Høsten er her! Med både rosenkål og kantarell, to av mine favorittmatvarer. Med frisk gremolata og saltbakte sjalottløk blir dette et lite festivitasmåltid, spør du meg. Jeg serverte dette på villris, men om du skikkelig skal slå på stortromma, ville jeg gått for en klassisk risotto i bunn.

2 porsjoner

Er det noe som er bedre enn smørstekt kantarell? Ovnsbakt rosenkål er ganske langt oppi der det også, det samme er en god italiensk parmesan, for ikke å snakke om gremolata, som enkelt lages av frisk bladpersille, hvitløk og sitronzest. Med en klassisk risotto i bunnen får du også mer fuktighet inn i retten, men en liten smørklatt rørt inn i nykokt villris gjør susen det også.

For det er nemlig litt å gjøre til denne middagen, selvom ingen av komponentene tar lang tid i seg selv. Det er endel hakking og kutting, og både stekeovn, kjeler og panner, men med god hjelp på kjøkkenet og litt tid til overs, tar det ikke så lang tid allikevel.

Saltbakt sjalottløk
4 sjalottløk
2 dl grovt havsalt

Skjær bunnen av sjalottløkene, og bruk en skarp liten kniv til å lage et kryss i skjæreflaten. Bruk en liten ildfast form, og fyll den såpass med grovt havsalt at det er et par cm salt som dekker bunnen på formen. Sett løkene med bunnen ned, og la de bake i ovn i 20-25 minutter.

Ristet rosenkål
250 gram fersk rosenkål
1 ss olivenolje
1 ts salt

Skyll rosenkålene, og kutt av bunnen på dem. Skrell av det ytterste laget med blader om de er stygge, og del hver rosenkål i to. Rør inn olivenolje og salt, og legg dem i en ildfast form eller på et bakepapir. La de stå i ovnen i 10-12 minutter, sammen med sjalottløken.

04-kantarellgremolata3


Gremolata

1 stor neve frisk bladpersille
1 hvitløksfedd
1 sitron, gjerne økologisk

Gremolata er en enkel italiensk topping, som passer til alt hvor du trenger et friskt pust av sitron og persille inn i retten, uansett om det er kjøtt, fisk, pasta eller ris og grønnsaker. Sitronsaft kan lett få grønne grønnsaker til å miste litt fargen, og det også bli litt for mye av det gode. Vask bladpersillen og finhakk den med en god kniv, før du finner frem en liten rasp, og rasper hvitløksfeddet over persillen. Bruk den samme raspen til å raspe det gule sitronskallet av sitronen, etter å ha vasket den godt. Pass på å ikke få med noe av det hvite. Rør sammen.

Smørstekt kantarell
200 gram kantarell
2 ss meierismør eller annet godt smør
En klype salt
Noen kvern med pepper

Rens kantarellene, mens smøret smelter i en tykkbunnet stekepanne. Bruk hendene, og riv dem i tre-fire biter fra toppen og ned stilken. Ha dem i stekepannen når smøret har smeltet og sluttet å boble, men før det begynner å ryke. La de ligge i fred i fem-seks minutter, før du rører i dem. De skal bli ganske så sprøstekte. Strø over salt og pepper helt på slutten av steketiden, ca 4-5 minutter.

Til servering
2 porsjoner villris
2 never grønne erter
1 ts smør
Salt og pepper
Parmesan

Kok ris etter anvisning på pakken. Kok opp vann i vannkoker eller i kjele, og ha over ertene, om du bruker frosne (hvilket jeg anbefaler). Rør ertene inn i risen når begge deler er ferdig, sammen med 1 ts smør. Legg risen utover et serveringsfat. Legg deretter rosenkålen og sjalottløken, før kantarellen legges på toppen. Riv tykke skiver av parmesanen, og legg disse utover tallerken. Gremolata serveres på siden, sammen med eventuelle sitronbåter, salt og pepper. Et glass hvitvin er ikke å forakte på siden.

04-kantarellgremolata1