Linsegryte med kokosmelk, koriander & ingefær

Nå er høsten her, dere. Det betyr tid for supper og gryter, og linsegryter er godt å varme seg på. I tillegg er den næringsrik, sunn, smakfull og mettende. Litt sånn kinderegg, egentlig.

Vegansk + glutenfri
Mengde: 2 porsjoner, dobles lett
Arbeidstid: 10 minutter
Koketid: 20-30 minutter

Denne gryta er nostalgi for meg. Jeg ble vegetarianer da jeg var 19, og selvom det var lett for meg å slutte å spise kjøtt, var jeg ganske så forvirra når det kom til nye matvarer og hva jeg skulle spise for å få i meg nok av alt jeg trengte av næring. En kamerat av meg lærte meg å lage denne gryta, og hvis jeg ikke husker helt feil, var det første gangen jeg brukte både kokosmelk, fersk koriander, ordentlig curry og røde linser. Dette er rett og slett et starters kit, og jeg lager den fortsatt flere ganger hver vinter, ti år senere.


Følg meg på sosiale medier for både mat og prat!

Facebook: Green Bonanza
Facebook-gruppe: Grønt = Godt
Instagram: @greenbonanza
Snapchat: greenbonanza


I og med at dette er starters kit, så kan vi jo like så greit ta alle ingrediensene step by step;

Tomatene på boks kan gjerne være gode (og dermed dyre), men alle merker fungerer like fint. Bare pass på at det ikke er tilsatt for eksempel oregano i dem. Kokosmelk på boks; ikke kjøp den som er lett, og om du finner en som type som er organic, bruk gjerne den. Røde linser kan være tørre, og det går like bra med de som er split, altså delt i to, som de som er hele. Forskjellen er at de hele må koke lenger. Røde linser kokes såpass lett at de ikke trenger å ligge i bløtt på forhånd, og de koker “i stykker”, og gjør dermed gryta fyldig.

Curryen det er snakk om er skikkelig curry, ikke sånn karri som du har på fiskebollene. Om du bor i nærheten av ei grønnsakssjappe, plukk med deg en boks. Styrken på disse varierer, så start forsiktig og smak deg heller frem. Jeg bruker ofte den du ser på bildet. Frisk koriander kan du kjøpe på potte i de fleste matbutikker nå til dags.Hvis du synes det ser ut som det er mye løk og ingefær, så har du rett i det, men det smaker verken mye løk eller veldig sterkt når den har kokt i en halvtimes tid. Grunnen til at currypulveret skal røres inn i olje og løk, er for at smakene da vil sette seg i oljen, og hele gryta vil få en bedre smak. Ok? Ok.

Så enkelt, så varmende, så godt.. Linsegryte med kokosmelk, curry, ingefær og koriander er nydelig!

Linsegryte med kokosmelk, koriander & ingefær

2 ss smaksfri vegetabilsk olje (raps, solsikke)
5-6 sjalottløk
2 hvitløksfedd
En stor tommelfinger ingefær, ca 2 ss når den er finhakket
1/2 rød chilli
1 boks (400 ml) grovhakkede tomater
1 boks (400 ml) kokosmelk
2 dl røde linser, tørre
1 ts currypulver

1 ts salt
1 bunt/krukke frisk koriander
2 lime
2 pitabrød (kan sløyfes)

Start med å finhakke sjalottløk, hvitløk, ingefær og chilli. Sjalottløken skal i gryta først, gjerne en tykkbunnet versjon, sammen med oljen. Når den begynner å bli blank og gjennomsiktig, has chilli, ingefær og hvitløk oppi. La det surre et par minutter før currypulveret røres inn i blandingen.  Åpne kokosmelken og tomatboksen, ha begge deler oppi gryta, og rør sammen. Ha oppi de røde linsene.

Koketiden avhenger litt av typen linser. Om du har de som er delt i to, holder det med 20 minutter. Har du de hele, bør du legge til 10-15 minutter. Pass på å røre i bunnen av gryta jevnlig, sånn at linsene ikke brenner seg fast. Bruker du ferdigkokte linser, ha dem i etter at tomatene og kokosmelkene er blandet.

Finhakk korianderen, og rør inn halvparten mot slutten av koketiden. Den andre halvparten drysses over gryta før den serveres. Server gryta med varme pitabrød og limebåter som du skviser over.

Så enkelt, så varmende, så godt.. Linsegryte med kokosmelk, curry, ingefær og koriander er nydelig!

Oppdatert 27.06.2015

← Previous post

Next post →

49 Comments

 1. Kari-Anne

  Smakfull og god, men skal forsøke den som suppe :) Minke litt på kokosmelken, den ble litt for fremtredende.

  • Hei! Takk for tilbakemelding. Den fungerer strålende som suppe! Hva slags curry brukte du? Jeg synes den bidrar til å balansere kokosmelka, sammen med lime. :)

 2. Sunniva

  Jeg lagde denne gryta til middag i dag og det ble helt himmelsk, spiste dobbel mengde av det jeg orket fordi det var så godt. Tusen takk for oppskrifta!

  • Åå, så herlig å høre! Kjenner til fenomenet… :)

 3. Solveig

  Jeg har laget lignende gryter før og lot meg inspirere av denne til å lage en variant igjen, men med rød karripasta, gul løk, tørket ingefær og koriander i stedet for frisk (fordi det var det jeg hadde, foretrekker egentlig de friske urtene og sjalottløk så det prøver jeg neste gang!) og en hel rød chili. I tillegg hadde jeg i en halv blomkål og litt sitronjuice jeg hadde stående. Det ble veldig godt! Dette er absolutt et fint utgangspunkt for mange gode vegetarretter :-)

  • Det hørtes godt ut! Du har jo helt rett, gryter som denne kan varieres i det uendelige. :)

 4. Silje-Maria

  Jeg har laget denne 4-5 ganger siden jeg oppdaget den for en mnd siden – senest til søndagsmiddag i går (i suppeform, med ferdigkokte linser. Funker som fjell). Sprer det glade budskap og deler ut lenker til oppskriften gjør jeg stadig òg, så god er den!

  • Hei! Så utrolig koselig å høre, made my monday! Ha en herlig dag :)

 5. Randi

  Holy moly! Denne gryta var awesome. Den skal garantert lages flere ganger! Fikk tilbake masse matlagingslyst mens jeg lagde den :) No more brødskive til middag. Forhåpentligvis.

  • Åå, så utrolig hyggelig kommentar! Tusen takk for det.

 6. Neda

  Det her var så syyyyyyykt godt! OH EM GEE

 7. Arnt

  Hvorfor skriver du at hakkede tomater med tilsatt oregano ikke burde brukes? Er det kun pga smaken ?

  • Ja, oregano passer ikke veldig bra i denne gryta, og sånn ellers synes jeg det alltid er best å tilsette krydder og urter selv – da har man full kontroll :)

 8. Madikk

  Kjære Mia. Takk for en god gryte som er laget med hell mange ganger. Utrolig god! Du har helt rett i at det ikke blir like godt med kokosmelk i lettvariant, har prøvd begge deler. ;)
  Lurer nå på hvordan jeg skal beregne ingredienser for å kunne servere denne til 8-10 personer, og gjerne litt mer som suppe? (Da det er tiltenkt en gjeng for en lettere lunsj denne gangen.) Ha en fin uke videre. :)

  • Kjære Madikk! Tusen takk for hjertevarmende kommentar. Du kan fint lage denne til 8-10 (jeg har lagd den til 100!). Jeg ville opprettholdt 1:1 forholdet mellom kokosmelk og tomat, og heller brukt ferdigkokte røde linser på boks. Lag suppa som vanlig uten linser, og ha i ønsket mengde når den er nesten ferdig. :)

 9. Kine

  Denne er super! Jeg bruker lett kokosmelk og hiver i blomkål, potet og gulrot i tillegg til linsene. Omnomnom!

  • Nam! De beste grytene er de som alle restegrønnsaker kan gå i :)

 10. Denne vender stadig tilbake til, den er kjempegod!

  • Herlig å høre, Kaja! Den er en klassiker her i huset også :)

 11. Hei! Muligens jeg som er blind, men hvor mange personer er denne oppskriften beregnet til?

 12. Kjersti

  Hei Mia! Har bare lyst til å fortelle: Jeg tok med en stor porsjon av denne gryta på dagens båltur, varmet i kjele over bålet, og lot turfølget få smake. Ifølge en av damene var dette det beste hun hadde smakt på lenge. Veldig hyggelig å kunne by på litt spenstig turmat . Takk for deilig oppskrift!

  • Hei kjersti! Så utrolig trivelig å høre! All mat smaker jo riktignok godt ute, men tipper denne gjorde seg godt :) tusen takk for kommentar!

 13. Hege

  Da jeg har en i huset som er av opfattelsen at det ikke er middag uten kjøtt, gjorde jeg denne gryten og serverte med asiatisk inspirerte kjøttboller til! SUPERDIGG! denne oppskriften kommer jeg til å spare bladt favorttier.

 14. Thomas

  Hei, ville bare si at denne linsegryta var utrolig god og at jeg er veldig takknemlig for ditt bidrag med bloggen. Du skriver godt og oppskriftene er enkle å lese og lage. Jeg har nettopp begynt som veganer og det er din blogg jeg primært bruker. Takk!

  • Hei! Tusen takk for skikkelig hyggelig kommentar – så glad for at bloggen kan være til nytte for folk!

 15. Christel

  Denne har vi laget jevnlig over 2 år nå. Like god hver gang. Og dette er en av få veganretter mannen virkelig liker godt og ber om at vi lager til middag.

  • Så utrolig hyggelig å høre! <3

 16. Jenn

  Hei. Lagde denne til meg og roomien i dag. Stor sukssess. Men merket fort at jeg synes den ble for mild, så ga den en tydeligere indisk vri. Tredoblet mengden curry, doblet chillien og la til to ss garam masala. Ble kjempegodt og likevel ikke sterkt. Skal lages oftere.

 17. Christine

  For en fantastisk oppskrift! Er så glad jeg snublet over denne. I dag lages den for 2. gang denne uken, i dobbel porsjon :) Takk for inspirasjon! Hilsen ny fast leser

 18. Torill

  Hvis man bruker ferdige røde linser på boks, hvor mye skal man bruke i denne oppskriften?

 19. Øystein Espe Bae

  Eg elskar denne gryta!

 20. Marita

  Hei Mia! Denne gryta som base har blitt en hverdagsfavoritt her med en 2-åring i hus. Det fordi den er laget på samme tiden som risen kokes – og alt på under 30 min. Det samme hos Therese

 21. Ruth

  Ser og høres nydelig ut! Er på jakt etter inspirasjon uten kjøtt. Er det mulig å kutte ut løk og bruke mere linser evt. noe annet,- har noen som ikke kan ha løk i heimen…

 22. Karin

  Er veldig begeistret for denne retten. Anbefaler forresten en hel chili hvis du, som meg, liker at det brenner i halsen og ryker ut av ørene. Fabelaktig oppskrift!!

 23. Johanne

  Da setter jeg i gang med denne for 7 gang siden oktober :) Har faktisk spist denne tilsvarende en full måned nå siden skolestart!

  Et studenthjerte takker deg for en nydelig oppskrift som ikke river i stykker lommeboken.

 24. Gro Johnsen

  Hei! Prøvde denne gryta for å se om den kunne serveres i konfirmasjonen til min datter som ønsker en kjøttfri meny på dagen sin <3 Nydelig god var den, så vi har lyst å servere denne i tillegg til vår-ruller og masse god salat :) Men lurer på hvordan jeg skal beregne oppskriften til ca 20-30 porsjoner? blir den helt lik om jeg ganger alle ingridiensene med antall porsjoner? Blir myyye løk ;)
  Mvh Gro

  • Hei! Jeg har lagd 100 porsjoner av denne (!), og ganga opp alt. Men du kan helt fint bruke noe mindre løk, og smake til med curry underveis. Vil også anbefale å ha litt vann i, så den koker lettere og ikke brenner seg. Så hyggelig å få være menyen i konfirmasjonen – gratulerer med dagen!

 25. Marita Svendsrud

  Hei! Lagde denne idag til hele familien, supergodt!!!

 26. Christin

  Nydelig oppskrift! Jeg planlegger å lage denne når alle mødrene fra barnehagen kommer på middag. Litt redd for at det blir lite mat, har du forslag til sideretter jeg også kan ha stående på bordet? Blir det feks helt merkelig med hummus eller den gode salsaen din? Takk!

  • Hmmm litt! Ville tenkt mer retning indisk. Nan, papadums, ris, chutney etc :)

 27. Anne

  Har laget denne mange ganger, og har nå forsøkt å fryse ned og varme opp og spise- funket veldig bra! Snakk om lettvint og god middag :D

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.