dette, kan du bare glemme å få brødene ut av formene igjen etterpå, så vær nøye. Fordel brøddeigen i formene – ca halvfull form, og la de etterheve i form i en times tid, under plast og håndkle. Da skal de ha blitt omtrent dobbelt så store, og rekke opp til kanten på forma.
Stekes på 200 grader i 1 time. Vipp ut ett brød av formen, og bank på det under for å høre om det er ferdig. Det skal høres ut som det er et hulrom bak der, ikke en hard vegg. If you know what i mean.
Da er det bare å vente til brødet er kaldt nok til å la seg skjære i, og smøre på favorittpålegget ditt.
Pingback: Peppermyntesmoothie | GREEN BONANZA
Pingback: Bakt egg med krydret tomat | GREEN BONANZA
Pingback: Eggerøre? Ja. Eggerøre. | Green Bonanza
Pingback: Matpakke til markatur | Green Bonanza
Pingback: Eltefritt grytebrød fra Kjøkkentjeneste • Green Bonanza
Pingback: Bakt egg med krydret tomat • Green Bonanza
Kan jeg erstatte speltmelet med annet mel, eller har det en bestemt funksjon?
Nei, det kan du bytte ut! Jeg bruker rug istedet for spelt stadig vekk.
Hei!
Kan jeg bruke surdeig i stedet for gjær her?
Det vet jeg ikke, men jeg vil tro det :)