Det er utrolig frigjørende når man innser at det er lov å gjøre akkurat som man vil med råvarene sine, og så kaller man det akkurat det man vil etterpå. Pesto av persille og cashew, for eksempel. Ikke pesto, men fortsatt pesto, om du skjønner hva jeg mener.

ca 1,5 dl ferdig pesto

For endel år tilbake, når jeg var en youngster veggis på studentbudsjett, hadde jeg en periode med utrolig mye pasta-og-pesto-spising, og jeg ble så lei. Så utrolig lei av basilikum at jeg holdt på å, ja, du vet, hvis jeg ble servert pasta med pesto, eller pesto i det hele tatt. Man kan faktisk spise seg lei, og det tok flere år før jeg syntes basilikum var godt igjen.

De som kjenner meg kan kanskje være enig i at jeg synes det er mer enn okei å gjøre ting på min egen måte, og sånn ble det også med pesto. Jeg slutta å lage pesto av basilikum, og begynte å lage pesto av bladpersille. Fordi alt er lov, fordi bladpersille er godt, og bladpersille er ikke minst ganske så billig, i motsetning til basilikum.

Og så begynner jo å ballen å rulle, når man først bryter pestoreglene. Pinjekjerner er jo også dyrt, spesielt hvis man skal lage mengder med pesto, og det verste av alt er jo at man egentlig ikke smaker selve pinjesmaken, men det tilfører en konsistens og en nøttesmak som er viktig. Fint, det. Bytta dem ut med rå cashewnøtter eller rå mandler. Om man i tillegg tar seg tia til å la dem ligge litt i bløtt først, blir konsistensen på pestoen som fløyel.

Pesto betyr derfor noe helt annet enn basilikum for meg, selvom det vel er å banne i kjerka for endel svorne italienske feinschmeckere. Pesto betyr “ta noe du vil lage en kremete herlighet av, finn noen rå nøtter i skapet, tilsett litt olivenolje, hvitløk, salt og sitron, kjør det i en matmølle eller blender, og gjør akkurat som du vil.”

Denne pestoen er vegansk, men om du har lyst og behov kan du tilsette en liten bit parmesan oppi. Jeg synes ikke det er nødvendig, jeg vil heller ha parmesanen revet over pastaretten, men det er meg.

I dag hadde jeg en gedigen bunt bladpersille fra grønnsakssjappa mi i kjøleskapet, så her ble det bladpersillepesto med cashewnøtter. Hvis du har lyst til å lage klassisk pesto med basilikum og pinjekjerner, har jeg en oppskrift på det også.

Persillepesto med cashew
 1/2 bunt bladpersille (ca 2 dl hvis du pakker bladene sammen)

30 gram rå cashewnøtter
1 fedd hvitløk
3 ss god olivenolje
6 ss vann
2 ts sitronsaft
0,5 ts salt
Et par gode kvern med fersk pepper

Hvis du har tid: Kok opp litt vann, og la cashewnøttene ligge i bløtt en halvtime-times tid. Da blir konsistensen på pestoen glattere, men det går helt fint uten også.

Skyll bladpersillebunten, og plukk av bladene. Du vil ikke ha med stilkene i pestoen, da blir det vanskelig å få kjørt den helt glatt. Kjør nøtter, persille, hvitløk, olivenolje og litt vann i en matmølle. Juster mengden vann ettersom hvordan konsistensen blir, det vil variere etter hvor mye væske det er i urtene og i nøttene. Smak til med salt, pepper og sitron.