All Vegan Hot Dog: Ramsløkpølse med tjukk speltlompe, chunky paprika-ketsjup & crunchy topping

Yes, you heard me. Pølse i lompe med ketsjup. Ikke veldig vegansk, sånn umiddelbart, men alt er mulig, og best blir det når man lager det selv fremfor å gå i frysedisken på ica.

2 porsjoner

Disse oppskriftene er mitt bidrag til Matbloggsentralens utfordring i forbindelse med North Food Festival som går av stabelen i New York i september. Og ja – premien er en tur til festivalen i New York. For å gjøre det enkelt for meg selv har jeg altså slengt meg med i en utfordring for første gang, og den handler om pølser. High five til meg?

Jeg har heldigvis lagd endel veganske pølser hittil i livet, og det er ikke hjernekirurgi, men det krever litt ingredienser, og litt tid. Jeg pleier å like å lage dem skikkelig sterke, litt sånn at det brenner i munnen, men tema for denne utfordringen er nordisk pølse. Hva er det, liksom. Det er hvertfall ikke chilli og cayenne, det er vel mer i retning kjøtt fra indre bygd lagd hjemme på garden med en bismak av sjøsprøyt fra helgeland, og ikke en vegansk sak som lages i en leilighet på Grønland. Men hei, jeg tar utfordringen!

I og med at mine basisråvarer i pølsene er utradisjonelt, har jeg gjort det jeg kan for å holde resten tradisjonelt. Med andre ord: Pølse i lompe med ketsjup er retten. Ikke noe fancypants der. I pølsene har jeg brukt ramsløk, nordens hvitløk, som min gode venninne Eva har plukket på Møre. Lompene er lagd av poteter fra Vestfold, og mel av spelt, som har vært dyrket i Norden i over 4000 år. Ketsjupen er lagd på norske cherrytomater, og på toppen er det litt crunch av solsikkefrø. Alle ingredienser er så langt det er mulig hentet lokalt, som for eksempel norsk rapsolje og løk.

Vegansk ramsløkpølse
2 dl glutenmel
0,5 dl kikertmel
0,5 dl næringsgjær
1 dl vann
1 ts løkfond
0,2 dl soyasaus
2 ss ramsløk i olje
1 ts finkvernet pepper

Bland det tørre i èn bolle, og det våte (inkludert ramsløk) i en annen. Bland innholdet i bollene raskt sammen til en smidig deig. Dette må skje raskt – glutenet begynner å virke fort, så å røre inn mer væske eller mel etterhvert er vanskelig. Del deigen i to, og rull pølser av bitene. Rull dem inn i hver sin bit aluminumsfolie, knyt endene, og damp pølsene på en rist i en stor gryte eller panne, under lokk, i ca 30 minutter. Vikle ut pølsene av folien, og la de avkjøle. For servering: Stek pølsene i fire-fem minutter i en teskje rapsolje.

Tjukke Speltlomper
400 gram Vestfoldpotet eller annen potet
2-3 dl speltmel
1 ts salt

Kok potetene med skallet på, og la de bli lunkne før du fortsetter. Ta av skallet. Mos potetene med en potetmoser eller sleiv, og rør inn salt. Arbeid potetmassen med hendene, og bland inn litt og litt mel. Jo mindre mel, jo bedre lomper, men de må allikevel henge sammen. Del opp deigen i like store emner, og kjevle dem ut på en meldekket benk, passelig tjukke. Om du er så heldig at du har en takke er den perfekt å bruke, hvis ikke går det fint med en tørr stekepanne også. Stek dem til det begynner å boble, da skal den snus og stekes omtrent like lenge på andre siden. Du vet jo hvordan en lompe skal se ut, right? Om du ikke skal spise dem med èn gang kan du legge dem inni et fuktig kjøkkenhåndkle, da holder de seg godt.

Chunky paprika-ketsjup
250 gram cherrytomat
1/2 gul løk
1 hvitløksfedd
1 ss rapsolje
En liten klype salt
En liten klype pepper
0,5 ts eplecidereddik
1 ts brunt sukker
1 ss paprikapurè / bakt paprika

Finhakk løk og hvitløk, og la det surre på svak varme i en tykkbunnet gryte sammen med en klype salt og rapsolje. Når løken er myk og gjennomsiktig, skal cherrytomater (som på forhånd er delt i fire) oppi gryta sammen med eplecidereddik, sukker og paprikapurè. La tomatblandingen småkoke i 15-20 minutter, mens du rører stadig for å hindre at det fester seg i bunnen. Om du ønsker en glatt ketsjup kan du kjøre blandingen i en blender eller med en stavmikser, men jeg liker litt chunky ketsjup, og så lenge løken er finhakket nok, vil tomatene koke såpass i stykker at det ikke er så mye biter å snakke om allikevel.

Crunchy solsikketopping
2 ss solsikkefrø
0,5 ts rapsolje
0,5 ts salt

Rist solsikkefrøene på lav varme i rapsolje med salt til de er gyldne. La de renne av og bli kalde på kjøkkenpapir.

← Previous post

Next post →

4 Comments

  1. Dette ser fantastisk godt ut!!!

    • Så kult å høre! Sleng deg med på pølsefest :)

  2. Caroline

    Har kjempe lyst til å prøve denne oppskriften men… Hvor finner jeg ramsløk og løkfond? Eller hva kan jeg erstatte det med?

    • Hei! Så fint at du spør, det er jo ikke det enkleste å få tak i. Ramsløk kan erstattes med hvitløk, så jeg ville ha raspet/most hvitløksfedd blandet med litt olje, eller kjøpe sånn most hvitløk på glass, vet du. Bruk isåfall litt mindre, og ha litt ekstra olje oppi. Løkfond kan du erstatte med grønnsaksfond, som du finner på store matbutikker. :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.