Poteter, olivenolje, smør, urter, sitron, stekeovn - perfeksjon.
Middag

Ovnsbakte poteter med urter og sitron

1 comment

Jeg slår et slag for poteta! Jeg synes potet er en fantastisk grønnsak, og den fortjener å bli gjort så mye mer med enn å bli slengt i kokende vann i en halvtime. Sammen med hvitløk, friske urter og sitron blir nypoteter en salig opplevelse.

Vegansk om du lager uten smør
Mengde: Lunsj til 2 / middagstilbehør til 4
Arbeidstid: 10 minutter
Stektetid: ca 20 minutter

I helgen fikk jeg lunsjbesøk av min herlige venninne og tremenning Heidi (ja, hun som står bak drinken Dark & Stormy Summerstyle), og ettersom vi begge er fra bygda, serverte jeg henne poteter. Dårlig gjort kanskje, å servere poteter til ei jente som er vokst opp på gård, men det viser seg at også vi bygdejenter setter pris på poteter som er gjort litt stas på.

For dette er faktisk å gjøre stas på poteta. Poteter har en fantastisk evne til å ta til seg smaker når de blir tilberedt sammen med gode urter, og med kombinasjonen stekepanne og stekeovn får de en herlig konsistens: Sprø og salte på utsiden, og fløyelsmyke inni.

Jeg serverte bare disse potetene sammen med en grønn salat med sennepsvinaigrette, noen gode, norske tomater og en enkel rømmedressing med pepper, men dette er et ypperlig tilbehør til mang en middag.

Jeg bruker friske urter, det anbefales, men om du er i beita for dem er det ingenting galt med å bruke tørre urter, eventuelt en provenceblanding. Om du bare har rosmarin eller timian, og ikke begge, så gjør ikke det noenting. Sommertid bruker jeg små, norske nypoteter, og vinterstid kjøper jeg de små amandinepotetene. Skallet skal være med – det er der mesteparten av næringsstoffene sitter, så det kan være lurt å vaske disse ekstra godt, spesielt om du har norske nypoteter rett fra jorda.

Poteter, olivenolje, smør, urter, sitron, stekeovn - perfeksjon.

Ovnsbakte poteter med urter & sitron

500 gram små poteter
1 ss god olivenolje
1 ss godt smør eller ekstra olivenolje(jeg bruker rørossmør)
3 hvitløksfedd
1 ts havsalt
Nykverna pepper
1 ss frisk rosmarin
2 ss frisk timian
1/2 sitron

Start med å sette ovnen på 200 grader, så den er klar til når du trenger den. Finn frem en tykkbunnet gryte eller stekepanne. Skal du lage en halvkilo holder det med en stekepanne, skal du lage mer kan det være smart å finne frem en gryte – jeg bruker gjerne min le creuset til dette.

Grovhakk hvitløksfeddene, og ha dem i gryta sammen med smør og olivenolje. Sett på medium varme, og mens olje, smør og hvitløk blir varmt deler du de vaskede potetene i to, fire eller seks, litt avhengig av størrelse. Tenk at hver bit skal rett på gaffel og rett i munnen – den størrelsen skal de være, at hver bit er nettopp en bit.

Ha potetbitene over i gryta, og rør rundt så alle blir dekket av smør/olje-blandingen. Strø over salt og pepper, og la de surre i et par minutter mens du grovhakker urtene. Rør inn urtene, og la potetene surre i fem-seks minutter, til de begynner å bli gyldne i kantene, og du kan se på snittflaten at de begynner å bli stekt ytterst.

Skvis saften av en halv sitron over potetene, rør godt, og ha alt sammen over i en ildfast form. Sett formen inn i ovnen, og la de bake på 200 grader i 10-15 minutter. Ta et par smaksprøver underveis, så kjenner du når de er ferdige.

Poteter, olivenolje, smør, urter, sitron, stekeovn - perfeksjon.

På jakt etter flere potetoppskrifter? Sjekk ut sesam- og saltbakte poteter med paprikasaus eller chillibakte potetbåter med sriracha.

 

Oppdatert 02.10.15

One Comment

  1. Pingback: Green Bonanza Shop Stop (uke 1) • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.