Snacks

Grønnkålchips

10 comments

Best snack there is! Alle jeg har servert grønnkålchips har først rynka på nesa, og deretter spist opp hele skåla. Sånn er det med den saken.

Snacks av en pakke grønnkål

De siste åra har grønnkålchips vært jubel i heimen. Salt, sprøtt, og sunt. Yes, det er helt sant. Dropp sørlandschipsen, lag grønnkålchips istedet. Det er en utfordring! I gamle dager (hoho) måtte jeg tråle alle grønnsakssjappene i byen for å finne en skarve pakke med grønnkålchips, og det var bare et par måneder hver vinter det var sesong. I disse dager har alle matbutikker med respekt for seg selv (neida, men de som er store – sjekk ut meny og ica, for eksempel) grønnkålchips i grønnsaksdisken. Steder som Gutta på Haugen har det også i løsvekt, og om du har en liten grønnsakshage, sånn som vi har, kan du dyrke din egen også. Det er en hardfør plante, som overvintrer kjempefint.

Dette er en mest en how to do it, og ikke så mye smak, for det er sånn at du kan ha på akkurat hva du vil på grønnkålchips. Det kan være smart å være forsiktig med saltet, jeg har hørt om mange som har ordna seg litt for salt grønnkål. Krydderne koker jo ikke bort når chips blir ristet i ovnen, så man trenger ikke gå fullstendig bananas med chillipepperet. En av mine favorittkombinasjoner er næringsgjær, røkt salt og cayenne. Vanlig salt og paprika er en annen, og noen ganger skviser jeg tilogmed litt sitron over. Det blir litt sånn: Tenk på hva slags sørlandschips du slapp å kjøpe på butikken fordi du heller skulle være sunn, så du kjøpte grønnkål. De krydderne kan du bruke. Tørre krydder, ideelt sett.

Grønnkålchips (dagens variant)
1 pakke grønnkål
1 ts rapsolje (viktig med smaksnøytral olje)
0,5 ts røkt salt
2 ts næringsgjær
0,25 ts cayenne (sånn ca)

Start med å vaske og skylle grønnkålen, sannsynligheten for at du finner en liten grønn larvekompis er ganske så stor (vi fant nettopp en, som fikk beholde greina han satt på, og han lever nå i blomsterpotta på svalgangen). Riv bladene av stilkene, og kjør dem i en salatslynge eller tørk av dem med kjøkkenpapir.

Legg bladene utover et bakebrett med bakepapir, og risle over rapsolje, som du masserer inn i bladene med henda. Krydre, og masser litt til.

Supertrikset for å få sprø grønnkålchips uten å bruke et lass med olje, er følgende: Bruk varmluft på ovnen, og sett en tresleiv i døra. Sørg for at vifta fortsatt går rundt, på enkelte ovner stopper den når døra er for mye åpen. På den måten blir det sirkulasjon i ovnen, og fuktigheten fra grønnkålen slipper ut.

Ha ovnen på 100 grader. og følg med på chipsene. Det tar et sted mellom 20 og 40 minutter før de er ferdige. Når de er sprø, er de ferdige. Worth the wait!

 

10 Comments

 1. åååååh, det er så godt! :D
  *sikle*

 2. Lagde, spiste, mmm! Ble mye bedre enn de forrige jeg lagde, som inneholdt alt for mye olje. Anbefaler stilkene til juicing.

  • Smart med stilkene! Jeg har slengt mine oppi grønnsakskraft som står til kok et par ganger også. Og helt enig – for mye olje blir bare fælt. Hva krydra du med? :)

  • Jeg krydret med hvitløkssalt, næringsgjær og et usaklig godt krydder som roomie kjøpte i Roma sist hun var der. Chili/hvitløk/salt/urter. Jeg spiste alt!

  • Ah, hørtes ut som en bra kombo. Vanskelig å ikke spise opp alt! But why shouldnt we?

 3. Vi har alltid hatt issues med grønnkålchipsen vår, småbrente kanter og ujevnt stekt. Så nå gikk jeg inn på bloggen din og brukte oppskriften der (med litt anna krydder), og det ble perfekt resultat! I tillegg var grønnkålen økologisk, så vi er happy, verden er happy. Klem til deg! :)

 4. Pingback: Pasta med grønnkålpesto • Green Bonanza

 5. Pingback: DIY tacosuppe • Green Bonanza

 6. Stalde

  Hadde chipsene på grill i 15 minutter. Snudde de underveis. Noen ble litt svidde, men gav bare ekstra nyanser i smaken. UTROLIG godt, og det går fortere enn varmluft! :-)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.