Italiensk tomatsuppe med grønnsaker, pasta og smørbønner
Middag

Italiensk grønnsakssuppe med pasta og smørbønner

6 comments

Jeg vet det ikke er lov å si at man gleder seg til høsten, men jeg liker høsten, og når jeg kjente det første høstdraget i lufta sent lørdag kveld, var det på tide å lage en varm og mettende suppe til middag.

Vegansk
Arbeidstid: ca 30 min
Mengde: 4 porsjoner

Gjennom høsten og vinteren lager jeg alltid mye supper og gryter som varmer en skikkelig opp fra innsiden. Gjerne med hjemmelaget kraft og et par timer på ovnen, mens jeg putler rundt i leiligheten med småtteri og en kaffekopp. Da kan det bare regne så mye det vil. Jeg innser at vi ikke er helt der enda, men suppesesongen er offisielt i gang for min del, og første all-in-one-pot-soup er en varm og god italiensk suppe med tomat, grønnsaker, pasta og smørbønner, mine favorittbønner. De får du kjøpt tørre, eller ferdigkokte på boks: butter beans.

Om det er èn rett her i verden som er enkel å justere etter egne ønsker og behov, er det supper som denne. Bruk denne som et utgangspunkt, følg den første gangen du lager suppa, og så er det bare å go crazy bananas med den etterpå.

Jeg brukte hjemmelaget kraft i denne. Ikke fordi det er et must, men fordi jeg hadde et lite lass med grønnsaker som sang på siste verset, og fordi hjemmelaget kraft er så mye enklere enn man skulle tro. Det er to måter jeg pleier å koke kraft på: En med kort koketid (dvs en times tid) hvor krafta brukes i sin helhet, eller en med lang koketid hvor krafta reduseres til fond. Da kan den puttes i fryseren i isbitposer og hentes opp gjennom vinteren. I dag tok jeg den førstnevnte metoden, hvor gulrot, purreløk, stangselleri, kålrot og persillestilker småkokte i halvannen time, før jeg silte krafta og lot den avkjøles. Det jeg ikke brukte fryser jeg ned og har til en senere suppe.

Hvis du bruker hjemmelaget kraft (uten salt) kan du tilsette salt i denne suppa, men om du bruker ferdig buljong med salt i, bør du droppe å tilsette salt. Om du ikke har laurbærblad og/eller frisk timian, kan du bruke en provenceblanding som erstatning.

Italiensk tomatsuppe med grønnsaker, pasta og smørbønner

Italiensk grønnsakssuppe

1/2 gul løk 
1,5 ss olivenolje 
1 stor (evt 2 små) gulrot
1 selleristang
2 hvitløksfedd
1 squash
7 dl grønnsakskraft 
1 boks grovhakket tomat
1 boks smørbønner 
100 gram småpasta
2 laurbærblad
5-6 stilker frisk timian
1 ts salt (kun hvis du bruker saltfri buljong/kraft)
1 ss sukker
Finhakket persille eller basilikum til servering

Start med å ha olivenolje og finhakket løk i en stor, tykkbunnet gryte, og skru plata på medium varme. La blandingen bli varm, og når løken begynner å bli myk har du oppi gulrot og selleristang i tynne skiver. La grønnsakene surre i 5-10 minutter, mens du finhakker hvitløk og deler opp squash; først på langs og deretter i “halvmåner” på 5-6 mm tykkelse.

Ha squash og hvitløk i gryta sammen med sukker, laurbærblad, timian og eventuelt salt. Om du bruker frisk timian kan du lage en bunt av urtestilkene og knyte sammen med en bit hyssing, da blir den lett å plukke ut igjen etterpå om du vil unngå stilker i serveringa.

Når squashen har blitt myk og gylden i kantene, skal tomat, kraft og skylte smørbønner oppi gryta. Sett på lokk, og la det putre i 10-15 minutter. Smak til med sukker og salt etterhvert. Jeg tilsatte i tillegg en dæsj sitronsaft og en teskje chilliolje i min gryte i dag, men det går like flott uten.

Ha pasta i gryta, og kok i 7-8 minutter til, til pastaen er ferdig kokt. Server gjerne rett fra gryta midt på middagsbordet, sammen med litt finrevet parmesan og finhakket persille eller basilikum, og gjerne med et varmt rundstykke ved siden av.

Tips: Denne suppa er det lett å lage mye av, det er bare å doble oppskrifta. Om du vil fryse den ned, gjør det før pastaen kokes i, den er best når den er fersk. Frys den i porsjoner, tin, varm opp og la pastaen kokes inn de siste åtte-ti minuttene av tia. Blir det lettere enn det?

Tips to: Om du vil ha den litt hott, har du oppi litt malt chillipulver før tomatene går oppi gryta.

6 Comments

  1. Pingback: Highlights fra Sunne pappaoppskrifter

  2. Pingback: Ukemeny: Alt i én gryte! • Green Bonanza

  3. Pingback: Høstens første ukemeny • Green Bonanza

  4. Pingback: Barnevennlige middager fra Kornelias mamma • Green Bonanza

  5. Karianne

    Denne suppa laget jeg i helga. Må si den er god på smak. Det er herlig med ferske urter, ulike grønnsaker, kraft og hakkede tomater. Til suppa spiste jeg speltrundstykker med raps- og kokossmør fra Berit Nordstrand.

    Det blir nok å gjenta suksessen her fremover i tid.

  6. Pingback: Mirepoix • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.