Jeg er ikke så veldig vanskelig å glede på mandager. Litt grønnsaker, litt hummus, noen ferske lavashbrød og nystekt halloumi er alt som trengs for å starte uka på en god måte. Som alltid er det de gode råvarene det dreier seg om.

Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 10-15 minutter

Med ikke veldig mange timer mellom jobb og kveldens planer, og en leilighet som så ganske så bomba ut, måtte dagens kjappe middag bli veldig kjapp. Etter noen år med hummuslaging går det på autopilot, og grønnsaker kan kuttes opp mens lavashbrød og hummus er i stekepanna. Uansett om dette er kjente råvarer og prosesser for deg eller ei – veldig lang tid tar det ikke.

Hummus er basically en kikertpurè, som i sin enkleste (og egentlig beste) form inneholder kun kikerter, hvitløk, sitron, cumin og olivenolje. Derfra er mulighetene mange, du kan for eksempel lage en spicy variant, men den klassiske er kjempegod som den er. Du kan bruke en stavmikser, men om du har en liten blenderboks til stavmikseren din eller en matmølle, anbefaler jeg å ta det frem.

Halloumi er en salt ost, som kan stekes i stekepanne. Den blir sprø og deilig på utsiden, og saftig og myk inni. Den trenger kun ett minutt i panna, så ikke legg den i før alt annet er klart. Det har heldigvis blitt lett å få tak i halloumi de siste åra – de fleste store matbutikker har det i spesialostehylla.

Lavashbrød er tynne lefsebrød stekt i stenovn, og lykken med å bo midt på Grønland er at det florerer av tyrkiske bakere. De aller fleste grønnsakssjapper slike liggende sammen med brød. Om du ikke får tak i det fungerer det like fint med hvetetortillas fra tex mex-hylla på kiwi.

Halloumi & hummus-tallerken

Hummus
1 boks ferdigkokte kikerter (230 gram, avrent)
1 hvitløksfedd
2 ss olivenolje
2 ss vann
2 ts sitronsaft (fra flaske er ok)
0,5 ts salt
1 ts cumin (spisskummen, ikke karve)

Halloumi og grønnsaker
1 pakke halloumi
1 lavashbrød
2 ss rapsolje
1/2 agurk
2 små gulrøtter
2 knallrøde tomater / 6 cherrytomater
2 håndfull blandet grønn salat

Hell vannet av kikertene, og skyll dem godt i kaldt vann. Ha kikerter, hvitløksfedd, olivenolje, vann, sitronsaft, salt og cumin i en blender, og kjør det til en fin mos. Juster eventuelt med mer olje eller vann om den blir for fast.

Del agurk og gulrøtter i lange staver, og tomatene i tykke skiver. Legg på tallerken sammen med grønn salat.

Varm opp en stekepanne med rapsolje, del lavashbrødene i fire, og stek disse i varm panne, et minutt på hver side til de har blitt sprø. Fjern disse fra panna, og skjær halloumien i tykke skiver, ca 1 cm. Legg disse i panna, og snu dem etter ca 30-60 sekunder – de skal være gyldne og sprø.

Fordel hummus på tallerkene, legg lavashbrødene ved siden av, og avslutt med halloumi. Sprinkle eventuelt litt olivenolje og røkt paprikapulver over grønnsakene og hummusen.