Frokost og lunsj

Granola med kokos & pistasjnøtter

4 comments

Granola, granola, granola.. Så himla dyrt å kjøpe på butikken, så himla lett å lage hjemme! Og det beste av alt – så fort man har en grunnoppskrift innabords, er det veldig lett å lage varianter, alt ettersom hva som finnes i skap og hva man har lyst på.

8 dl ferdig granola

Selv er jeg ikke så veldig frokostmenneske på ukedager, men i helgene synes jeg frokost er top of the pops. Øystein, samboeren min, er en yoghurtelskende frokostmann, og synes det er veldig ålreit at det står et glass med hjemmelaget granola på benken. I dag spiste han siste rest til frokost, så da ble det en ny batch.

I motsetning til de aller fleste granolaoppskrifter, bruker jeg stekepanne og ikke stekeovn. Jeg synes det er lettere å ha kontroll over varmen og prosessen i stekepanne. I tillegg er det jo ikke alt som skal ristes like lenge! Denne luksusvarianten av frokostgranola inneholder for eksempel pistasjnøtter og kokosflak, som om de skulle ha vært like lenge i ovn hadde vært… ja. Noe uferdig og noe brent, kan man vel anta.

Det som setter smak på havregrynene i denne granolaen, er kokosolje (cocosa), lønnesirup (økologisk fra helios), god kanel, litt kardemomme og en klype salt. Blandet sammen med rista kokosflak og grovhakkede pistasjnøtter blir det en crunchy og smaksrik granola, som passer like godt som topping på vaniljeis som til yoghurt. Det er også en viss risiko for at glasset på benken blir umerkelig tommere og tommere og tommere helt av seg selv…

Dette er en altså en grunnoppskrift. Pistasjnøttene kan byttes ut med valnøtter eller pekannøtter, kardemommen kan droppes, og det går an å bruke honning istedet for lønnesirup. Nøttene, havregryn og lønnesirup finner du på en velassortert matvarebutikk, mens det kan hende du må til en helsekost for å finne de store kokosflakene og Cocosa. Tro meg, det er verdt det. Bedre enn godis.

Det er også fint å tilsette tørkede frukt eller bær, for eksempel goji eller tranebær, etter at den er avkjølt. Jeg har tilogmed tatt meg bryet med å måle opp alt både i vekt og desiliter, for jeg har veldig lyst til å høre om denne faller i smak hos Bonanzas lesere!

Granola med kokos og pistasjnøtter
90 gram / 2 dl rå, usaltede pistasjnøtter
60 gram / 2 dl kokosflak
180 gram / 6 dl lettkokte havregryn
2 ss kokosolje (Cocosa)
1 ts kanel
1/2 ts malt kardemomme
1/4 ts salt
3 ss lønnesirup

Det er viktig med en tykkbunnet stekepanne eller gryte når du skal lage granola i panne, for at det skal være gjennomførbart å holde kontroll på temperaturen. Start med å grovhakke pistasjnøttene, og riste dem sammen med kokosflakene i tørr panne over medium varme i 4-5 minutter mens du rører. De er ferdige når kokosflakene har blitt gyldne. Sett til side.

Skru ned varmen ørlite, og ha kokosolje og havregryn i stekepanna. Disse må du røre ganske mye i for at alle skal bli like mye rista, og det skal ikke gå så veldig fort. Beregn ca ti minutter med risting av havregrynene, til de er gyldne og lekre.

Rør inn salt, kanel og kardemomme i havregrynene, før lønnesirupen røres inn. Her er det viktig å røre godt, slik at alle havregrynene blir dekket av lønnesirup. Rist blandingen i fire-fem minutter, før pistasjnøttene og kokosflakene røres inn de siste par minuttene.

Avkjøl blandingen på bakepapir. Havregrynene vil ikke bli crunchy før de er helt avkjølt. Granolaen bør oppbevares i en tett boks på et mørkt sted. Den holder seg i flere uker, hvis den ikke er spist opp by then.

4 Comments

  1. Pingback: Banana Pancakes | GREEN BONANZA

  2. Pingback: Bokhvete & kakao-granola | Green Bonanza

  3. Pingback: Jule-granola med mandler, kanel og tranebær | Green Bonanza

  4. Pingback: Curry cashews • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.