Pai med spinat, feta & tomat

En pai er aldri feil, verken til lunsj, middag eller kveldsmat. Den gjør seg godt alene sammen med en enkel salat med sitrondressing, eller som en del av en buffet.

Porsjoner: 4
Forberedelsestid: 20 min
Steketid: 20 min
Total tid: 40 min

Denne heter egentlig øya-paien, fordi den er fast innslag på vår årlige frokost. I år var intet unntak, og den forsvant like fort i år som den pleier å gjøre. Frokostfest eller ei; pai er kjempegodt, og om du ikke spiser opp alt med en gang, er det bare å varme den opp igjen dagen etterpå. Akkurat som lasagne er den faktisk best på dag to.

Pai er en sånn greie som du kan gjøre akkurat som du vil med, men kombinasjonen av løk, spinat, fersk feta og cherrytomater er en av mine favoritter. Litt salt, litt søtt, litt syrlig, en crunchy paibunn og en liten rømmeklatt på toppen sammen med litt ruccola. Jeg mener bestemt at det er lov å bruke ferdig paibunn om du ikke vil lage din egen (det får være grenser for hvor vrang man skal være mot seg selv).

En liten ting om sennep: Jeg synes dijonsennep er helt fantastisk, og kjempegodt sammen med både ost og egg. Jeg har skrevet i oppskrifta at den kan røres inn i eggestanden, men et alternativ, spesielt om du vil ha mer enn ei teskje, er å smøre et tynt lag med sennep utover paibunnen før du legger på fyll.

Om det finnes en perfekt pai, så tør jeg påstå at denne er pretty damn close. Spinat, feta og gode tomater - yum!

Pai med spinat, feta & tomat

En paibunn
1 gul løk
1 fedd hvitløk
200 gram fersk spinat
10-12 cherrytomater
100 gram fersk feta
4 egg
4 ss melk/vann
1-2 ts dijonsennep
1 ts paprikapulver
1 ss smør
1 laurbærblad (kan sløyfes)
Salt og pepper

Paibunn

250 gram hvetemel
125 gram smør, romtemperert
4-5 ss kaldt vann

Om du lager din egen paibunn: Kjør hvetemel og smør i en eltemaskin, og spe forsiktig med vann til deigen har blitt èn hel klump. Vær forsiktig med vannet – spe en og en skje. Det er ikke sikkert du trenger alt, og det kan hende du trenger mer. Pakk inn deigen i plast, og la den hvile i kjøleskapet en times tid. Kjevle den ut, legg i paiform, stikk masse hull med en gaffel og forstek bunnen på 175 grader i ca 15 minutter.

Om du bruker ferdig paibunn, trenger de sjeldent å forstekes. Følg instruksjoner på pakka. Denne paien skal bygges lagvis, så jeg pleier å forberede alt fyllet før jeg begynner å fylle det i forma.

Start med løken. Skrell den og kutt den i så tynne skiver som det lar seg gjøre. Varm smøret i panne, gjerne jernpanne, og la løken surre med smør, laurbærblad og en klype salt. Den skal være på lav varme, og jo tidligere du begynner med dette, jo bedre blir løken. La den ligge minst i 20-25 minutter.

Spinaten skal forvelles i en tørr stekepanne. Skyll og grovhakk spinatbladene, og legg de i tørr panne over medium varme. Ta hvitløksfeddet på en gaffel, og bruk det som sleiv. Da får spinatbladene en god hvitløksaroma, uten å bli bitre. Spinaten er ferdig når bladene har sunket helt sammen, og det er lite eller ikke noe vann igjen i panna.

For å lage eggestand visper du egg, melk/vann, sennep, en klype salt og noen runder nykvernet pepper i en bolle. Du kan også tilsette litt chilli, om det frister.

Cherrytomatene deles i fire, og fetaosten smuldres opp, enten med henda eller ved hjelp av en gaffel.

Når bunnen din er klar til å fylles og ovnen er varm (200 grader), begynner du nederst: Først et tynt lag med dijonsennep (om du ikke har det i eggestanden), den langtidssurra løken, deretter spinat. Legg på halvparten av fetaosten, før eggestanden helles over. Legg cherrytomatene over, og strø over resten av fetaosten. Kvern litt pepper over paien, og sett den midt i ovnen. La den steke i ca 20 minutter, til fyllet har satt seg og blitt gyldent.

 

Oppdatert 18.06.15

← Previous post

Next post →

4 Comments

  1. Wenche

    Er denne god å spise kald?

    • Folk har jo veldig forskjellig smak på akkurat det, men Joda, det er null problem :)

  2. Hanne

    Går det fint å bruke frossen spinat i stedet for fersk?

    • det går sikkert fint, men den kan ha endel vann i seg, så ville stekt den i panne først.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.