Tofu og rosenkål er kanskje en usannsynlig kombo, men god - jaggu, det er den!
Middag, Tofu

Soyaglasert tofu og rosenkål

4 comments

Om du synes rosenkål og tofu høres ut som en snodig kombinasjon, skjønner jeg deg godt. Men det er ikke det, altså.

Vegansk
Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 20-25 min

Rosenkål, rosenkål, rosenkål.. Denne lille minikålen som alle ble tvangsforet på når vi var små, en vassen og ihjelkokt variant som hadde liggi i fryseren et par år før den ble tatt opp igjen i en romjul. Jeg husker faktisk følelsen av å spise det, hvor fælt det var. Så når jeg så fersk rosenkål i butikk, det er ikke så veldig mange år siden det ble vanlig (av en eller annen merkelig grunn), var jeg skeptisk. Veldig skeptisk. Heldigvis vant nysgjerrigheten.

Fersk rosenkål kan selvfølgelig smørdampes eller kokes, men jeg synes det er så utrolig mye bedre å riste den i stekeovn. Det er enkelt, det tar ikke lang tid, og det er godt til alt: Pasta, som tilbehør til julemiddagen, i asiatisk-inspirerte nudelretter, sammen med hva som helst, krydret med hva som helst.

Så jeg sto der på kjøkkenet mitt med årets første rosenkålfunn i hendene, og hadde lyst på tofu. Rosenkål, tofu og quinoa, hadde jeg lyst på. Så da ble det det. Det er like godt med ris som quinoa, eller kanskje couscous, for den saks skyld.

Når tofu bakes, får den en herlig konsistens. Den får tyggemotstand på utsiden, og blir herlig bakt på innsiden. Legg på en god soyaglaze på utsiden, og hello..

Tofu og rosenkål er kanskje en usannsynlig kombo, men god - jaggu, det er den!

Glasert tofu og rosenkål med quinoa

400 gram fersk naturell tofu
400 gram fersk rosenkål
6 ss soyasaus
2 ss agave eller lønnesirup (evt akasiehonning)
1 ts riseddik
1 ts sriracha eller chilliolje (juster etter smak)
1 ts sesamolje (kan sløyfes)
2 hvitløksfedd
2 ts rapsolje eller annen smaksløs olje (en om gangen)
Evt kokt quinoa som tilbehør
Vårløk og sesamfrø til topping

Varm opp stekeovnen til 200 grader, og finn frem et bakebrett med bakepapir.

Rens rosenkålen. Skjær av den nederste delen/stilken, del den i to på langs (altså fra stilken og oppover), og skrell av de ytterste bladene om de er stygge. Legg dem utover halvdelen av et bakebrett med bakepapir på. Risle over 1 ts rapsolje, og bland det sammen.

Del tofuen i biter på ca 2 cm gange 2 cm. Jeg kutter min først sånn som man kutter kake for å legge i fyll, og deretter hver halvdel i seks-åtte terninger. Du kan kutte som du vil – så lenge de er like store alle sammen. Legg tofubitene på bakepapiret sammen med rosenkålen, og sett det i ovnen. Der skal det stå i ca 20 minutter. Snu litt på både rosenkål og tofu underveis.

Bland sammen soyasaus, agave/sirup/honning, riseddik, sriracha/chilli, sesamolje og raspede/finhakket hvitløksfedd i en liten bolle. Når rosenkål og tofu begynner å nærme seg ferdig, varmer du opp den siste teskjeen med olje i en stekepanne. Ha rosenkål og tofu oppi, la surre et lite minutt, og rør så inn glaze. Det skal ikke ligge lenge – når alt begynner å bli gyldent er det ferdig. Ett minutt er mer enn nok.

Server tofu og rosenkål over quinoa, og topp med finkuttet vårløk og sesamfrø.

God middag!

Tofu og rosenkål er kanskje en usannsynlig kombo, men god - jaggu, det er den!

Denne oppskriften ble først publisert i august 2014, som en av de første på bloggen. I mars 2017 har den fått en liten makeover, med nye bilder. Jeg håper du fortsatt finner det du trenger og liker oppskriften!

4 Comments

  1. Pingback: How about that salad? | Green Bonanza

  2. Pingback: Ovnsbakt rosenkål • Green Bonanza

  3. Henriette

    Dette ser spennende ut! Men kan riseddik sløyfes eller erstattes med noe annet?

    • Hei! Den kan ikke sløyfes, det trengs litt syre. Jeg har ikke prøvd med andre typer eddik, men du kan prøve med andre lyse typer. :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.